Jama Blombos v Južnoafriški republiki že dvajset let preseneča arheologe z mnogimi starodavnimi orodji iz kosti in ostalimi predmeti, ki so jih tam pustili njeni prebivalci. Leta 2008 so našli tudi v pesku zakopan zanimiv izbor predmetov – školjke z ostanki sestavin barve, kosti, oglje ter orodje za drobljenje in mletje.

Razvozlali tudi recept za barvo
Predmeti so bili zakopani skupaj, kot bi jih nekdo tam shranil in skril z namenom, da se bo kasneje vrnil ponje. Zadnja leta so jih znanstveniki natančno proučevali in pred kratkim v reviji Science objavili ugotovitve, da so bili namenjeni ustvarjanju barve, uspelo pa jim je tudi rekonstruirati recept za pigment.

Odkritje je pomembno zato, ker dokazuje, da so bili ljudje zmožni simboličnega mišljenja veliko prej, kot so znanstveniki domnevali do sedaj. Zmožnost mešanja barv in njihove uporabe pa kaže na obnašanje, ki priča o velikem družbenem in kognitivnem razvoju. Za razliko od orožja ali orodja imajo barve zelo malo uporabne vrednosti, uporabljali pa so jo domnevno za okraševanje predmetov, oblek in telesa, kar govori o vedno bolj kompleksni družbi.

Slikovno sporočilo kot obramba ali opozorilo
"Če celo življenje poznaš samo majhno skupino ljudi, ni potrebe po tem, da bi jim pošiljal sporočila," je za Discovery News razložila paleoantropologinja Alison Brooks z Univerze Georga Washingtona. Ko pa so skupine ljudi postale večje in so začele potovati vedno dalj od doma, se je po besedah Brooksove pojavila tudi potreba, da nekomu že na daleč – preden te lahko ubije – pokažeš, kdo si. Za to pa je potrebno načrtovanje in določena ureditev družbe, ki ju človeku pred 100 tisoč leti niso pripisovali.

Christopher Henshilwood, glavni raziskovalec predmetov iz jame Blombos z bergenske univerze na Norveškem, je povedal, da najdbe predstavljajo pomemben mejnik v razvoju človekovega kompleksnega mišljenja. "Prav tako pa dokazujejo, da so ljudje že pred 100 tisoč leti imeli zelo osnovno znanje kemije in zmožnost dolgoročnega načrtovanja," je še dodal.