Bartholdi je za ameriški Kip svobode (na fotografiji), ki je postal ikona mesta New York, porabil več let. Foto: EPA
Bartholdi je za ameriški Kip svobode (na fotografiji), ki je postal ikona mesta New York, porabil več let. Foto: EPA

Francoski senat je izglasoval, da se miniaturno različico znamenitega ameriškega kipa prestavi iz Luksemburških vrtov v muzej Orsay, ki se je več desetletij boril, da bi podedoval ta simbol francosko-ameriškega prijateljstva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Frederic-Auguste Bartholdi je 2,85 metra visoki kip v bronu ustvaril leta 1889, tri leta po postavitvi njegove večje različice v New Yorku, ki je bil zapoznelo darilo ob stoletnici ameriške neodvisnosti. Bron je iz prototipa originalnega kipa odlil v čast stoletnici Francoske revolucije.

Potem ko ga je Francija leta 1900 pridobila za skromno vsoto denarja, je bil na ogled v Luksemburškem muzeju do leta 1906, ko je Bartholdijeva vdova zaprosila, da ga premaknejo v vrtove.

Kip bo v muzeju na varnem
Muzej Orsay, ki je po ustanovitvi leta 1986 podedoval dela iz Luksemburškega muzeja, se je desetletja boril, da bi ga pridobil za svojo zbirko. Pri senatu je vsa ta leta naletel na gluha ušesa, septembra lani, kmalu za tem, ko so s kipa ukradli baklo, pa je izglasoval, da kip prepustijo muzeju in ga na ta način zavarujejo.

Novo baklo so mu namestili pred ponedeljkovim odkritjem v muzeju. Poleg tega so mu z restavriranjem in loščenjem vrnili prvotni sijaj. Obnovo je financirala organizacija The American Friends of Musee d'Orsay Association (AFMO), senat pa je prispeval sredstva za repliko kipa v Luksemburških vrtovih.

Bartholdi je za ameriški Kip svobode, ki je postal ikona mesta New York, porabil več let, vendar mu ga ni uspelo dokončati za stoletnico ameriške neodvisnosti leta 1876. Inavgurirali so ga šele deset let pozneje.