Novo mesto bo eno izmed šestih partnerskih mest projekta EPK 2012. Foto: Občina Novo mesto
Novo mesto bo eno izmed šestih partnerskih mest projekta EPK 2012. Foto: Občina Novo mesto

Tretjino zanje bo prispeval krovni javni zavod Maribor 2012, če bodo projektom dodali še nove, pa se bo končni znesek ustrezno povečal.

Kot je po sestanku s programskih direktorjem javnega zavoda Maribor 2012 Mitjo Čandrom povedal novomeški župan Alojzij Muhič, bo del zneska občina v treh letih pokrila iz proračuna. Novo mesto bo pri EPK-ju 2012 sodelovalo s projekti Fotopub, Rock Otočec, preteklost Novega mesta s poudarkom na arheološki dediščini v izvedbi Dolenjskega muzeja, Jazzinty in projektom Anton Podbevšek Teatra.

Projektom, ki so jih v Novem mestu zasnovali ob začetku projekta EPK 2012, bodo po potrebi dodali nove vsebine, med novimi predlogi pa so za zdaj hiša kulture Založbe Goga, novomeški Narodni dom in iskanje njegove vsebine ter Pihalni orkester Krka, je navedel Muhič.

Po besedah programskega direktorja zavoda Maribor 2012 Čandra so novomeški projekti dobro zamišljeni, od leta 2007, ko so jih prijavili v Bruselj, pa so napredovali in se razvili. Imajo tudi dodano vrednost, vključujejo pa različne umetniške žanre in nagovarjajo različno občinstvo, je ocenil.

Želja izvajalcev celotnega projekta je, da čim bolj vpletejo celotno prebivalstvo posameznih mest in območij, hkrati pa ob že znanih projektih obstaja dovolj manevrskega prostora za nove zamisli, je dodal.

Z njimi bodo partnerska mesta postala prizorišča brbotanja, novih idej in civilnih pobud, v letu pred njihovo izvedbo pa se bodo zagotovo pojavili še novi projekti. Programski koncept so zastavili dovolj široko, vanj pa so vključili tudi socialne, ekološke, identitetne in večmedijske projekte z zgodbami posameznih mest, je povedal Čander.