Mladostno delo Pabla Picassa z naslovom Objem je več let ležalo pozabljeno ob steni neznane hiše v jugozahodni Angliji. Foto: Duke's
Mladostno delo Pabla Picassa z naslovom Objem je več let ležalo pozabljeno ob steni neznane hiše v jugozahodni Angliji. Foto: Duke's
George Stubbs
George Stubbs (1724-1806) se je najbolj uveljavil ravno s slikami z motivi konjev. Foto: Duke's

Potem ko je prejšnji teden v javnost prišla novica o odkritju domnevno izgubljene slike francoskega baročnega ustvarjalca Watteauja, nas je tokrat doletela novica, da so v spalnici neke hiše v jugozahodni Angliji odkrili zgodnje Picassovo delo. Platno prikazuje akt, na katerem je videti objeta Pabla Picassa in njegovo takratno dekle Louise Lenoir, znano kot Odette.



Nekajletno ždenje ob steni
O zgodovini slike po trenutku, ko se je od nje ločil Picasso, je malo znanega. Znano je, da so jo kot zgodnje Picassovo delo identificirali leta 1969 - oziroma da jo je kot svoje delo prepoznal Picasso sam -, in da je zadnjih nekaj let ždela prislonjena ob zid spalnice hiše neznanih lastnikov. Ti želijo ostati anonimni in za zdaj tudi ne želijo govoriti o tem, kako je slika postala njihova lastnina.

Picassovo soočenje z Munnigsom
Sliko Etreinte bodo 10. in 11. aprila poskušali prodati na dražbi avkcijske hiše Duke's v Dorchestru, katere sodelavci predvidevajo, da bi delo lahko doseglo ceno od 63.000 do 125.000 evrov. Prav toliko naj bi bili na trgu umetnin veliko vredni še dve sliki, ki so ju našli v isti spalnici kot Picassovo. Gre za dve upodobitvi konjev britanskih slikarjev Georgea Stubbsa in Alfreda Munningsa.

Hkratna navzočnost del Picassa in Munningsa na isti dražbi je zanimivo naključje; gre namreč za dva slikarja izredno različnih nazorov. Medtem ko je Picasso postal eden najbolj značilnih predstavnikov iskanja novih poti v slikarstvu in tako izrazito napreden umetnik, je bil Munnigs eden največjih konservativcev. Slikar, ki je ustvarjal v istem obdobju kot Picasso (živel je med letoma 1878 in 1959, Picasso pa med letoma 1881 in 1973) je bil namreč odkrit sovražnik modernizma, uveljavil pa se je predvsem s svojimi upodobitvami konjev.