Gradnja bi se morala začeti takoj po položitvi temeljnega kamna konec oktobra lani. trditve, da bo UGM stal še konec tega leta, se ne zdijo več verjetne. Foto: RTV SLO
Gradnja bi se morala začeti takoj po položitvi temeljnega kamna konec oktobra lani. trditve, da bo UGM stal še konec tega leta, se ne zdijo več verjetne. Foto: RTV SLO
Ureditev nabrežja se ocenjuje na 9,2 milijona evrov, gradnjo nove brvi med Lentom in Taborom pa na 3,9 milijona evrov Foto: EPA

Mariborski mestni svetniki so na ponedeljkovi seji, ki se je zavlekla pozno v noč, sprejeli novo dokumentacijo za gradnjo Maksa in UGM-ja. Medtem ko je bilo prej za gradnjo Umetnostne galerije določeno podjetje Meteorit, ki je bilo predtem izbrano na razpisu za gradnjo Maksa, bo zdaj v skladu z zahtevami nove vlade treba objaviti ločen razpis za graditelja galerije.

Bolj realna ocena: leto 2014
S tem se postopek znova zavleče, še posebej če bo predmet številnih pritožb, kot se je to zgodilo pri gradnji medicinske fakultete v Mariboru. Težave bodo tudi v praksi, saj sta bila Maks in UGM doslej obravnavana kot en objekt, po novem pa se bosta gradila ločeno. S podražitvijo projekta gradnje se bo povečala tudi najemnina za občino. Kot rok izvedbe se zdaj namesto maja 2012 omenja junij 2014.

(Pre)draga naložba?
Vrednost gradnje Maksa se ocenjuje na 21 milijonov evrov. Investitor je občinsko podjetje ZIM, ki bi v ta namen najelo posojilo. Tega namerava odplačati z najemnino, ki ga bo za objekt v prihodnjih dvajsetih letih plačevala občina.

Vrednost gradnje novega UGM-ja, ki so jo lani pozneje priključili Maksu, je ocenjena na 20 milijonov evrov, pri čemer naj bi 10 milijonov evrov prispevala država. Številni opozicijski svetniki so sicer menili, da bi morali v zdajšnjih gospodarskih razmerah takšne projekte opustiti.

Napoveduje se tudi brv čez Dravo
Kljub pomislekom opozicijskih svetnikov glede negotove izvedljivosti takšnih projektov je mestni svet sprejel tudi začetno investicijsko dokumentacijo za ureditev nabrežja reke Drave in gradnjo nove brvi čez njo.

Ureditev nabrežja se ocenjuje na 9,2 milijona evrov, gradnjo nove brvi med Lentom in Taborom pa na 3,9 milijona evrov, pri čemer naj bi del prispevalo ministrstvo za gospodarstvo iz naslova regionalnih razvojnih programov.