Zbirka Muzeja ruskih ikon obsega obdobje šestih stoletij in zajema pomembne zgodovinske slike od najzgodnejšega obdobja ustvarjanja ikon do sedanjosti. Na sliki ikona svetega Jurija in zmaja iz zbirke muzeja. Foto: Muzej ruskih ikon
Zbirka Muzeja ruskih ikon obsega obdobje šestih stoletij in zajema pomembne zgodovinske slike od najzgodnejšega obdobja ustvarjanja ikon do sedanjosti. Na sliki ikona svetega Jurija in zmaja iz zbirke muzeja. Foto: Muzej ruskih ikon
Muzej ruskih ikon je leta 2006 ustanovil Gordon B. Lankton, industrijalec iz Massachusettsa. Zbirka muzeja vsebuje več kot 400 ruskih ikon in gre za največjo tovrstno zbirko v Severni Ameriki.
Muzej ruskih ikon je leta 2006 ustanovil Gordon B. Lankton, industrijalec iz Massachusettsa. Zbirka muzeja vsebuje več kot 400 ruskih ikon in gre za največjo tovrstno zbirko v Severni Ameriki. Foto: Muzej ruskih ikon

Gordon Lankton, ustanovitelj muzeja v ameriški zvezni državi Massachusetts, je povedal, da so v začetku tedna prejeli klic, da naj vrnejo iz ruskega muzeja izposojene predmete, ki so na ogled na razstavi z naslovom Zakladi iz Moskve (Treasures From Moscow).

Osebno maščevanje med neznanci
Čeprav za "odpoklic" ikon niso navedli nobenega uradnega razloga, gre za nadaljevanje "muzejske vojne", ki jo je sprožila lanska odločitev ameriškega sodišča, da mora Rusija vrniti predmete (šlo je za večjo zbirko judovskih verskih knjig in dokumentov, ki so jih med drugo svetovno vojno zaplenili nacisti), za katere je neka newyorška organizacija trdila, da so bili pridobljeni nezakonito. Kot povračilo na to ameriško sodno potezo so ruski muzeji začeli odpovedovati posoje umetniških del v ZDA.

Od odločitvi ameriškega sodišča se je tudi Lankton spraševal, ali bo Rusija takoj zahtevala vrnitev ikon, razstavljenih v muzeju. "Na začetku leta smo rekli: nas prav zanima, ali se bodo lotili tudi nas," pravi Lankton. Zdaj, ko je zahteva po vračilu prišla, je Lankton nad celotno situacijo ogorčen: "Nekdo v ruski vladi je zelo vztrajen. Kaže, da gre za osebno maščevanje med nekaj ljudmi, a ne vem, kdo so ti ljudje."

Čakajoč na kuratorko
Po zadnjih informacijah na spletni strani Muzeja ruskih ikon so prekinitev razstave in vračilo ikon prestavili, dokler v ZDA ne pride kuratorka iz ruskega muzeja Andreja Rubleva, ki bo postopek nadzorovala.

Lankton je povedal, da bodo v muzeju skoraj 300 kvadratnih metrov veliko sobo, v kateri so bili od oktobra razstavljeni izposojeni predmeti, napolnili z drugimi ruskimi ikonami iz zbirke. "To novo sobo smo za razstavo pripravljali celo leto. Čudovita soba je," je še razočarano dodal Lankton o zdaj prekinjeni razstavi, ki naj bi bila po prvotnih načrtih na ogled do 25. julija.