Leta 1894 so mandrač zasuli  - predvsem iz higienskih razlogov. Foto: MMC RTV SLO
Leta 1894 so mandrač zasuli - predvsem iz higienskih razlogov. Foto: MMC RTV SLO

Izvajalec del bo v skladu s konservatorskim načrtom začel odstranjevati kamniti tlak na glavnem pomolu in pred gledališčem, nadaljnji koraki pa bodo sledili takoj po prejemu 2. dela konservatorskega načrta za obalni zid.

Nestrokovni poskusi
Kot je konec marca ob ustavitvi del za Delo pojasnil piranski župan Peter Bossman, je bilo pri dotedanji obnovi najspornejše to, da niso uporabili starega kamenja in da so skoraj za meter po vsej dolžini zmanjšali površino mandrača.

Kot piše na spletni strani občine Piran, je Inšpektorat za kulturo in medije 30. marca izdal odločbo o ustavitvi del na območju starega pristanišča do odločitve pristojnega gradbenega inšpektorja in opozoril, da je dela dolžan izvajati po navodilih odgovornega konservatorja pod strokovnim nadzorom območne enote zavoda za varstvo kulturne dediščine. Obenem je inšpektorat odstopil zadevo v reševanje republiškemu inšpektoratu za okolje in prostor. Ta je nato v odgovoru inšpektoratu za kulturo ugotovil, da izvedena dela v mandraču niso neskladna gradnja po zakonu o gradnji objektov.

Občina je tokrat izpolnila pogoje
Piranska območna enota zavoda za varstvo kulturne dediščine je zatem 18. aprila izdala spremenjene kulturnovarstvene pogoje, občina pa je izpeljala vse zahtevane ukrepe. Med drugim so tako sklenili pogodbe za izvedbo arheoloških raziskav na kopnem in v morju, za izdelavo konservatorsko-restavratorskega načrta, za revizijo dosedanjih projektov, geodetski posnetek obstoječega tlaka ter za atest stabilnosti kamna, ki se ga bo vgrajevalo, poudarja občina na svoji spletni strani.