Re je svoje
Re je svoje "Pollocke" v nekaterih primerih prodajal celo na eBayu. Do neke mere so si opeharjeni kupci najbrž krivi tudi sami ... Foto: EPA

54-letni John Re je pred sodiščem priznal, da je svoje kupce v obdobju devetih let opetnajstil za približno dva milijona dolarjev in pol, del svojega zaslužka je porabil za to, da si je v Teksasu kupil podmornico. Zdaj mu grozijo do štiri leta za zapahi.

Tožilstvo je pred sodiščem dokazovalo, da je Re že od leta 2005 uporabljal imena velikih umetnikov, kot je Jackson Pollock, in tako privabljal kupce k svoji zbirki skic in pastelov. Zanje je seveda tudi ustvaril lažno provenienco (dokument z zgodovino posamezne umetnine). Ko se mu je nekoč neka opeharjena stranka postavila po robu in (po nasvetu cenilca) pod vprašaj postavila avtentičnost prodanega kosa, ji je zagrozil tudi z nasiljem, češ da je povezana z organiziranim kriminalom.

Sodišče je za zdaj zamrznilo prodajo Rejeve podmornice, ki jo je krstil za USS Deep Quest, a čaka na dva milijona in pol dolarjev, preden mu jo spet izroči. Kazen za Reja bo določena aprila.

Obdajal se je s ponaredki
Pravzaprav ni avtentična niti podmornica: ko je bila leta 2010 zasidrana v New Londonu v Connecticutu, je Re za tamkajšnji časopis izjavil, da je to ista podmornica podjetja Lockheed Corporation, ki jo je nekoč uporabljala ameriška mornarica. Predstavnik Pomorskega muzeja je nato potrdil, da je originalna podmornica Deep Quest v muzeju v Washingtonu, Rejevo pa je opisal kot "filmski rekvizit".