Drugo
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 9 glasov Ocenite to novico!
Prostore v Vetrinjskem dvoru so v brezplačno triletno uporabo dobili Društvo Hiša! s programom Center grafičnih umetnosti Maribor, glasbeno društvo Glas Podzemlja s programom Glas Podzemlja, Zavod Pekarna Magdalenske mreže s programom Soba za goste Maribor in Zavod Mars Maribor s programom Art šola Mars. Izvajali bodo programe, ki so ves čas dostopni javnosti. Foto: Tina Pukšič
Ena najpomembnejših meščanskih hiš v Mariboru z začetki izgradnje v 13. stoletju je bila leta 2009 obnovljena kot ena večjih investicij na področju kulture. V njej je imel vse do lanskega poletja sedež zavod Maribor 2012 in v času EPK leta 2012 se je v njem zvrstil velik del dogodkov. Po koncu EPK so tam ostale le še pisarne, po likvidaciji zavoda Maribor 2012 pa so se izpraznili vsi prostoru. Konec lanskega leta ga je v upravljanje prevzel Narodni dom Maribor in objavil razpis za nove vsebine. Foto: BoBo

Dodaj v

Nove umetniške in ustvarjalne vsebine za Vetrinjski dvor

Razpis za preostale prostore bo objavljen še ta mesec
9. februar 2014 ob 11:48
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Prostore Vetrinjskega dvora, ki je po zaključku Evropske prestolnice kulture večinoma sameval, je upravitelj Narodni dom Maribor dal v brezplačni najem štirim društvom oziroma zavodom.

Vetrinjski dvor tako postaja triletno domovanje centra grafičnih umetnosti, glasbeno zatočišče, prostor umetniških rezidenc in središče ustvarjalnosti za najmlajše.

V obnovljenem dvorcu sedež zavoda Maribor 2012
Ena najpomembnejših meščanskih hiš v Mariboru z začetki izgradnje v 13. stoletju, znana tudi kot Naskov dvorec, je bila leta 2009 obnovljena kot ena večjih investicij na področju kulture. V njej je imel vse do lanskega poletja sedež zavod Maribor 2012 in v času EPK leta 2012 se je v njem zvrstil velik del dogodkov.

Po koncu leta 2012 so v njem ostale polne le še pisarne, po likvidaciji zavoda Maribor 2012 pa so se tudi te izpraznile. Občasno so v njem izvedli kakšno prireditev, toda dvor ni imela stalnega programa oziroma izdelane vizije za izrabo prostora.

Na razpis novega upravnika 11 prijav
Konec lanskega leta ga je v upravljanje prevzel Narodni dom Maribor in objavil razpis, na katerega se je prijavilo 11 društev in zavodov. Komisija je izbrala štiri, in sicer Društvo Hiša! s programom Center grafičnih umetnosti Maribor, glasbeno društvo Glas Podzemlja s programom Glas Podzemlja, Zavod Pekarna Magdalenske mreže s programom Soba za goste Maribor in Zavod Mars Maribor s programom Art šola Mars.

Grafika, glasba, rezidence in ustvarjalnost najmlajših
Center grafičnih umetnosti Maribor bo po besedah vodje društva Hiša! Katje Beck Kos prvi tovrstni center v Sloveniji. Deloval naj bi kot odprti prostor s tiskarskimi napravami, kjer bodo mladi ustvarjalci lahko izdelovali grafike.

V društvu Glas Podzemlja obljubljajo vzpostavitev "glasbenega zatočišča", kjer naj bi vsakodnevno izvajali različno glasbo, povezano tudi z likovno umetnostjo in socialnimi programi.

Soba za goste Maribor je že vpeljani program umetniških rezidenc, v okviru katerega tujim umetnikom nudijo enomesečno bivanje in ustvarjanje v Mariboru. Art šola Mars pa naj bi postala središče ustvarjalnosti najmlajših.

Brezplačna uporaba za tri leta
"Dobrih idej je več, kot je trenutno na voljo prostorov," je povedal producent Vetrinjskega dvora Marko Brumen. Uporabniki bodo prostore dobili v brezplačno uporabo za dobo do treh let. Tam morajo izvajati programe, ki so ves čas dostopni javnosti. Tako želijo po besedah Brumna doseči, da se bo v Vetrinjskem dvoru "stalno kaj dogajalo".

Preostali prostori za občasno uporabo
Obratovalne stroške objekta bo kril Narodni dom Maribor oziroma občina, ki je v ta namen letos predvidela 50.000 evrov.

Še vedno pa ostajajo prazni razstavišče, večnamenska dvorana in del pisarniških prostorov, ki bodo na razpolago za občasno oziroma projektno uporabo. Razpis zanje naj bi bil objavljen še ta mesec.

Brumen meni, da se je Vetrinjski dvor izkazal za odlično prizorišče različnih dogodkov, ima pa tudi nekaj pomanjkljivosti. Izpostavil je predvsem problem s streho, na kateri ni dovolj snegolovov, zato bi lahko bile pozimi težave z varnostjo. Nekaj težav imajo tudi z opremo in akustiko.

N. Ar.
Prijavi napako
Komentarji
balistik1
# 09.02.2014 ob 12:16
Objekt je dejansko neizkoriščen in kot tak propada skupaj s celotnim mestnim jedrom in Koroško cesto,katera bi lahko bila v povezavi z Lentom biser starega Maribora .
sonymb
# 09.02.2014 ob 14:05
Zelo lepo prenovljen objekt. Ko bi vsaj celotno staro mestno jedro Maribora bilo tako prenovljeno. Maribor bi lahko bil res lepo mesto. Na žalost center mesta propada. Prazni lokali, neurejena pročelja, Koroška ulica je katastrofa. Da bi se vsaj kaj premaknilo na bolje :(
frozen pingvin
# 09.02.2014 ob 12:37
tudi odnosa do objeka ljudje, ki so do sedaj bili v njem, nimajo nobenega.
Aeda
# 09.02.2014 ob 16:21
Ko bi propadal v Mariboru samo CENTER! Ampak propada prav vse, najbolj pa propadajo možnosti za delo...delovna mesta. Vse ostalo je neke vrste posledica največjega odstotka brezposelnih glede na število prebivalcev...
Res upam, da bo nova ekipa izbranih znala oživiti čudovito priložnost v osrčju mesta.
sennova
# 09.02.2014 ob 16:01
Naslednji mi.... :)
sennova
# 09.02.2014 ob 16:01
Ne gre vse naenkrat...Prej ni bilo nič,zdaj se komaj začne ;) ...Vse na novo,sveže in točno tako kot mora biti,najboljše,sveže...Mesto čaka,na prave ljudi.Kam se pa mudi?Če nas nebo tukaj več,bodo pa drugi...
malidelnicar
# 09.02.2014 ob 14:26
Mariborski center res propada. Zelo žalostno. Ni čudno, da so tujci ki so bili v MBju za dneve Evropske prestolnice kulture zelo nenaklonjeno pisali o urejenosti mesta. Slovenci pa seveda v luft.
Kazalo