Pri Missoniju gre za edinstveno blagovno znamko
Pri Missoniju gre za edinstveno blagovno znamko "Made in Italy", ki simbolizira zgodbo o uspehu in je tesno povezana z vzhodnim Jadranom, kjer se je oblikovalec rodil. Foto: www.maribor2012.eu
Missoni - Mojster barv
Po besedah italijanske veleposlanice v Sloveniji Roselle Franchini Scherifis njeni rojaki na EPK-ju predstavljajo spoj tradicije in aktualnega ustvarjanja. Foto: www.maribor2012.eu
Razstava Imago Trieste
Razstava Imago Trieste bo odprta do konca meseca, prikazuje pa podobo meseca, ki je bežna in spremenljiva, četudi je rezultat daljšega procesa, v katerem sodelujejo nekdanji in sedanji meščani, politiki in upravniki, trgovci, umetniki, turisti in popotniki. Podobo bitja in življenja prinašajo zabeležke posameznih dogodkov, vedute in grafike iz zbirke Stelia in Tity Davia, nastale od 17. stoletja do danes, slike iz 50. let pr. st., kakor jih je ujela kamera poklicnega fotografa Francesca Brunija. Foto: www.maribor2012.eu

Izbor kulturnih dogodkov, ki je nastal v sodelovanju z Italijansko unijo, predstavlja Italijo v njeni kompleksnosti. Gre za niz dogodkov, ki se ne osredotočajo le na figurativno umetnost in belcanto, ki ju največkrat povezujejo z Italijo, temveč osvetljujejo različne oblike sodobne ustvarjalnosti, je na nedavni predstavitvi v Kopru poudarila italijanska veleposlanica Rosella Franchini Scherifis.

Razstava Ottavio Missoni - Mojster barv bo obiskovalcem mariborskega Vetrinjskega dvora ponudila vpogled v ustvarjanje svetovno znanega stilista in oblikovalca tkanin, ki je v hipu prepoznaven po svoji značilni in inovativni uporabi barve.

Športnik, ki ga je z modo okužila žena
Missoni bo v Mariboru predstavljen v treh sklopih; kot športnik, umetnik in stilist. Njegovo življenjsko zgodbo lahko povzamemo takole: rojen je bil leta 1921 v Dubrovniku, v takratni Kraljevini Jugoslaviji, italijanskemu očetu, kapitanu Julianu Vittoriu Missoniju in dalmatinski materi Teresi de' Vidovich. Leta 1935 je začel neverjetno atletsko kariero, ki jo je okronal z nastopom na olimpijskih igrah v Londonu 1948 v štafeti. S tekstilijami in z modo se je spoznal prek svoje žene Rosite Jelmini (družinska tovarna šalov in vezenin v Vareseju), s katero je v Trstu odprl pletilnico. Leta 1960 so se Missonijeva oblačila prvič pojavila v modnih revijah.

Med drugim je Missoni oblikoval kostume nastopajočih na slovesnosti ob odprtju svetovnega prvenstva v nogometu v Južni Afriki leta 2010. 11. februarja lani sta podjetje in družina praznovala njegovo 90. obletnico. Odprtja mariborske razstave se bo nocoj udeležil tudi sin velikega mojstra, Luca Missoni.

Naslednja v nizu razstav bo Imago Trieste, ki bo na svež način osvetlila Trst in med drugim postregla s prizori mesta, ki jih je v 50. letih posnel poklicni fotograf Francesco Bruni. Slovesno odprtje bo v četrtek, dan pozneje pa bo sledilo odprtje fotografske razstave kopij Ravenskih mozaikov.

Predstavitev multimedijskega projekta in slovenski prevod zgodovinskega dela Istra skozi čas o zgodovini Istre od paleolitika do današnjih dni bo na sporedu 11. aprila. Dan pozneje se bo predstavil ustvarjalec digitalnih umetnosti Fabio Fonda.

Antologija Versi diversi/Drugačni verzi bo 23. aprila prinesla prerez sodobnega pesniškega ustvarjanja italijanske manjšine v Sloveniji in na Hrvaškem ter slovenske manjšine v Italiji.

Med koncerti velja izpostaviti četrtkov Italijanski glasbeni izbor, na katerem se bodo z deli italijanskih in istrskih klasičnih in sodobnih skladateljev predstavili predvsem izvajalci iz vrst italijanske narodnostne skupnosti iz Slovenije in Hrvaške. Naslednji teden bo sledil koncert pianistke Martine Frezzotti.

Z duhom Italije obarvano dogajanje v okviru EPK bo 26. aprila sklenil koncert Folkhistria. Med nastopajočimi bodo Rudi Bučar in Istrabend, Tamara Obrovac, Transhistria electric, Calegaria in Tinkara Kovač.