Ker RTV prispevek ni zadostoval za sprotne stroške, se je neupravičeno posegalo po razvojnih sredstvih (tudi na primer pri snemanju nadaljevanke Strasti), je prepričana ministrica za kulturo. Foto: MMC RTV SLO
Ker RTV prispevek ni zadostoval za sprotne stroške, se je neupravičeno posegalo po razvojnih sredstvih (tudi na primer pri snemanju nadaljevanke Strasti), je prepričana ministrica za kulturo. Foto: MMC RTV SLO
Anton Guzej in Jože Možina
Generalni direktor RTVS Anton Guzej ki je med razpravo poudaril, da 'stojijo' za številkami o poslovanju javnega zavoda in da so pripravljeni finančna poročila predložiti neodvisni revizorski hiši, pa je člane odbora pozval, naj glasujejo na osnovi argumentov. Prepričan je, da gre pri predlogih sklepov za 'politično gonjo'. Foto: MMC RTV SLO
Jože Možina
Jože Možina je prepričan, da je TV Slovenija v zadnjih dveh letih z manj ljudmi ustvarila več programa. Foto: MMC RTV SLO

Odbor je namreč zaradi obstrukcije poslancev SDS in obeh poslancev narodnosti postal nesklepčen. Razlog za obstrukcijo sta bila predloga sklepov, kjer se ugotavlja tudi, da je RTV nenamensko porabljal razvojna sredstva.

Očitki na račun poslabšanja vsebin TV programa
V omenjenih predlogih sklepov odbora za kulturo, šolstvo, šport in mladino, ki je razpravljal o poročilu nadzornega sveta RTV Slovenija za leto 2008, med drugim piše, da je nadzorni svet (NS) RTVS "dopuščal, da javni zavod ni izpolnjeval svojega poslanstva in dejavnosti opravljanja javne službe, kar je vplivalo na poslabšanje kakovosti in univerzalnosti vsebin in s tem na račun komercialnih manjšo zastopanost programskih vsebin, ki so v javnem interesu".

Prav tako naj bi v skladu s predlogoma sklepov odbor DZ ugotavljal, da NS ni ustrezno nadziral poslovanja javnega zavoda. "RTV Slovenija je ob ali brez vednosti in potrditve nadzornega sveta nenamensko in negospodarno porabljal razvojna sredstva, nenamensko porabljal državna sredstva za digitalizacijo, sprejemal finančne načrte brez realnega pokritja oz. ravnal v nasprotju z načeli dobrega gospodarjenja".

Predsednik nadzornega sveta RTVS Tomaž Glažar je pred samim glasovanjem napovedal, da bo v primeru izglasovanja omenjenih sklepov ponudil svoj odstop. Poudaril je vprašanje kadrov, češ da se ob težavah z zmanjšanjem števila zaposlenih v določenih sektorjih pojavlja kadrovski deficit. Zavrnil je tudi trditve, da so se sredstva iz naslova delnic Eutelsata trošila nenamensko.

Ali "razvojna sredstva" odtekajo drugam?
Po mnenju ministrice za kulturo Majde Širca je glavna pomanjkljivost na javnem zavodu ta, da se razvojna sredstva namenjala tudi za povsem druge postavke. Kot je pri tem navedla, iz poročila izhaja, da so se pod postavko razvojna sredstva, za katera je dal soglasje tudi NS, znašle npr. nakup nepremičnine na Komenskega ulici in družinska nadaljevanka Strasti. Hkrati je ministrica spomnila, da bo moral javni zavod do leta 2012 dokončati projekt digitalizacije, pri čemer se lahko zgodi, da "se bo šlo trkat na proračunska vrata".

Širca je problematizirala tudi obljube prejšnje vlade, da bo zagotovila "cenejši in boljši" program javne RTV. Ker RTV prispevek ni zadostoval za sprotne stroške, se je posegalo po razvojnih sredstvih, je prepričana. Nenazadnje je ministrica izrazila tudi dvom o načinu evidentiranja prihodkov in odhodkov.

Guzej in Možina zavračata očitke
Nasprotno je generalni direktor RTVS Anton Guzej poudaril, da "stojijo" za finančnimi rezultati javnega zavoda in da so pripravljeni tudi na zunanjo revizijo poslovanja. Po njegovem mnenju so finančni rezultati RTV pozitivni zlasti ob upoštevanju dejstva, da niso prejeli predvidenih sredstev za prehod na nov plačni sistem v javnem sektorju v višini 10 milijonov evrov.

Tudi direktor TVS Jože Možina je zavrnil očitke ministrice in dodal, da je javni zavod "v zadnjih dveh letih posloval bolj pregledno in gospodarno". Prav tako je Televizija Slovenija po njegovih besedah z manj ljudmi ustvarila več programa. Možina je tu izpostavil za približno 100 ur več kulturnega programa ter nasploh pozitivni trend pri kulturnih in umetniških vsebinah.

C. R.