Turisti na Pont des Arts ključavnice obešajo kot znak večne ljubezni, ključe pa mečejo v reko. Foto: MMC RTV SLO / Alenka Klun
Turisti na Pont des Arts ključavnice obešajo kot znak večne ljubezni, ključe pa mečejo v reko. Foto: MMC RTV SLO / Alenka Klun
Ključavnice ljubezni na Mesarskem mostu v Ljubljani. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Teža številnih ljubezenskih ključavnic, ki jih zaklepajo večinoma turisti, je poškodovala pariški most za pešce, ki prečka Seno pri znamenitem muzeju Louvre in je zaradi ljubezenskih ključavnic poznan po vsem svetu. Turisti nanj ključavnice obešajo kot znak večne ljubezni, ključe pa mečejo v reko.

Dve mladi Američanki, ki živita v Parizu, sta od marca letos zbrali že na tisoče podpisov, s peticijo pa želita doseči, da se ključavnice odstranijo z mostu. Kot pravita, kvarijo podobo mostu, poleg tega mu s svojo težo povzročajo škodo.

Prve ključavnice so se sicer na mostu pojavile leta 2008. Danes je z njimi prekrita že celotna ograja mostu v dolžini 150 metrov, ključavnice pa so se začele pojavljati tudi na drugih mostovih po francoski prestolnici. Pred kratkim so, denimo, 40 ključavnic odstranili z Eifflovega stolpa.

Tudi Mesarski most "zaklenjen"
Ključavnice kot simboli nesmrtne ljubezni so se po vzoru pariškega pojavile po mostovih po vsem svetu, leta 2010 so jih začeli zaklepati tudi na novi Mesarski most. Ljubljanski župan Zoran Janković je takrat po poročanju časnika Dnevnik, "čeprav se mu zdijo te geste zaljubljencev zelo simpatične", napovedal, da bodo ključavnice, če bodo pari to početje nadaljevali in se jih bo na novem mostu nabralo preveč, začeli odstranjevati.

A za zdaj tam še vedno vztrajajo ...