V New Yorku bodo predstavili tudi prvi kongres državljanov NSK-ja, na katerem so oktobra 2010 v Berlinu raziskovali
V New Yorku bodo predstavili tudi prvi kongres državljanov NSK-ja, na katerem so oktobra 2010 v Berlinu raziskovali "dvoumne realnosti in potenciale 'prve globalne države vesolja' in načine, kako ravnati s skupnimi in kontradiktornimi interpretacijami ter vizijami državljanov." Foto: NSK

Do petka bo namreč v MOMI deloval Urad za izdajo potnih listov države NSK (NSK Passport Office New York) skupine Irwin. V sklopu projekta bodo lahko obiskovalci zaprosili za potni list NSK-ja in izvedeli več o državi NSK v času, tj. o utopični tvorbi, ki nima fizičnega ozemlja in se ne istoveti z nobeno obstoječo narodno državo. Kot pravijo pri NSK-ju, je njihova država po svoji naravi nadnarodna. Potni list izda vsakomur, ki je pripravljen sprejeti njena ustanovitvena načela, državljanstvo pa je dostopno vsem, ne glede na narodnostni, spolni, verski ali kak drug položaj v družbi. Danes ima več tisoč državljanov iz številnih držav in z vseh celin.
V četrtek, 2. februarja, bodo ameriški udeleženci prvega kongresa državljanov NSK-ja, ki je potekal leta 2010 v Berlinu, predstavili omenjeni kongres in knjigo o njem. Pogovor z njimi bo vodila kustosinja v MOMI Ana Janevski.
Istega dne bo v filmski dvorani še projekcija videa zaključne plenarne seje prvega kongresa državljanov NSK-ja v Berlinu, je v imenu skupine Irwin sporočil njen član Miran Mohar.
Od umetniškega kolektiva do svetovnih državljanov
Kolektiv NSK-ja je bil ustanovljen leta 1984 v Ljubljani, ko je takratna socialistična Jugoslavija začela razpadati. Komentiral je številne politične procese zadnjih dveh desetletij, in do konca desetletja so si skupine v okviru NSK pridobile ugled po Evropi, ZDA in na Japonskem. Državo NSK so leta 1992 ustanovile skupine umetniškega kolektiva Neue Slowenische Kunst (Laibach, Irwin, Noordung, Novi kolektivizem in Oddelek za čisto in praktično filozofijo).
Država NSK se je odzivala predvsem na politične premike in radikalne spremembe, ki so se zgodile v Jugoslaviji in vzhodni Evropi po padcu berlinskega zidu leta 1989. Unikatna tvorba združuje več tisoč državljanov po svetu - svetovnih državljanov, ki lahko komunicirajo med seboj -, potni list NSK-ja pa jim pri tem pomaga zgolj kot sredstvo ali orodje ponovnega premišljevanja, kaj vse lahko državljan sveta naredi. Pred kratkim so državljani NSK-ja tudi predstavljali svojo ljudsko umetnost v galeriji Škuc.