Deklevo slovenski jezik vedno znova očara. Foto: RTV SLO
Deklevo slovenski jezik vedno znova očara. Foto: RTV SLO
Milan Dekleva
Za otroke je napisal več kot deset knjig, iger, glasbenih iger ... Foto: RTV SLO

Dekleva je v spletni klepetalnici MMC-ja RTV Slovenija sodelujočim zaupal, da je bil nad tem, da so mu podelili Prešernovo nagrado, iskreno presenečen. Med nagradami, ki jih je do zdaj prejel, sta mu sicer najljubši stanovski Jenkova in Rožančeva nagrada. Beseda je nanesla tudi na njegovo ustvarjanje, Dekleva pa je poudaril, da ga ni žanra, ki se ga ne bi nikoli lotil.

Literati kot šamani, ki se bojujejo za boljšo družbo

Celoten klepet si lahko ogledate tukaj.

Avtor, ki ga dan za dnem očarajo bogastvo, okretnost in lepota slovenskega jezika, trenutno snuje knjigo novelet, v svojem govoru ob sprejemu Prešernove nagrade pa bo polemiziral z napadi na humaniste in umetnike. "Turbokapitalisti mi grejo močno na živce, res pa je, da spor ni nov, saj poznate Platona - že on je v imenu demokratične države iz nje izganjal pesnike." Če bi literati lahko delovali kot družbeni šamani, bi po Deklevovem mnenju morali iz družbe najprej izgnati nestrpnost do drugih in znamenito slovensko zavist. Slednja pa Deklevi ne greni življenja, saj sam pravi, da ga kot Prešernovega nagrajenca ne gledajo nič bolj postrani.

Med favoriti Kosovel in Kocbek
Prve Deklevove pesmi so objavili, ko mu je bilo 13 let. "Spomnim se prvih objavljenih pesmi - star sem bil 13 let. Bile so pod vplivom intimistične lirike, predvsem Kajetana Koviča, ki ga še danes izjemno cenim. Pomladna se je začela takole: Ta pomlad je prišla tiho in skrito / skozi nasmeh februarske noči, / čez okleščene veje akacij / in preko bilk, ki so odprle oči ..." Sicer pa Dekleva vedno znova rad prebira Kosovela, Kocbeka, Voduška, Daneta Zajca, Rilkeja, Pesso ...

Usodni levi zavoj
Dekleva, znan tudi po svojih delih za otroke, je urednik otroškega in mladinskega programa Televizije Slovenija, zaupal pa nam je tudi zgodbo o tem, kako je prišel na TVS. Vsega je bil namreč kriv levi zavoj. "Bilo je takole: ko sem naredil levi zavoj na smučišču v Kranjski gori, je tam stal prijatelj Jani Virk in me z Dnevnika, kjer sem prej pisal in bil v službi, povabil na televizijo."