Novela zakona o medijih je poleg burne razprave sprožila tudi poziv k razrešitvi kulturne ministrice Julijane Bizjak Mlakar. Ta je na seji odbora poudarila, da se novela zakona o medijih lahko pohvali z obsežno in temeljito javno razpravo, ki je prinesla sprejemljiv kompromis med različnimi interesnimi skupinami. Foto: BoBo
Novela zakona o medijih je poleg burne razprave sprožila tudi poziv k razrešitvi kulturne ministrice Julijane Bizjak Mlakar. Ta je na seji odbora poudarila, da se novela zakona o medijih lahko pohvali z obsežno in temeljito javno razpravo, ki je prinesla sprejemljiv kompromis med različnimi interesnimi skupinami. Foto: BoBo
Državni zbor
Podporo odbora za kulturo so dobila tudi koalicijska dopolnila k noveli zakona o vračanju protipravno odstranjenih predmetov kulturne dediščine, ki jo DZ obravnava po skrajšanem postopku. Foto: BoBo
Tinkara Kovač o predlogu glasbenih kvot

Podporo parlamentarnega odbora je dobil tudi vladni predlog novele zakona o vračanju protipravno odstranjenih predmetov kulturne dediščine, ki v domači pravni red v celoti prenaša prenovljeno evropsko direktivo na tem področju. Novela po mnenju vlade prinaša višjo stopnjo varovanja nacionalnega bogastva.

Slovenska glasba na radijskih valovih in komentiranje na spletu
Novela zakona o medijih, ki jo DZ obravnava po rednem postopku, radijskim postajam določa, da bi morale podnevi predvajati slovensko glasbo v vsaj desetih odstotkih. Najmanj 70 odstotkov tega deleža bi morala predstavljati glasba, ki je izključno ali v večinskem delu izvajana v slovenskem jeziku, najmanj četrtino tega deleža pa slovenska glasba, prvič predvajana pred največ dvema letoma.

Glede regulacije sovražnega govora oz. komentiranja v spletnih medijih pa novela določa, da je za pripravo pravil komentiranja odgovoren izdajatelj medija. Novela določa tudi rok vložitve zahteve za objavo popravka. Tega bi bilo mogoče v skladu z odločbo ustavnega sodišča zahtevati v 30 dneh od dneva, ko je zainteresirana oseba izvedela za objavo obvestila, vendar najpozneje v treh mesecih od same objave.

Novela se "lahko pohvali z obsežno in temeljito javno razpravo"
Novela je poleg burne razprave sprožila tudi poziv k razrešitvi kulturne ministrice Julijane Bizjak Mlakar. Ta je na seji odbora poudarila, da se novela zakona o medijih lahko pohvali z obsežno in temeljito javno razpravo, ki je prinesla sprejemljiv kompromis med različnimi interesnimi skupinami. Ob tem je znova poudarila potrebo po celoviti prenovi medijske zakonodaje, ki bo po njeni napovedi sledila sprejetju strateškega dokumenta.

Bizjak Mlakarjeva je izrekla podporo koalicijskim dopolnilom k vladnemu predlogu, ki jih je nato podprl tudi odbor. Tako dopolnilo k 3. členu dodatno zamejuje dnevni čas predvajanja glasbe na radijskih postajah in ga opredeljuje kot čas med 6. in 18. uro. Vladni predlog je namreč dnevni čas opredelil kot čas med 6. in 22. uro.

Opozicijska dopolnila brez podpore
Nobeno izmed dopolnil iz vrst opozicije pa ni bilo deležno podpore odbora. Tako je SDS predlagal, da bi moral delež slovenske glasbe tako podnevi kot ponoči znašati 20 odstotkov vse predvajane glasbe in da bi morala biti polovica predvajane slovenske glasbe mlajša od petih let. S podporo temu dopolnilu SDS pogojuje svojo podporo noveli.

Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Marko Filli je na odboru dejal, da RTVS s predlaganimi kvotami slovenske glasbe ne bo imel težav, saj jih že zdaj dosega ali celo presega. Ob tem je opozoril, da kvote vendarle ne smejo biti alibi za nekakovostno glasbeno produkcijo. Predsednik interesnega združenja radiodifuznih TV- in radijskih medijev Leo Oblak pa je dejal, da se s kvotami, ki jih prinaša novela, preveč posega v svobodo medijev in poslušalcev. Po njegovih besedah se mladih s kvotami ne da prisiliti, da bi poslušali slovensko glasbo.

Vračanje kulturne dediščine
Podporo odbora za kulturo so dobila tudi koalicijska dopolnila k noveli zakona o vračanju protipravno odstranjenih predmetov kulturne dediščine, ki jo DZ obravnava po skrajšanem postopku. V tem primeru gre predvsem za redakcijska dopolnila, ki upoštevajo pripombe parlamentarne zakonodajno-pravne službe.

Tinkara Kovač o predlogu glasbenih kvot