Fotografijo Josipa Pelikana bodo lahko oktobra občudovali tudi v Pragi. Foto: Moderna galerija
Fotografijo Josipa Pelikana bodo lahko oktobra občudovali tudi v Pragi. Foto: Moderna galerija
Josip Pelikan
Celjske ulice bodo oživeli obrtniki in kostumi iz prve polovice 20. stoletja. Foto: Moderna galerija

3. Pelikanovi dnevi so se začeli v Muzeju novejše zgodovine Celje; pod naslovom Človek v urbanem okolju bodo potekali do 22. septembra, v tem času pa se bo zvrstila vrsta najrazličnejših prireditev. Vzporedno s Pelikanovimi dnevi v torek na sporedu tudi Jesenski muzejski večer, ki ga je odprl modni performans Čar nostalgije, nato pa si bo mogoče ogledati še fotografsko razstavo Josipa Pelikana, ki je ustvaril cikel več kot 35.000 fotografij.

Isti dan bo prišel na vrsto pogovor direktorice muzeja Andreje Rihter s Pelikanovo hčerko Boženo Pelikan ob izidu knjige Josip Pelikan med arhitekturo in industrijo. Zatem pa se bo mogoče vrniti več kot pet desetletij nazaj in si ogledati kostumirano ulično promenado s fotografiranjem, obiskovalci pa si bodo lahko nadeli oblačila iz obdobja med obema vojnama in na Ulici obrtnikov ter Glavnem trgu podoživeli utrip takratnega obdobja.

Celje se vrača v zgodovino
Jesenski muzejski večer se bo poslovil z oživitvijo Ulice obrtnikov in z demonstracijo obrti na stalni muzejski razstavi Živeti v Celju. V okviru Pelikanovih dni se bodo zvrstila tudi predavanja Matjaža Intiharja, Milana Pajka, Milanka Todića in Primoža Lampiča, na ogled pa bo še steklen atelje fotografa Seida iz Krumlova na Češkem.

Pelikanovi dnevi se bodo sklenili v Narodnem domu s podelitvijo nagrad in diplome za dela, ki so prispela na natečaj za Pelikanovo nagrado. Najboljše bo izbrala komisija, ki jo sestavljajo Petar Dabac, Tomaž Lauko, Milan Pajk, Vinko Skale, M Fiap in Andreja Rihter.
Oktobra bo Pelikanova razstava Arhitektura in industrija na ogled tudi v Pragi.