Drugo
Sara Danius
Sara Danius je na položaj stalne sekretarke Švedske akademije prišla leta 2015. Takrat je nasledila Petra Englunda, ki je akademijo vodil šest let. Foto: EPA
Katarina Frostenson
Poleg Daniusove je kot članica odstopila tudi pisateljica Katarina Frostenson, med drugim tudi zato, ker je njen mož Jean-Claud Arnault obtožen spolnega nadlegovanja. Pretekli teden so odstopili trije člani akademije, ker Frostensonova, ki je bila članica od leta 1992, ni bila izključena. Foto: EPA
Švedski kralj Karl XVI. Gustaf
Švedski kralj Karl XVI. Gustaf (desno), ki je patron akademije, je v sredo izrazil zaskrbljenost in dejal, da so nesoglasja zelo nesrečna in resno ogrožajo pomembno delo akademije. Na posnetku je med podeljevanjem Nobelove nagrade za kemijo. Foto: EPA

Dodaj v

Ob odstopu vodje Švedske akademije se pojavlja vprašanje preživetja te ugledne institucije

Od 18 članov je trenutno aktivnih le še 11
13. april 2018 ob 10:37,
zadnji poseg: 13. april 2018 ob 11:10
Stockholm - MMC RTV SLO, STA

"Želja akademije je, da zapustim položaj stalne sekretarke," je po nujni seji članov akademije v Stockholmu sporočila Sara Daniusova, prva ženska na čelu akademije od njene ustanovitve leta 1786.

Zaradi spolnega škandala znotraj Švedske akademije, ki podeljuje Nobelove nagrade, je poleg vodje akademije Sare Danius odstopila tudi članica akademije, pisateljica Katarina Frostenson. Pisateljičin mož Jean-Claude Arnault je namreč obtožen spolnega nadlegovanja, to pa ni edino, kar bremeni Forestensonovo.

Prehodno obdobje za akademijo
56-letno Daniusovo je na položaju stalnega sekretarja začasno zamenjal 68-letni Andres Olsson, ki je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA po seji izrazil upanje, da bo Švedska akademija preživela kot institucija. Olsson je dejal še, da akademijo čaka prehodno obdobje, v katerem se bo poskušala prenoviti "v tej situaciji, ki je izjemno kritična".

Nad to ugledno institucijo so se oblaki začeli zgrinjati, ko je časopis Dagens Nyheter objavil izjave 18 žensk, ki so moža Frostensonove obtožile spolnega nadlegovanja. Akademija je nato sprožila notranjo preiskavo in najela odvetniško družbo, ki naj bi preiskala spolni škandal.


Očitano kršenje pravil o konfliktu interesov
Stanje znotraj akademije se je še dodatno zaostrilo pretekli teden, ko so trije člani akademije (Klas Ostergren, Kjell Espmark in Peter Englund) odstopili, ker Frostensonova ni bila izključena. Glede na zaupno poročilo naj bi kršila pravila o konfliktu interesov, ker ni razkrila, da je solastnica prireditvenega prostora, ki ga vodi njen mož in je v preteklosti od akademije prejemal sredstva.

Na račun Arnaulta letijo tudi očitki, da je razkrival imena dobitnikov Nobelove nagrade za književnost. Sam vse obtožbe zanika. Neuspešni poskus izključitve Frostensonove, ki je bila članica od leta 1992, je krizo še zaostrila, člani akademije pa so med seboj obračunavali prek medijev.

Zadnja beseda glede statuta je kraljeva
Švedski kralj Karl XVI. Gustaf, ki je patron akademije, je v sredo izrazil zaskrbljenost in dejal, da so nesoglasja zelo nesrečna in resno ogrožajo pomembno delo akademije. Poudaril je, da ima on zadnjo besedo glede statuta akademije in da razmišlja, da bi vanj dodal člen, ki bi članom omogočil odstop. Člani namreč tehnično gledano namreč ne morejo odstopiti, lahko pa torej prenehajo sodelovati v dejavnostih akademije.

Akademija sicer šteje 18 članov, ki so imenovani dosmrtno, status pa ohranijo tudi, če v njej ne delujejo več dejavno. Trenutno ima akademija le 11 aktivnih članov, skupaj s četrtkovimi odstopi je tako akademija zdaj brez sedmih članov, zato so se v švedski javnosti pojavila vprašanja, ali ustanova sploh lahko deluje.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Lovec
# 13.04.2018 ob 11:57
Zopet članek ne podaja argumentacije zakaj je odstopila Sara ?
audiac
# 13.04.2018 ob 11:44
Ko pogledamo Nobelove nagrade,podeljene za mir v zadnjih desetletjih,se lahko mirno strinjamo,da se ta institucija lahko zapre enkrat za vselej.Itak so nobelovci samo zahodnjaki ali seveda njim všečni.
Barak Obama,ki je povzročil šest vojn in posledično nešteto mrtvih je najbolj vpijoč problem.O ostalih niti ni potrebno govoriti.
HOR
# 13.04.2018 ob 11:22
Pa to je hujše, kot pri nas...!
Mi vsaj nismo neka srednjeveška inštitucija, kot je kraljevina...
prizemljen
# 13.04.2018 ob 13:07
Bi "pametnjakoviči" nehali razkazovati svoje neznanje?
švedska akademija NE ODLOČA o Nobelovi nagradi za mir!
Jakob Mali
# 13.04.2018 ob 11:30
Velike škode ne bo. Razne mogoče za Trumpa, ki bi verjetno enako kot obama dobil nobelovo za mir....
Jakob Mali
# 13.04.2018 ob 13:31
Ko pogledamo Nobelove nagrade,podeljene za mir v zadnjih desetletjih,se lahko mirno strinjamo,da se ta institucija lahko zapre enkrat za vselej

Še večja težava so nobelove nagrade za ekonomijo. V zadnjih 30 letih so subtilno podpirala neoliberalizem, razkroj socialne države, nižanje stroškov dela in višje dobičke. Pa ne, da sem nek socialist, ampak tudi tržna ekonomija ima neke meje in vse na tem svetu pač ne more biti podrejeno čim višjim dobičkom lisjakom na wall streetu.
Gams
# 13.04.2018 ob 12:59
Vprašte se kuk denarja gre pri nas v luft. Poznam razne asistente, akademike ki jih pošilajjo po konferencah v tujini, hoteli, letalske karte in to je raziskovalno delo.
HOR
# 13.04.2018 ob 12:25
Nobelovo nagrado za mir si zdaj zasluži samo Putin saj je nedavno uspešno demonstriral kako se preprečijo večji vojaški napadi...
lumpacius
# 13.04.2018 ob 17:38
Vsi komentatorji, ki ste se "obesili" na Nobelovo nagrado za mir - le-to podeljujejo na Norveškem in nima Švedska akademija z njo popolnoma nič.
gantart
# 13.04.2018 ob 11:03
to bo en velik reset
Hopi
# 13.04.2018 ob 16:29
Tudi to je Obamova zapuščina razvrednotenja svetovne institucije.

Ista usoda čaka razvrednotene ZN, razvrednotenih mednarodnih
kazenskih sodišč, razvrednotene OI in drugih SP, razvrednotenih
nevladnih in razvrednotenih humanitarnih organizacij.
nikhrast
# 13.04.2018 ob 16:00
Vsaj na Norveškem je pa mir, se vidi da tam podelujejo nagrado za mir.
GeorgeB
# 13.04.2018 ob 14:01
Tudi Švedski korupcija ni tuja...
Izgleda, da bi samo smrtna kazen pomagala pri tej bolezni....
zlobniCO2
# 13.04.2018 ob 13:04
kar zaprite!
trifosgen
# 14.04.2018 ob 15:32
Razvrednotenje prav vsega, kar se ahko smatra kot avtoriteto, se je najverjetneje cilj. Ostanejo le korporacije.
molodec
# 13.04.2018 ob 14:55
Od obame naprej je to samo še burleska.
Bivši uporabnik
# 13.04.2018 ob 13:38
Pa ne, da sem nek socialist, ampak tudi tržna ekonomija ima neke meje in vse na tem svetu pač ne more biti podrejeno čim višjim dobičkom lisjakom na wall streetu.


Jaz bi tvoje besede samo malček obrnil in rekel, da ekonomija obstaja zaradi ljudi - in ne obratno.
henodarling
# 13.04.2018 ob 12:39
In zakaj naj bi bilo tu kaj drugače???
Kazalo