Mestno središče Ljubljane, okrog Gosposke in Križevniške ulice ter od Trga francoske revolucije do Novega trga, bo te dni zavzel novi festival Indigo, ki združuje nosilce kulturne produkcije v tej četrti. Foto: Janina Žagar
Mestno središče Ljubljane, okrog Gosposke in Križevniške ulice ter od Trga francoske revolucije do Novega trga, bo te dni zavzel novi festival Indigo, ki združuje nosilce kulturne produkcije v tej četrti. Foto: Janina Žagar
"Prek načel sodelovanja, dostopnosti in prehodnosti želi festival povezati kulturne in znanstvene ustanove v četrti z nevladnimi organizacijami in kreativnimi posamezniki, so zapisali organizatorji na spletni strani festivala Indigo. Foto: BoBo
Bowrain
Tine Grgurevič oziroma Bowrain je poleg Reflectionsa glavni protagonist glasbenega programa - oba koncerta bosta v Križevniški cerkvi. Foto: Kino Šiška / Aleš Rosa

Kot je na novinarski konferenci povedal direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljana (MGML) Blaž Peršin, želijo s festivalom, ki bo letos potekal prvič, povezati vse kulturne institucije v tem delu mesta in nevladne organizacije, ki o kulturi in umetnosti razmišljajo na nekoliko drugačen način.

Ni strahu, je torej upanje?
Organizatorji so festival podnaslovili Ni strahu - strah, ki je danes prisoten v našem vsakdanjem življenju, pa bodo na festivalu obravnavali v univerzalnem jeziku glasbe, oblikovanja, gledališča in filma, je še povedal Peršin. Predstaviti želijo nove zasnove in vsebine, ki povezujejo mlajšo, srednjo in starejšo populacijo ter tako prispevati k ideji medgeneracijskega dialoga. V času, ko je Ljubljana zelena prestolnica Evrope, želijo promovirati zamisel trajnostnega razvoja in novih idej, zasnov na področju kulture, umetnosti in oblikovanja.

Program festivala tako povezovuje umetnostno dediščino omenjene ljubljanske četrti z ustvarjanjem in razmišljanjem o sodobnih tokovih participacije in medgeneracijskega dialoga.

Pest v oko za splavitev programa
Čast odprtja prve izdaje novega festivala je pripadla razstavi plakatov Pest v oko na Trgu francoske revolucije, na kateri bo predstavljenih 15 plakatov, ki so nastali v zadnjih dveh desetletjih in ki se vsebinsko navezujejo na burno zgodovino Balkana.

Razstava Young Blakan Designers 2016: Novo analogno v atriju ZRC SAZU na Novem trgu, ki pa jo pripravlja ragionalna platforma Blakan Design Network, bo predstavila nagrajena dela razpisa Young Blakan Designers. Na razpis se je prijavilo 136 kandidatov iz držav regije, raziskovali so načine, kako lahko Balkan kot družba krepi vrednost lastnih kulturnih dobrin.

Odprta platforma za odprte ideje
V Mestnem muzeju Ljubljana bo potekal niz pogovorov, ki so zamišljeni kot odprta platforma za predstavitev idej. Razdeljeni so v sklope Dizajn, Arhitektura, umetnost, oblikovanje in Ekologija. V prvem sklopu bodo sodelovali Bojan Hadžihalilović, Dejan Kršić, Rick Poynor in Borut Vild, v drugem Špela Hudnik, Maja Lalić, Blaž Peršin, Slaven Tolj, Michael Obrist (kolektiv feld72) in Miloš Kosec (revija Outsider), v tretjem pa Luea Ritter, Marko Paunović, Srdjan Stanković in Christopher Weiss.

Program Festivala sodobnih idej Indigo si lahko pogledate na tej povezavi.

Resnica ali izziv? Eksperimentalni film in dokumentarni obrat, 1984-2016 je tridnevni program eksperimentalnega dokumentarnega filma, esejskega filma, etnografije in digitalnih podob, ki zajema izbor Naceta Zavrla, diplomanta filmskih študij King's Collegea iz Londona. S svojimi deli bodo predstavljeni avtorji Leo Gabin, Harun Farocki, Isaac Julien, Chris Marker, Ben Rivers, Eva Rodbro, Ben Russell, Soda Jerk in Martine Syms.

V Galeriji Vžigalica si bo mogoče ogledati razstavo Retorika: Trenutek potem avtorjev Bare Kolenc in Ateja Tutte, ki se osredotoča na trenutek posrednega ali neposrednega retoričnega učinka. Na zavoju Mestnega muzeja Ljubljana pa bo na ogled instalacija Avtobusna postaja, ki sta jo oblikovala študenta Akademije za vizualno umetnost Lara Papov in Gregor Rozman; v njej raziskujeta pojem migracije in srečevanj.

Gledališki program v Mini teatru sestavljata nova produkcija režiserja Ivice Buljana z naslovom Tiest in dijaška predstava O, končno je nastopil čas za jutri, ki je nastala v sodelovanju Gimnazije Poljane ter Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana.

Osrednje glasbeno dogajanje v sakralnem okolju
Glavna protagonista glasbenega programa sta Bowrain in Reflections - oba koncerta bosta v Križevniški cerkvi. V večernih urah pa bo Trg francoske revolucije namenjen druženju in zabavi, v okviru sklopa V živo, ki bo ponudil tudi urejanje pričesk, odprto šolo risanja in sejem dizajna. Na račun bodo prišli tudi ljubitelji filma in glasbe, predvsem elektronske.

Po Peršinovih besedah ima ime festivala Indigo večplasten pomen. Indigo je med drugim rastlina, ki se po barvi razlikuje od drugih zelenih rastlin, tako se v simbolnem pomenu tudi festivalska osnova razlikuje od drugih festivalov. Spomnil je tudi na kopirni indigopapir, ki bi v festivalskem jeziku po njegovih besedah pomenil "podvajanje idej".

Festival se bo pričel drevi ob 18. uri z odprtjem razstave plakatov Pest v oko na Trgu francoske revolucije.