Ministrstvo za kulturo v spremembah zakona o slovenskem filmskem centru predvideva tudi uvedbo prispevka, ki bi ga morali plačevati telekomunikacijski operaterji, namenjen pa bi bil razvoju filmske, kinematografske in avdiovizualne dejavnosti v Sloveniji. Operaterji pozivajo ministrstvo, naj odstopi od predloga, saj ni v interesu uporabnikov, močno pa bi obremenilo tudi panogo, saj bo zmanjšalo sposobnost podjetij za izvajanje razvoja omrežij in ostale infrastrukture ter uvajanje novih tehnoloških rešitev. Foto: BoBo
Ministrstvo za kulturo v spremembah zakona o slovenskem filmskem centru predvideva tudi uvedbo prispevka, ki bi ga morali plačevati telekomunikacijski operaterji, namenjen pa bi bil razvoju filmske, kinematografske in avdiovizualne dejavnosti v Sloveniji. Operaterji pozivajo ministrstvo, naj odstopi od predloga, saj ni v interesu uporabnikov, močno pa bi obremenilo tudi panogo, saj bo zmanjšalo sposobnost podjetij za izvajanje razvoja omrežij in ostale infrastrukture ter uvajanje novih tehnoloških rešitev. Foto: BoBo
Predvideni ukrep je po mnenju operaterjev prikriti davek, ki operaterje postavlja v neenakopraven položaj v primerjavi z drugimi gospodarskimi subjekti v Sloveniji. Država naj bi s prispevkom operaterje obremenila s podporo področja, ki s samo dejavnostjo telekomunikacij ni neposredno povezano, pravijo. Kljub tej nepovezanosti pa so že doslej kot družbeno odgovorna podjetja podpirala razvoj slovenske kulturne dejavnosti, tudi filmske. Foto: BoBo

Predlog za "uvedbo novih zunajproračunskih virov v obliki prispevkov vseh udeležencev v kinematografski verigi" je ministrstvo vključilo v napovedane spremembe zakona o slovenskem filmskem centru. Prispevek, ki bi ga morali plačevati telekomunikacijski operaterji in bi bil odmerjen v obliki odstotka ustvarjenih prihodkov operaterja, slednji označujejo kot prikriti davek.
Predlog po njihovem mnenju ni v interesu širše javnosti, torej uporabnikov, telekomunikacijski panogi pa onemogoča razvoj, zato vlado in ministrstvo za kulturo pozivajo, "da nemudoma in v celoti odstopi od predloga."
Dodatna obremenitev panoge
Po navedbah operaterjev bo področje, ki s samo dejavnostjo telekomunikacij ni neposredno povezano, dodatno obremenilo panogo. Poleg tega bi uvedba prispevka negativno vplivala na dobičkonosnost panoge, kar bo zmanjšalo dolgoročno sposobnost podjetij, da izvajajo razvojne programe pri financiranju razvoja omrežij in druge infrastrukture ter uvajajo nove tehnološke rešitve.
V Združenju slovenskih operaterjev digitalne televizije, Združenju kabelskih operaterjev Slovenije in Sekciji operaterjev elektronskih komunikacij pri Gospodarski zbornici Slovenije v imenu slovenskih IP-, kabelskih in mobilnih operaterjev opozarjajo, da so predvidene zahteve "poslovno nevzdržne, diskriminatorne, netransparentne in ustavno sporne", saj operaterje postavljajo v neenakopraven položaj v primerjavi z drugimi gospodarskimi subjekti v Sloveniji.
Ukrep je nova oblika prikritega davka
"Predvidenega ukrepa ne moremo razumeti drugače kot le še novo obliko prikritega davka s strani države, čeprav se je vladajoča koalicija tudi javno obvezala, da ne bo uvajala dodatnih davčnih obveznosti za slovenska podjetja, ki smo že tako med daleč najbolj obdavčenimi v Evropski uniji," poudarjajo operaterji.
Kot družbeno odgovorna podjetja že zdaj podpirajo kulturno dejavnost
Obenem poudarjajo, da so že doslej kot družbeno odgovorna podjetja podpirali razvoj slovenske kulture in kulturne dejavnosti, tudi filmsko. Poleg obveznosti, ki jih plačujejo izdajateljem TV-programov in kolektivnim organizacijam, ki po zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah zastopajo pravice avtorjev, se vključujejo tudi v delovanje in razvoj slovenske kulture, ki jo podpirajo kot donatorji ali sponzorji.

Uvedbo zunajproračunskih virov predvideva že NPK
Na ministrstvu za kulturo so v odzivu na sporočilo operaterjev zapisali, da je uvedba zunajproračunskih virov vseh udeležencev v kinematografski verigi predvidena z Nacionalnim programom za kulturo 2014-2017, da bi podporo produkciji kakovostnih slovenskih avdiovizualnih del zagotovili na primerljiv način, kot to urejajo nekatere kinematografsko uspešne evropske države.
Ministrstvo: Prispevek bo gospodarsko okrepil filmski sektor
Ministrstvo meni, da pri prispevku ne gre za davek, ampak za "prispevek posameznih panog, ki delujejo na avdiovizualnem gospodarskem področju predvsem s posredovanjem tujih filmskih in avdiovizualnih del (telekomunikacijski operaterji pa so samo eni izmed njih), v korist slovenskim gospodarskim družbam, ki se ukvarjajo s kreativnostjo na filmskem in avdiovizualnem področju v interesu razvoja slovenske kulture".
Dodaja, da je eden od ciljev sprememb okrepitev filmskega in avdiovizualnega sektorja v gospodarskem smislu ter da bodo zunajproračunski viri namenjeni izključno izvajanju politike na področju filmske, avdiovizualne in kinematografske dejavnosti. Pogoje za njeno uresničevanje naj bi omogočil novi zakon za področje filmske in avdiovizualne dejavnosti, ki ga bo ministrstvo predstavilo predvidoma v začetku prihodnjega tedna.
Skupaj v iskanju najboljših rešitev za razvoj filmske dejavnosti
Torkov sestanek z operaterji glede predvidenih sprememb zakona je bil po navedbah ministrstva konstruktiven. Dogovorili so se, da se v času javne razprave sestanejo vsaj še enkrat in poiščejo najboljše rešitve "za trajen razvoj slovenske filmske in avdiovizualne dejavnosti", minister pa je operaterje pozval, naj čim prej pošljejo svoje predloge za doseganje tega cilja.