Igralska zasedba mladinske nanizanke Modro poletje takrat ... Foto:
Igralska zasedba mladinske nanizanke Modro poletje takrat ... Foto:
modro poletje Verano Azul
... in ob 25. obletnici predvajanja serije.

Bea, Desi, Javi, Pancho, Quique, Piraña in Tito so otroci med 9 in 17 letom, ki neko davno poletje preživljajo ob andaluzijski obali in se s prijateljema – upokojenim mornarjem Chanquetom in slikarko Julijo – zapletejo v marsikatero zabavno, pa tudi kakšno bolj trpko pustolovščino. Otroci in nostalgiki lahko serijo Modro poletje znova spremljajo vsak ponedeljek okoli 11.20 na 1. programu TV Slovenija.

Podiranje kulturnih preprek
Mladinsko serijo Modro poletje je španska nacionalna televizija prvič predvajala leta 1981. Vsaka od 19 epizod je pritegnila 20 milijonov gledalcev in postala del skupnega španskega kulturnega spomina. Od takrat jo znova predvajajo skoraj vsako leto. Dogodivščine mularije v obmorskem mestecu Nerja so spremljali tudi v Južni Ameriki, na Portugalskem, v Franciji, Bolgariji, na Poljskem ter v takratnih Češkoslovaški in Jugoslaviji.

Predvsem za bolgarsko in poljsko mladino, rojeno v sedemdesetih in osemdesetih letih, je Modro poletje predstavljalo nekaj novega, saj se na televizijskem sporedu v socialističnih sistemih niso srečevali z drugačnimi in resnejšimi temami, kot so ločitev staršev, smrt prijatelja in hipijevski življenjski slog. Menda še danes omemba serije Modro poletje ob naključnih srečanjih med Bolgari in Španci (t)iste generacije takoj sproži dobro voljo in podira kulturne prepreke.

Spodaj si oglejte posnetek uvodne pesmi nanizanke, v galeriji nekaj prizorov iz nanizanke in fotografije nekaterih glavnih igralcev serije Modro poletje takrat in zdaj.