Drugo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 2 glasov Ocenite to novico!
Sledovi človeških zob na kosteh iz jame Gough pričajo o tem, da so žvečili in sesali celo konce prstov in rebra, da bi iz njih iztisnili ves mozeg in maščobo. Nato pa so kosti uporabili v kontekstu svoje kulturne tradicije. Foto: Reuters
Če bi skušali samo odstraniti meso s kosti, ureznine ne bi bile tako globoke in očitno večkrat ponovljene. Pri golem odstranjevanju mesa bi hotel človek čim manjkrat zarezati v kost, saj to otopi orodje, opozarjajo strokovnjaki. Foto: Reuters
Še drugi najdbe iz iste jame, ki pa so iz kosti različnih živali. Foto: Plos One

Dodaj v

Okrašene kosti pričajo o ljudožerskem ritualu v kamenodobni Angliji

"Globoke simbolne konotacije"
11. avgust 2017 ob 14:42
London - MMC RTV SLO, Reuters

Arheologija uči, da največ kanibalizma v zgodovini človeštva niso zagrešili serijski morilci. Pred tisoči let so v Veliki Britaniji denimo ljudje pripadnike svoje lastne vrste jedli v kontekstu kompleksnega pogrebno-prehranjevalnega rituala.

Ureznine na 15 tisoč let stari človeški kosti, ki so jo arheologi izkopali v jami na jugu Anglije, nazorno pokažejo, da so naši paleolitski predniki jedli svoje (človeške) žrtve in nato njihove ostanke pokopavali v ritualnih obredih.

Podlahtnica iz znanega najdišča v Angliji kaže, da je bila roka neznane žrtve izpahnjena, nato filetirana in prežvečena, v kost pa je bil vrezan cikcakast vzorček, preden so jo na koncu zlomili in iz nje izsesali mozeg. Vsaj tako so sosledje dogodkov rekonstruirali strokovnjaki iz britanskega Naravoslovnega muzeja.

Izsledki analize, ki so bili objavljeni v novi številki znanstvene revije Plos One, ponujajo nov vpogled v najdbe iz jame Gough, znanega britanskega arheološkega najdišča iz paleolitika, zgodnje kamene dobe.

Študija potrjuje, da je imel zgodnji človek kanibalistična nagnjenja, pokaže pa tudi, da so nekatere človeške ostanke modificirali in shranjevali: iz lobanj so si denimo ustvarili priročne kelihe oz. sklede.

Vzorec je bil sam sebi namen
Cikcakasti vzorec, ki ga vidite na prvi sliki, so nedvomno ureznine, ki niso imele nobenega praktičnega, utilitarnega namena, pač pa so bile zgolj simbolične oz. umetniške.

Silvia Bello, strokovnjakinja Naravoslovnega muzeja, ki je pri študiji sodelovala s kolegi z Univerze v Londonu, opozarja, da je vgravirani motiv podoben vzorcem, ki so jih izkopali na drugih arheoloških najdiščih po Evropi. "V tem primeru je izjemna seveda izbira materiala, človeške kosti, in pa kanibalistični kontekst, v katerem je vzorec nastal."

"Ureznine so bile namensko ustvarjen sestavni del kanibalske prakse, ki je imel globoko simbolično konotacijo."

Živalskega plena so imeli dovolj
Jamo Gough v Somersetu na jugu Anglije so arheologi začeli raziskovati že v osemdesetih letih 19. stoletja. Raziskovalna dela v njej so s premori trajala vse do leta 1992. Raziskovalci so na svetlo privlekli temeljito predelane človeške kosti, pomešane z razmesarjenimi ostanki velikih sesalcev in pa cel nabor artefaktov iz kremena, kosti, rogovja in slonovine. (Količina živalskih ostankov priča tudi o tem, da so imeli ljudje dovolj druge hrane in jim vrstnikov ni bilo treba jesti iz nuje.)

Čeprav v zgodovini človeštva obstaja več primerkov tega, da so ljudje živeli kot kanibali, je bila ljudožerska praksa vedno povezana z verskim ali pogrebnim obredjem; nobenih dokazov ni, da bi se ljudje zanašali na človeško meso kot osnovo ali ključen del svoje prehrane. Doslej je obstajala tudi teorija, da so ureznine na kosteh v jami Gough samo stranski produkt tega, da so skušali meso pač spraviti s kosti, a nova študija to razlago ovrže.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
jgm
# 11.08.2017 ob 16:13
Tisto kost so oglodale miši, zdaj jih bo pa cel kup doktoriralo iz tega.
copcop
# 12.08.2017 ob 11:43
In če pogledamo v Sveto Pismo hitro ugotovimo, da je bil Abraham svetlobna leta pred temi jamarji,..Ja, pa niso živeli pred 15k leti..

Res? Če pogledamo v isto knjigo hitro ugotovimo, da je Abraham želel obredno zaklati svojega lastnega sina Izaka. Dejanje so mu preprečili zadnji trenutek. V čem je torej svetlobna leta pred njimi?
Da so jamarji živeli in kdaj so živeli, vemo po kosteh in predmetih. Da je živel Abraham, pa ni nobenih zgodovinskih dokazov. Knjiga je bila napisana šele 2000 let po njegovem domnevnem življenju.
Lintver
# 12.08.2017 ob 07:17
Ramus, bo treba več kot samo 1 knjigo prebrat v življenju...

https://pbs.twimg.com/me
dia/B6HpQ3bIMAACpp7.jpg
RJSlo
# 11.08.2017 ob 20:46
Čeprav v zgodovini človeštva obstaja več primerkov tega, da so ljudje živeli kot kanibali, je bila ljudožerska praksa vedno povezana z verskim ali pogrebnim obredjem; nobenih dokazov ni, da bi se ljudje zanašali na človeško meso kot osnovo ali ključen del svoje prehrane.
----------------------------------------------------------
No ja. To seveda ne drži. En primer: čas ledene dobe, nikjer hrane, kaj narediš? Problem je, ker se dokazi o kanibalizmu razkrivajo počasi oziroma selektivno.
rastislav
# 12.08.2017 ob 12:33
nobenih dokazov ni, da bi se ljudje zanašali na človeško meso kot osnovo ali ključen del svoje prehrane.

Pomislite prosim preden kaj takega napišete. Verjetno je že iz stališča termodinamike nevzdržno, do bi ljudje jedli samo druge ljudi.
bori
# 12.08.2017 ob 12:09
Oh.. saj tudi danes nismo daleč, da bi kdo koga najraje pojedel..
..fizično je danes prepovedano.. zato pa kako drugače..
dopisnik
# 11.08.2017 ob 19:49
zoo zoo zoo

Na, pametnjaković!

https://twitter.com/Libertarec/status/89
2845865794117632
dopisnik
# 11.08.2017 ob 15:33
Dokaz, da je imel BBC prav, ko je objavil slikanice, da so bili stari Briti črni in rjavi. :)))))
Ramus
# 12.08.2017 ob 00:05
Študija potrjuje, da je imel zgodnji človek kanibalistična nagnjenja, pokaže pa tudi, da so nekatere človeške ostanke modificirali in shranjevali: iz lobanj so si denimo ustvarili priročne kelihe oz. sklede.

In če pogledamo v Sveto Pismo hitro ugotovimo, da je bil Abraham svetlobna leta pred temi jamarji,... Ja, pa niso živeli pred 15k leti.
zozozo
# 11.08.2017 ob 18:03
@dopisnik - Spet nekaj pišeš, ko nimaš pojma, ha? Ali namenoma lažeš?
Kazalo