Drugo
Violeta Tomič
Tomićeva je v svojem poslanskem vprašanju spomnila, da je po razpisu za izbor javnih kulturnih programov na področju umetnosti za obdobje 2018-2021 številnim nevladnim organizacijam v kulturi financiranje znižalo tudi do tretjine, nekatere pa so z njega povsem izpadle. "Če je ta neustrezen, potem tudi strokovne komisije ne morejo zadovoljivo opravljati svojega dela," je poslanka Levice največjo težavo prepoznala že v samem razpisu. Merila so bila po njenih besedah "neživljenjska, nekatera tudi celo nesmiselna". Foto: BoBo
Ne le, da je proračunskega denarja za kulturo premalo, istočasno pa vlada namenja 207 milijonov za nakupe novih patrij, ministrstvo z neživljenjskim birokratskim ravnanjem duši celotno sfero nevladne kulture," je zapisala poslanka Violeta Tomič. Foto: Pixabay

Dodaj v

"Nedopustno je, da se v času, ko lahko Natu ponudimo milijardo evrov, kultura ukinja"

Levica predlaga povečanje sredstev za kulturne programe
25. januar 2018 ob 15:30
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Rezultat programskega razpisa nevladnikov v obdobju 2018-2021 je v zadnjih tednih naletel na burne odzive javnosti, saj so nekateri dobili manj sredstev, drugi pa so ostali brez štiriletnega financiranja. Pri Levici zahtevajo sredstva tudi za tiste, ki so ostali praznih rok, in dodatna sredstva "podplačanim".

Razpis za izbor javnih kulturnih programov na področju umetnosti za obdobje 2018-2021 je po besedah poslanke Violete Tomič "upravičeno zelo razburil kulturniško javnost".

Na vprašanje, zakaj je nevladni sektor tako podplačan, je moral minister za kulturo Tone Peršak odgovarjati tudi na ponedeljkovi seji DZ-ja. "Dobila nisem nobenih zadovoljivih odgovorov. Rekel je, da v neodvisnem sektorju ni zaposlenih, kar ne drži. Zaposlujejo kar nekaj ustvarjalcev. Rekel je tudi, da je treba zmanjšati število upravičencev, da bi bili drugi bolje plačani. Vendar je na celi črti zmanjšal sredstva prav za vse," je poslanka povedala na današnji novinarski konferenci.

"Nedopustno je, da se v času, ko imamo rekordno gospodarsko rast in ko se država hvali s tem, da lahko plača najbogatejšim še več, oz. ko lahko obljubimo Natu milijardo evrov, kultura in vrhunska umetnost, ki je naš obraz v tujini, dobesedno ukinjata," je dodala.

Razdelili niso niti vsega razpisanega denarja
Kulturniki so se burno odzvali na rezultate razpisa. Opozarjajo, da je ministrstvo za kulturo organizacijam razdelilo slabih 100.000 evrov manj od razpisanih 2,5 milijona evrov in hkrati 286.000 evrov manj kot v prejšnjem razpisnem obdobju. Nekateri so brez štiriletnega financiranja v celoti izpadli, denimo zavod Maska, novoglasbeno gledališče Carmina Slovenica in MoTA - Muzej tranzitornih umetnosti.

"Na seji odbora za kulturo, ki je sklicana 6. februarja, bomo podali predlog sklepa, s katerim bomo zahtevali, da se sredstva povečajo in se razdelijo tistim, ki so ostali brez vsakršnih sredstev za svoje delo, in se povečajo tistim, ki so podplačani," je napovedala poslanka in zatrdila, da se napoveduje tudi javni protest, ki ga "kot kulturnik, kot človek, ki izhaja iz umetnosti, kot oseba, ki je bila 15 let samozaposlena v kulturi in sama prekarec", podpira.

Njihove zahteve bodo podane tudi na petkovi seji Nacionalnega sveta za kulturo, kjer bo po njenih informacijah slišati tudi predlog, naj premier Miro Cerar odkupi slovensko zastavo, ki jo je iz financiranja izpadli zavod Delak ponesel v vesolje, "v vrednosti, ki je potrebna za financiranje neodvisne kulture".

Je kolač bolje razrezati na manj večjih kosov?
Na ministrstvu za kulturo pojasnjujejo, da so slabih 100.000 evrov prenesli na druge razpise s področja umetnosti. Minister Peršak je v ponedeljek na poslansko vprašanje Violete Tomić odvrnil, da je prek razpisa "bolje izbrati manj programov z večjim deležem sofinanciranja in tako omogočiti, da se program res izvede tak, kot je bil prijavljen". Prav to je po mnenju poslanke problematično: "Dobili so vsi nekaj ali pa nič."

Poslanka je še opozorila, da je ministrstvo "z rekordno kratkim časom" za pripombe, do 6. februarja, v javno razpravo dalo predlog novele zakona o uresničevanju javnega interesa v kulturi. Spremembe temeljijo na nacionalnem programu za kulturo, strategiji, ki po njenih besedah ni bila niti sprejeta na odboru za kulturo.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Lupo
# 25.01.2018 ob 15:42
Jaz bi zreduciral število zaposlenih na "kulturnem ministrstvu"!
RobiK3a
# 25.01.2018 ob 15:43
Izstopimo iz Nata in takoj je tu milijarda.
Nihče ne bo prikrajšan razen nekaj ameriških in izraelskih prkupčevalcev z orožjem in mogoče Walter Wolf.
KovacevaKobila
# 25.01.2018 ob 17:05
Dvolična Violeta... Ona bi plačala vse... kulturo, sindikate, kurbe in politike. Za njo so enaki vsi... pritepenci iz vukoje*ine, domorodni Slovenci, dalmatinski Srbi - hrvati, čapci in hlapci... enaki so vsi, le da ne
-delajo
-plačujejo davkov-
nimajo narodne zavesti...
Čudna je Violeta!!!!! Predvsem pa neiskrena.


Brez zamere, toda ni je večje dvoličnosti, kot je odnos konservativcev do davkov. Po eni strani se navdušujete nad 'iznajdljivostjo' bogatunov, ki se za 18 let izognejo plačevanju davkov ... v isti sapi pa drugim očitate neplačevanje davkov in posledično 'pomanjkanje narodne zavesti'.

Nalijmo si čistega vina: kulturniki, 'čapci' in vsi ostali na socialnem dnu redno plačujejo davke, najbogatejši Slovenci pa so pospravili 75 milijard v davčne oaze. Toliko o temu, kdo se v resnici izogiba davkom in 'nima narodne zavesti'.
ennui
# 25.01.2018 ob 16:26
Žalostno je brati poglede mojih sokomentatorjev na kulturo.

Kje bi kot narod bili brez nje? Brez jezika, brez poezije, brez umetnosti, arhitekture. Kaj so vam Cankar, Plečnik, Župančič, Prešeren, Mušič, Pregelj, Stupica?

Meh, itak sem očitno v veliki manjšini, ki si želi dobro kulturno ponudbo. Moja kritika na temu področju gre veliko bolj na to, da se denar za gradnje večjih projektov (recimo Muzej sodobne umetnosti na Metelkovi) vedno najde, ko se gre pa za financiranje kvalitetnega programa teh instituciji pa nikoli ni keša. Sam za gradbenike se najde vedno.
KovacevaKobila
# 25.01.2018 ob 16:15
"Povem vam, gospodje, da so krčenja sredstev, predlagana na račun znanosti, literature in umetnosti, negativna iz dveh razlogov. Nepomembna so s finančnega vidika in škodljiva z vseh drugih vidikov. (...) Kaj bi si mislili, gospodje, o zasebniku, ki bi s tisoč petsto franki rente vsako leto namenil za svojo intelektualno kulturo absolutno skromno vsoto petih frankov in bi se potem nekega dne obnove odločil, da bo pri svoji kulturi prihranil pet centov?"
Victor Hugo, 1848
slovenkaaaa
# 25.01.2018 ob 16:45
Pa sicer menim, da je kulturo potrebno financirati iz davkov. Kvalitetno. Ker če bomo podpirali samo tisto, kar se trži, bo s kvaliteto konec. Bodo samo še narečne pesmice za gasilske veselice. Glasbo si pa tako vsi z youtube vlečejo zastonj. V gledališče hodijo redki, ker jim je prenaporno za možgane. Knjig ne morejo brati, ker je 24kur bolj enostaven... torej, ne bi več nihče pisal v slovenščini, ker se ne izplača. Kako naj torej neki kulturniki živijo?
123pepe321
# 25.01.2018 ob 15:53
"ahahaha, pejte na trg."
Če gre slovenščina na trg, bomo v doglednem času vsi govorili anglešk, če ne kitajsk...
ni maitre
# 25.01.2018 ob 16:49
Poleg tega pa dragi kvazikulturniki. Bolj se boste morali začet trudit (delat) in si iz glave zbit, da vam je od "boga dano".
Zbor Carmina Slovenica je bil odlikovan s srebrnim redom za posebne zasluge za izjemen ustvarjalni prispevek k slovenski in mednarodni kulturi na področju glasbene umetnosti!
To je samo ena od nagrad!
ennui
# 25.01.2018 ob 16:35
Od koga so bili ti financirani?


Tako Plečnik, Župančič, Pregelj, Stupica in Cankar so bili financirani tudi s strani držav.
Ples
# 25.01.2018 ob 18:31
Ste pa eni res hecni - kulturo se zagovarja samo pod članki o migrantih, a še ne veste tega .... -cccc
KovacevaKobila
# 25.01.2018 ob 16:51
Koliko med nas pa hodi v gledališče ali pa "Muzej tranzitornih umetnosti" (karkoli to že pomeni) da bi zdaj vsi davkoplačevalci morali prispevati k temu?

Če že ne razumete (ali enostavno nočete razumeti), zakaj potrebujemo kulturo in zakaj je subvencioniranje kulture pri tako majhnem trgu nujno, si lahko pomagate z naslednjimi vprašanji:

Zakaj moram jaz, kot ateist, financirati Cerkev? Zakaj moram jaz, kot pacifist, plačevat slovenske vojaške misije na drugem koncu planeta in razveseljevat orožarski lobi z nenehnimi nakupi orožja? Zakaj moram sponzorirat reševanja zafuranih bank in podjetij? Zakaj moram krit sejnine, bonitete, stanovanja, prehrano itn. izvrstno plačanih politikov? Itn.

Tole vas utegne presenetiti: davki se ne namenjajo samo za tisto, kar se vam osebno zdi smiselno.

Komentatorji nenehno nergate zaradi bakšiša, ki se letno namenja za kulturo, pa čeprav ta skromna sredstva rezultirajo v literaturi, operah, plesnih predstavah, gledaliških predstavah, festivalih, filmih, razstavah itn. Hkrati pa ste presunljivo mirni, ko v eni sami banki ponikne zastrašujočih 6 milijard davkoplačevalskega denarja - v zameno za prazen nič.

Razumi, kdor more.
KovacevaKobila
# 25.01.2018 ob 19:14
@ples ja pod migranti bom zagovarjal slovensko kulturo...ne pa kvazi sodobne umetnike s svojimi inštalacijami.

Ljudje so se nekoč vneto zgražali nad impresionisti, Turnerjem, Schielejem ... protestno zapuščali koncerte, kjer se je premierno izvajalo dela Debussyja, Berlioza, Stravinskega ... grmeli o ‘izrojenosti’ Picassa, Van Gogha, Chagalla, Matissa, Gaugina ... napadali Cankarja, Kosovela itn.

Danes so ti umetniki klasiki, ki jih, ironično, vam podobni eksperti navajate kot ‘prave’ umetnike, medtem ko vneto zaničujete današnjo umetnost.

Priporočite nam kakega ‘pravega’ slovenskega umetnika, lepo prosim.

Sama ušesa so me.
ennui
# 25.01.2018 ob 16:34
@the law1

Ministrstvo za obrambo ima 404 milijone proračuna za 2018, celotna vrednost proračuna pa je 9650 milijonov.
bori
# 25.01.2018 ob 18:19
kralj matjaž
In v tem vprašanju, se lepo vidi, kaj je narobe s trenutno kulturno sfero.
Kulturniki ne ustvarjajo, ker čutijo potrebo po ustvarjanju, ampak da lahko fajn živijo, da dobivajo denar

Naj le vsak napiše in izda knjigo naprimer.. uglasbi ali napiše pesem.. in potem naj 'modri' uzakonijo, da mora kulturni delavec vsak dan napisati najmanj dvvajset strani.. kot tipkarca na sodišču. Kultura ni stvar.. on demand. Tako imamo danes tehniko in računalnike, da lahko vsak naredi film v enem tednu, ampak, kjub vsemu je povprečje top 10 ali 100 svetovnih filmov tam okoli 1960 leta. Kljub 'primitivni' tehniki takrat. Le zakaj.
kenzo01
# 25.01.2018 ob 22:21
Kultura naj gre na trg? Bi rad da tvoji potomci živijo v svetu resničnostnih šovov kardašijanov in podobnih bolanih ksihtov? Ker to je na trgu, to se prodaja (24ur z njihovimi 'kulturnimi šovi' uvoženimi iz ZDA)!! Najslabši zgled mladim. Ali bi rad da imajo kritičen odnos do sveta in družbe? Kajti umetnost je tista, ki je gonilo, vedno korak pred ignoranti nekateri spodaj, zato jo je tako težko sprejet v času v katerem nastaja. Kritična je do tistih, ki nas vodijo (predvsem za nos) in zato bi bilo neetično jo ne podpirat. Zakaj bi šlo iz tvojega žepa, zakaj bi šlo pa za slabo banko iz tvojega žepa?!! Ali pa za polovico odvečnih birokratov po ministrstvih?? @the Stig Pojma nimaš o kulturi, ker si nekulturen, nezvest slovenskemu narodu in idejam, ki so napredne.
bori
# 25.01.2018 ob 18:09
the law1

Zdaj napiši še, da največ dohodnine vplačajo tisti, ki so včeraj stavkali.. in prejemajo vsaj dve minimalni plači.. S tem ne mislim na tiste, ki si zaslužijo višjo plačo, ker dejansko delajo... in predvsem prvi paradoksno, sami zahtevajo enako obravnavo.. in zanimiv plakat so si naredili.. s pestjo.. Kultura ni biznis, ni nikoli bila in nikoli ne bo.. razen za pokvarjence.. kakšne sazase in podobne.. ki ustvarjajo(posiljujejo) npr. glasbo 's sredstvi'.. ne gre skupaj.
Pantha Rhei
# 25.01.2018 ob 17:35
Poslance na minimalce, a ne, Tomić, pa se bo tudi za kulturo našlo!
bori
# 25.01.2018 ob 19:26
Priporočite nam kakega ‘pravega’ slovenskega umetnika, lepo prosim.
Sama ušesa so me.

Zatirani politični zapornik, svetovno priznan avtor in inovator J. Srečen tisti, ki razume njegova dela, globimo in širne razglede, ki razsvetljujejo ;-)
KovacevaKobila
# 25.01.2018 ob 17:41
Slovenija: 0,7%
Danska 0,7%

Kot zgleda, kar izstopamo iz povprečja navzgor.


Kot zgleda, nam veliki zagovornik zgledovanja po uspešnih državah odsvetuje zgledovanje po Danski?
ni maitre
# 25.01.2018 ob 16:57
KovacevaKobila
Pravzaprav, naj se raje vprašajo, ali so pripravljeni financirat slovenske vrhunske športnike, ki dosegajo vrhunske rezultate, ali jih je bolje prepustiti trgu.
raknac navi
# 26.01.2018 ob 12:21
Vrhunske slovenske sportnike bi ti financiral? Koga imas to v mislih? Dragice? Doncica? Tino Maze? Kopitarja? Oblaka?
Bravo! To je pa res pametna ideja in vizij!
In sploh. Kaksno reklamo pa delajo nasi sportniki?
Bil sem po finalu EU basketa v tujini. Eden je vedel, da smo EU prvaki. Ostali niso imeli pojma.
In koliko ti poznas recimo francoskih al pa spanskij sportnikov izpred 50 let? Nobenega. Koliko pa umetnikov?
raknac navi
# 26.01.2018 ob 12:13
Kdor misli, da se je v casu Cankarja s strani samooklicanih rodoljubov kaj drugace govorilo o kulturi naj si prebere Cankarjevo Belo krizantemo. Mu bo hitro jasno, da je bil odnos do kulture v tistih casih popolnoma isti kot veje iz teh komentarjev. Popolnoma isto se je zanemarjalo pomen kulture, pritiskalo na Cankarja, ne uprizarjalo dram, literature itd.
Obicajni filozofsko omejeni ljudje so pac vesno raje na stalisu Govekarja in podobnih zaviralcev.
KovacevaKobila
# 25.01.2018 ob 18:36
Ste pa eni res hecni - kulturo se zagovarja samo pod članki o migrantih, a še ne veste tega .... -cccc

:)
bori
# 25.01.2018 ob 17:42
Janezova "Za kulturo življenja" pokriva vsa področja in potrebe kulture za 10+100 let. Zato gre lahko to za njihovo privat gardo. Ali za nepovratna sredstva za volitve.
raknac navi
# 26.01.2018 ob 12:02
Grem stavit, da nihce od teh, ki tako pisejo o kulturi ne prebere niti ene knjige na leto. Da o kaksnem gledaliscu sploh ne govorimo. Ubogi njihovi otroci. Takim bi bilo potrebno prepovedat tako otroke kot volitve. Sramota za narod.
henodarling
# 25.01.2018 ob 22:01
Se povsem strinjam z naslovom.
In še marsikaj se iz tega razloga ukinja Slovencem!!!
Ples
# 25.01.2018 ob 21:18
Jaz imam precejšnjo alergijo na dvoličnost, ozkost, sprenevedanje ... da o žaljivosti, sovražnosti in podobnem ne govorim.

In v Sloveniji so mnogi takšni do kulture - kar pa je najbolj žalostno, je to, da so do kulture zelo vzvišene, škrte in kratkogledne vse zadnje vlade. Že pri delitvi resorjev se to vidi, pri izbiri ministrov ... pa vse navzdol. S takšnim načinom le legitimirajo splošno omalovažovanje do nečesa, kar je bistvo naroda ... Ne morem doumet, res ne.

Tudi mene nervira poenostavljanje, da če ravno ne pljuvam čez migrante in begunce, da hočem celo Afriko pri sebi doma. In se strinjam, sigurno je pri deljenju kulturnih subvencij marsikaj narobe (del razloga za to navajam zgoraj: vladi dol visi oz. je ustreza tako, kot je).

Ampak konkretno o članku: da so znižali celotni znesek za nevladnike in ga razdelili manjšemu številu, je dejstvo. Dejstvo je tudi, da je Peršak popolnoma neartikuliran birokrat brez vizije in brez karizme. In dejstvo je, da se pod tovrstnimi članki o sofinanciranju kulture vedno pojavljajo floskule, naj gredo na trg, naj gredo delat, jada jada jada. Popolno nerazumevanje. In nabijanje.

Kultura in umetnost sta ŽIVI. Niti približno NI DOVOLJ, da enkrat na leto hvalimo Prešerna (karikiram). On je naredil ogromno, ampak to je to, ne bo naredil ničesar več.
the law1
# 25.01.2018 ob 17:30
No, pa bodimo sedaj malo bolj konkretni

Poraba za "kulturne storitve" kot % BDP

Slovenija: 0,7%
Avstrija 0,5%
Nemčija 0,4%
Danska 0,7%
Švedska 0,4%
Finska 0,4%
Italija 0,4%
Nizozemska 0,4%

Total_general_government
_expenditure_on_recreation%2C_culture_an
d_religion


Kot zgleda, kar izstopamo iz povprečja navzgor.
dego47
# 25.01.2018 ob 16:46
Tomička,ki je na državnih jaslih naj bo tiho kar se tiče kulture.Tudi sam nisem navdušen na tolikšnim vložkom v Nato.Ta denar bi dejansko lahko porabili za premagovanje revščine in res kulture ne pa za kulturo Metelkove in Roga.
Pepe
# 25.01.2018 ob 16:08
Vsak bi rad bil umetnik, sam kdo bo pa plačal?
Guliarth
# 25.01.2018 ob 15:48
Kaj če bi vsaka država raje namenila milijardo v razvoj potovanja v vesolju, 25.januarja 15 stopinj, čez 30 let bomo gagali, lačni žvekali mona lise in zato potrebujempo rešitev izven NATA in kulture. Migracija na luno Evropa, to naj bo projekt narodov.
duchamp
# 26.01.2018 ob 22:13
Ukinemo ministrstvo za kulturo, zapremo vse muzeje, gledališča, opero in ukinemo še vse umetniške akademije, pa filozofsko fakulteto, dejmo res čist vse kar se kulture tiče ukint. Pa da vidmo pol vse te nergače ki so proti umetnosti, pa da vidmo kdo na tem svetu nas bo pol še povohal!!???
rancid
# 26.01.2018 ob 02:43
Polpismeni ljudje komentirajo kulturo.
Vsekakor so udomačili besedo kvazi.
Čestitam!
''Le čevlje sodi naj Kopitar!''
nvk
# 25.01.2018 ob 20:01
Ste pa eni res hecni - kulturo se zagovarja samo pod članki o migrantih, a še ne veste tega .... -cccc

Mislim, da dober delež ljudi zagovarja kulturo, ampak kultura je zelo širok pojem in vedno, ko se bo komu odmaknilo korito, bodo svinje krulile, tako pač je. Kar manjka je ANALIZA kdo sredstva prejme in kdo ne, vse ostalo je brezvezno ideološko navijanje za eno ali drugo stran.

Če je nekdo kritičen, še ne pomeni, da želi kulturi nameniti nula sredstev, bo pa velikokrat bolj negativen odziv, ko se bodo kulturniki oglašali kot da jim denar avtomatsko pripada in se obnašali kot da sedaj se pa kultura v celoti ukinja. Je pa potem tudi vprašanje, kako ovrednotit zadevo in ali boš financiral neke obskurne zadeve, ki so praktično vase zaprte in zanimive za zelo zaprte skupine ljudi.

V družbi, kjer je dober delež ljudi na robu preživetja, bo ob takšnih izpadih ponavadi odziv kakršen pač je. Ampak pardon, ker svet ni črnobel, pa to ravno ljudje, ki najbolj zagovarjajo raznolikost in strpnost, potem zlivajo gnoj.
Guliarth
# 25.01.2018 ob 15:42
Lej EU je napadena in abstraktna umetnost je ne more fizično braniti. Kot veš Viola, ko si napaden ti pokradejo vse umetnine, tak da...pozvoni na ZVON 1 in 2.
sloko
# 26.01.2018 ob 01:21
"Nedopustno je, da se v času, ko lahko Natu ponudimo milijardo evrov, kultura ukinja"

Nepredstavljivo je, da se Violeta še vedno ni preselila v Venezuelo!
commodore
# 25.01.2018 ob 16:01
glede na to da večini "kulturnikov" smrdi vse kar je Slovenskega/evropskega se jim ne bo težko odpovedat še temu denarju...
našejenaše
# 25.01.2018 ob 16:46
Dvolična Violeta... Ona bi plačala vse... kulturo, sindikate, kurbe in politike. Za njo so enaki vsi... pritepenci iz vukoje*ine, domorodni Slovenci, dalmatinski Srbi - hrvati, čapci in hlapci... enaki so vsi, le da ne
-delajo
-plačujejo davkov-
nimajo narodne zavesti...
Čudna je Violeta!!!!! Predvsem pa neiskrena.
slovenkaaaa
# 25.01.2018 ob 16:42
Neverjetno, v tem svetu nevarnem se Slovenci počutijo totalno varni, sploh ne potrebujejo vojske... ali pa so tako naivni, da mislijo, da nas bodo drugi branili s svojimi vojaki in orožjem, čeprav mi ne bomo v Natu in nikjer... Ko je mir, ne potrebuješ vojske, ja. Samo mir jemati za sam po sebi umeven, pa se mi zdi narobe.
kralj matjaž
# 25.01.2018 ob 17:37
In v tem vprašanju, se lepo vidi, kaj je narobe s trenutno kulturno sfero.
Kulturniki ne ustvarjajo, ker čutijo potrebo po ustvarjanju, ampak da lahko fajn živijo, da dobivajo denar
trgovcdans
# 25.01.2018 ob 17:02
Reče gospa, ki je izjavila, da naj denar kar tiskamo, saj je itak samo papir.
brehme
# 25.01.2018 ob 17:11
Večina kulturnikov je pravokatorjev, jaz pa ne razumem umetnosti.
Da pa vojsko zraven meša, tista ki hodi vojško napravljena okoli....bomo dali Mesca, Moderndorferja, Kordiša in Gabra na stražo?
nvk
# 25.01.2018 ob 17:00
Izstopimo iz Nata in takoj je tu milijarda.
Nihče ne bo prikrajšan razen nekaj ameriških in izraelskih prkupčevalcev z orožjem in mogoče Walter Wolf.


A lahko mi pokažeš izračun, ne pa da padaš na poceni populizem Levice? Vojska je pač nujno zlo, nekaj kar si želiš, da nikoli ne bi dejansko uporabil, ampak pač rabiš. V zdravstvu farmacija tudi mastno služi, pa še nismo ukinili javnega zdravstva.

Komentatorji nenehno nergate zaradi bakšiša, ki se letno namenja za kulturo, pa čeprav ta skromna sredstva rezultirajo v literaturi, operah, plesnih predstavah, gledaliških predstavah, festivalih, filmih, razstavah itn.

Ma dej, komentatorji nergamo, zato ker vsi mislijo, da so upravičeno do javnih sredstev, ker brez njih družba enostavno ne more. Ostali pa marš delat za minimalca, potem pa veliko začudenje, zakaj ti ljudje niso ravno prvi v vrsti za podporo financiranja takšnih in drugačnih obskurnih društev. Pa pojdi v osemurno službo in ustvarjaj popoldne, takšna je pač žal za marsikoga realnost, da se s tistim kar mu je zares ljubo, ne more preživljat.
dego47
# 25.01.2018 ob 16:51
ennui,kulturniki,ki si jih imenoval so nekaj naredili za našo kulturo ne pa smo molzli državo kot bi večina novodobnih.Saj pravi kulturniki,ki živijo od svojega dela se ne oglašajo.
the law1
# 25.01.2018 ob 16:29
@ennui

Kje bi kot narod bili brez nje? Brez jezika, brez poezije, brez umetnosti, arhitekture. Kaj so vam Cankar, Plečnik, Župančič, Prešeren, Mušič, Pregelj, Stupica?

Od koga so bili ti financirani?

Poleg tega pa dragi kvazikulturniki. Bolj se boste morali začet trudit (delat) in si iz glave zbit, da vam je od "boga dano"
jk11
# 25.01.2018 ob 16:26
Po drugi strani pa bi bilo prav kulturnikom dati malo dela, drugaače imajo preveč prostega cajta in lahko na rtvslo minuse talajo.
the law1
# 25.01.2018 ob 17:46
@KovacevaKobila

Kot zgleda, nam veliki zagovornik zgledovanja po uspešnih državah odsvetuje zgledovanje po Danski?

No, na tem področju smo že na nivoju Danske tako, da gor ni potrebno it.. Sedaj uvedimo še ničelne obvezne prispevke in bo.
the law1
# 25.01.2018 ob 17:44
@KovacevaKobila

Nalijmo si čistega vina: kulturniki, 'čapci' in vsi ostali na socialnem dnu redno plačujejo davke, najbogatejši Slovenci pa so pospravili 75 milijard v davčne oaze. Toliko o temu, kdo se v resnici izogiba davkom in 'nima narodne zavesti'.

Ja, res ni nalijmo čistega vina kdo plačuje te davke. Kulturnik, ki živi od davkoplačevalskega denarja ne plačuje nobenih davkov ampak jih samo troši. To kot prvo

Potem pa

Malo zavezancev plača velik delež dohodnine

Podatki glede na članek
69% z dohodki do povprečne plače in ti plačajo samo 20% dohodnine in to v povprečju 800 EUR letno

29% ljudi je prejemalo med povprečno plačo in 3kratnikom povprečne plače in ti plačajo enormnih 58% vse dohodnine in to v povprečju 3.800 EUR letno

1,9% ljudi, ki je prejemalo več kot 3kratnik povprečne plače je plačalo 22,2% vse dohodnine

Če pa gremo še bolj drobit je samo 518 ljudi plačalo 2,5% vse dohodnine

Se pravi gro vsega plačujejo tisti, ki so nadpovprečni oz. realni podatki vas ponovno postavljajo na laž.
RJSlo
# 25.01.2018 ob 17:04
uresničevanju javnega interesa v kulturi.
------------------------------------------------------------
No ja. Nad takšnimi floskulami sem bil vedno navdušen. Pet kilometrov iz večjih mest pa ta javni interes naenkrat usahne, izgine, se zreducira na minimum.

Pred 250.000 leti, ko je naš prvi prednik risal v eni votlini ga je samica nadrla: "Grmflrikmnsklprjznrmklspšrt": Še prevod: "Cepec neumni, zgubi se na lov. Tu si mi samo v napoto."
the law1
# 25.01.2018 ob 16:40
@ennui

Ministrstvo za obrambo ima 404 milijone proračuna za 2018, celotna vrednost proračuna pa je 9650 milijonov.

OK. So kot zgleda povišali porabo za vojsko iz 0,9% na 1% BDP. Toda to je še vedno pod milijardo in kot že rečeno 70-80% od tega gre za plače vojaškega osebja.

Tomička je pač ena velika nakladačka oz. bolje rečeno lažnivka
Kazalo