Pahor je opozorilom glede stanja v kulturi pritrdil. Foto: BoBo
Pahor je opozorilom glede stanja v kulturi pritrdil. Foto: BoBo

Udeleženci srečanja so se strinjali, da je predsednik avtoriteta, ki opozarja na ključne izzive in v družbi spregledane teme ter jim s tem daje potrebno težo, kar velja tudi za kulturo.

Pri društvu nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju umetnosti in kulture Asociacija so vsem letošnjim predsedniškim kandidatom ob začetku kampanje poslali teze, v katerih so predstavili stanje, odprte teme in aktualne problematike kulturne politike. Pretekli teden so se sestali z Danilom Türkom, v sredo pa še s predstavnicama Pahorjevega volilnega štaba.

Pahor je svoje mnenje o tezah društva Asociaciji poslal že 16. novembra, predstavnici štaba pa sta na srečanju potrdili njegove besede: "Pametna kulturna politika mora skrbeti za prezentacijo vseh delov kulture. Mišljenje, žal tudi sedanje vlade, da je kultura le strošek, sodi v prvo polovico 20. stoletja. Danes je znano, da so samo avtorski dohodki od knjig, filmov, oblikovanja, računalniških in drugih programov med največjimi ustvarjalci BDP-ja v razvitih evropskih državah."

Samozaposlenim gre v krizi slabše
Pahor se je strinjal, da se je v času krize položaj samozaposlenih v kulturi poslabšal. Pridružil se je prizadevanjem Asociacije za ureditev delovnih pogojev, ki bodo primerljivi s pogoji dela zaposlenih v javnih zavodih, in se zavzel za zagotovitev stabilnega sistema financiranja samostojnih kulturnih ustvarjalcev ter nevladnih organizacij na področju kulture in umetnosti. Dodal je, da je obenem treba bistveno izboljšati črpanje evropskih sredstev, kjer država kot celota zaostaja.