Bolnico Franja naj bi obnovili do leta 2010. Foto: RTV SLO
Bolnico Franja naj bi obnovili do leta 2010. Foto: RTV SLO
Partizanska bolnica Franja
Od 800 inventariziranih predmetov bolnice Franja jih je ujmo prestalo le 225. Foto: MMC RTV SLO
Sanacija Franje: po načrtih

To je po ogledu v lanski vodni ujmi močno poškodovane Franje sporočil minister za kulturo Vasko Simoniti. Ogled je opravila posebna delovna skupina, ki bdi nad obnovo in ki se je v soteski Pasice seznanila z do zdaj opravljenim delom. Območje je relativno očiščeno, za leto 2009 pa sta predvidena končanje vodarskih del in začetek gradnje barak. Kompleks je obsegal trinajst barak, septembrska nesreča pa je prizanesla le dvema. Po rekonstrukciji naj bi bila Franja varnejša pred naravnimi nesrečami, čeprav, kot je izpostavil sekretar direktorata za kutlurno dediščino na ministrstvu za kulturo Dušan Kramberger, stoodstotne varnosti ni mogoče zagotoviti.

V napovedi nadaljnjih del je Kramberger omenil pripravo idejne zasnove celote - spomenika in vstopa v sotesko z informacijskim centrom - čemur naj bi sledila pridobitev gradbenega dovoljenja. Kramberger je ob poročanju o Franji še povedal, da je Franja še vedno na poskusnem seznamu Unescove svetovne kulturne dediščine in da je že pridobila znak evropske kulturne dediščine. Obe ti priznanji in prizadevanje po uvrstitvi Franje na redni Unescov seznam državo tudi zavezuje k dejavnejšem zavzemanju za rekonstrukcijo in poznejše dobro upravljanje s Franjo.

Odprto darovanje opreme za Franjo
V obnovo bosta okolijsko in kulturno ministrstvo vložila štiri milijone evrov, velika pa je tudi odgovornost Mestnega muzeja Idrija, upravitelja bolnišnice Franja. Njegova direktorica Ivana Leskovec je povedala, da so po vojni ujmi našli le 800 izmed 225 inventarnih predmetov . 'Luknja' v opremi je zato velika in k sodelovanju pri opremljanju barak bodo skušali zato pritegniti tudi zasebnike. Čeprav je konec obnove še daleč, pa bo Franja vrata odprla že konec tega meseca. Sprva bodo dovoljeni le nadzorovani obiski, predvsem za manjše skupine, katerim je namenjeno predstavljanje dela v Franji.

P. B.

Sanacija Franje: po načrtih