Pompili je mednarodno priznan umetnik: leta 1999 je sodeloval na portoroškem simpoziju Forma viva. Foto: Obalne galerije Piran
Pompili je mednarodno priznan umetnik: leta 1999 je sodeloval na portoroškem simpoziju Forma viva. Foto: Obalne galerije Piran
Graziano Pompili, Kolišče
'Skupila' jo je skulptura, ki obiskovalce pričaka ob vstopu v Piran. Foto: Obalne galerije Piran

Skulpturo, ki že od 8. februarja stoji na križišču med Cankarjevim nabrežjem in Tomšičevo ulico, so neznanci prvič poškodovali že takoj po odprtju razstave. Vandali so takrat dve hišici, skupaj s količkoma, ki spadata k Pompilijevi skulpturi, vrgli v morje.

Do drugega vandalskega dejanja pa je prišlo v noči s ponedeljka na torek, ko so železno skulpturo Pompilija ponovno napadli. Tokrat so eno od hišic s količkom izruvali tako, da je zdaj naslonjena na drugo hišico. Gre za del ene od petih skulptur, ki so postavljene po piranskih trgih, po ulicah in na enem od pomolov pri gledališču Tartini. O dejanju je bila obveščena policija, ki pa storilca še ni našla.

Raziskava je v teku
Na koprski policijski upravi zadevo preiskujejo, na piranski policijski upravi pa so ustanovili tudi posebno skupino, ki se ukvarja prav z vandalizmom. Po besedah direktorja Obalnih galerij Piran Tonija Biloslava se je v zadnjih mesecih v Piranu vandalizem precej razpasel, zato celo razmišljajo o umiku omenjene skulpture.

"Naokrog posejana" monumentalna umetnost
Na različnih mestih v Piranu je od 8. februarja razstavljenih več Pompilijevih skulptur. Gre za pregledno razstavo skulptur različnih dimenzij in tehnik Graziana Pompilia, kiparja, uveljavljenega v Italiji in v širšem mednarodnem prostoru. Pompili, rojen leta 1943 na Reki, se je strokovno oblikoval v mednarodno priznanih središčih keramičnega in plastičnega snovanja, v Faenzi ter Carrari in Pietrasanti. Poleg samostojnih in skupinskih razstav je v italijanskem prostoru znan zlasti po monumentalnih skulpturah za zasebne in javne prostore.