Drugo
(4)
Rafael
Dvakratni avtoportret: obiskovalec se fotografira pred Rafaelovim avtoportretom. (Fotografija je nastala v galeriji Uffizi v Firencah.) Foto: EPA

Dodaj v

Nič več spletnega objavljanja fotografij umetnin iz muzejev

Sodna zmaga mannheimskih muzejev
12. oktober 2016 ob 17:21
Stuttgart - MMC RTV SLO

Deželno sodišče v Stuttgartu je odločilo v korist nemškega muzeja, ki je tako dosegel, da njegovi obiskovalci ne smejo več na Wikipediji objavljati fotografij njegovih eksponatov.

Pravzaprav gre za zvezo sedmih muzejev Reiss-Engelhorn v Mannheimu, katerih vodstvo se je odločilo za sodni pregon enega določenega obiskovalca, ki je na spletni enciklopediji Wikipedija objavljal fotografije umetniških del, ki so pod njihovo streho.

Odločitev odslej v rokah muzejev
Tako jim je zdaj uspelo doseči prepoved objave fotografij umetniških del, katerim so avtorske pravice že potekle. V skladu s sodbo lahko muzeji sami odločajo, komu je dovoljeno, da objavlja fotografije na spletu, če gre za umetnine, ki so v lasti teh muzejev. Vendar sodba še ni pravnomočna, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Težavna neupravičena komercialna uporaba
Obiskovalec, proti kateremu so nastopili, je fotografiral predmete, kot so starinske vaze in kovanci, ter ta slikovni material nato s prosto licenco objavljal na spletnem skladišču podob, zvočnih posnetkov in drugih predstavnostnih vsebin Wikimedia.

Poleg tega je tudi skeniral fotografije umetnin, ki so jih muzeji naročili za lastne publikacije. Muzeji so sprožili sodni postopek proti temu početju, saj je bilo tako njihovo gradivo podvrženo tudi neupravičeni komercialni uporabi.

"Nič nimamo proti Wikipediji," je sodbo komentiral Alfried Wieczorek, generalni direktor muzejev. "Vendar bomo sami odločali, v katerih primerih bomo dali dovoljenje za objavo in kdaj se gradivo lahko uporabi kot tržno blago in kdaj ne."

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Vladislav Stres
# 12.10.2016 ob 20:12
Zveza sedmih muzejev Reiss-Engelhornv Mannheimu je dosegla CENZURO. Obiskovalci (po še nepravnomočni sodbi) ne smejo več objavljati fotografij njegovih eksponatov (številni so keltskega izvora). Namesto dostopnosti o pričevalcih zgodovine - nedostopnost.
Le zakaj? Se bo tako zavajanje razlagalcev preteklih znanj LAŽje nadaljevalo?

Seveda je prav da se posneto v muzejih ne trži in obratno. V muzejih so zbirke človeške civilizacije kar mora biti dostopno vsem.


Več

[url="http://www.rtvslo.si/blog/vladislav-stres/clovek-sonce-ali-kaj-vse-nam-razlagalci-preteklosti-vkljucno-s-papezem-prikrivajo/110790"]ČLOVEK SONCE ali KAJ VSE NAM RAZLAGALCI PRETEKLOSTI, VKLJUČNO S PAPEŽEM, PRIKRIVAJO [/url
]
Geres*
# 12.10.2016 ob 20:51
Upam, da ta sodba pade. Saj objava na Wikipedii ni nadomestek za obisk muzeja (in placilo vstopnine). Ce bi bili visoko kakovostni video posnetki morda, a sama fotografija ti ne bo potesila radovednosti.
fah-q
# 12.10.2016 ob 18:19
"Nič nimamo proti Wikipediji," je sodbo komentiral Alfried Wieczorek, generalni direktor muzejev. "Vendar bomo sami odločali, v katerih primerih bomo dali dovoljenje za objavo ter kdaj se gradivo lahko uporabi kot tržno blago in kdaj ne."

wikipedia se financira iz prispevkov-al se motim?
Kazalo