Na inšpektoratu za kulturo navajajo, da je projekt, na podlagi katerega sta bila izdana kulturnovarstveno soglasje in gradbeno dovoljenje, sicer res predvideval več možnih rešitev, ki bi bile odvisne od morebitnih ugotovitev tekom gradnje. A izvedena dela po navedbah inšpektorata za kulturo niso skladna z nobeno od odobrenih predvidenih rešitev. Foto: Ana Jurc
Na inšpektoratu za kulturo navajajo, da je projekt, na podlagi katerega sta bila izdana kulturnovarstveno soglasje in gradbeno dovoljenje, sicer res predvideval več možnih rešitev, ki bi bile odvisne od morebitnih ugotovitev tekom gradnje. A izvedena dela po navedbah inšpektorata za kulturo niso skladna z nobeno od odobrenih predvidenih rešitev. Foto: Ana Jurc
Piran
V inšpektoratu za kulturo tudi zavračajo trditve, da bi se taka dela lahko izvedla brez gradbenega dovoljenja. V primeru mandrača namreč ne gre za vzdrževalna dela, pač pa za zamenjavo priobalnih tlakov in gradnjo ribiških privezov. Foto: MMC RTV SLO
Piran
Na piranski občini so prepričani, da so bila vsa dela v mandraču izvedena skladno z zakonodajo. Pojasnjujejo, da se na odločbo kulturne inšpekcije niso pritožili, ker so želeli zadevo rešiti čim prej. Kot še pravijo, so takoj, ko so od spomeniške službe pridobili spremenjene kulturno varstvene pogoje, pričeli s postopkom pridobivanja ponudb referenčnih izvajalcev za arheološke raziskave in za konservatorsko restavratorski načrt. Foto: MMC RTV SLO

Pravzaprav se bodo nadaljevala takoj, ko bo to mogoče, to pa bo odvisno predvsem od Inšpektorata RS za kulturo, ki je konec marca ustavil dela prenove ribiškega pristanišča, ker so ta v nasprotju s kulturnovarstvenim soglasjem in gradbenim dovoljenjem. V občini Piran so prepričani, da so za nadaljevanje del izpolnjeni vsi pogoji, in čakajo le na zeleno luč ministrstva za kulturo ter upajo, da bodo lahko prenovo mandrača končali do oktobra letos.
Inšpektorat za kulturo je na spletnih straneh kulturnega ministrstva 9. maja objavil poziv Inšpektoratu za okolje in prostor, naj ustavi dela in pojasni nastalo situacijo pri obnovi piranskega mandrača. V tem so med drugim zapisali, da je njihova inšpektorica v postopku inšpekcijskega nadzora v piranskem mandraču 29. marca ugotovila, da se tam izvajajo posegi, ki so v nasprotju s kulturnovarstvenim soglasjem in s tem tudi v nasprotju z gradbenim dovoljenjem. Na podlagi ugotovitev je dela ustavila in izdala tudi pisno odločbo o ustavitvi del ter zadevo odstopila pristojnemu gradbenemu inšpektorju.
7. aprila si je gradbišče ogledala koprska gradbena inšpektorica Mateja Marsetič, ki je ugotovila, da so se dela na mandraču izvajala po projektu, ki ni skladen z gradbenim dovoljenjem, navajajo na inšpektoratu za kulturo. 18. aprila pa je obvestilo drugega gradbenega inšpektorja iz koprske enote, Stojana Franka ocenilo, da dela v mandraču niso neskladna.
Kot pojasnjujejo na inšpektoratu za kulturo, kljub prizadevanjem, da pojasnijo, kako sta lahko mnenju dveh gradbenih inšpektorjev tako različni, do dokončne razjasnitve situacije niso prišli. "Pozivamo vas, da se čim prej in v izogib nastanka škode na zavarovanem območju piranskega mandrača opredelite do tega, zakaj dve popolnoma različni odločitvi inšpektorjev v eni zadevi," piše v pozivu gradbenemu inšpektoratu glavna inšpektorica za kulturo Tamara Javornik.
Piranska občina: Dela izvedena skladno z zakonodajo
Na občini Piran med drugim izpostavljajo ugotovitev gradbenega inšpektorja, da izvedena dela v mandraču ne odstopajo od določb gradbenega dovoljenja. Kot še dodajajo, gradbeni inšpektor zakonsko nima pooblastil, da bi presojal skladnost izvajanja del s kulturnovarstvenimi pogoji. Prav tako gradbeni inšpektor po njihovih navedbah nima zakonske osnove za opravljanje nadzora nad izvrševanjem ukrepa, ki ga je izrekel inšpektorat za kulturo. "Da so nastopili problemi pri stabilnosti objekta, je dejstvo, na podlagi katerega so pristojni organi tudi ustrezno ukrepali, saj za to tudi odgovarjajo. O vsem tem je bila spomeniška služba obveščena," še poudarjajo na občini.
Prepričani so, da so bila vsa dela v mandraču izvedena skladno z zakonodajo. Pojasnjujejo, da se na odločbo kulturne inšpekcije niso pritožili, ker so želeli zadevo rešiti čim prej. Ko so od službe pridobili spremenjene kulturno varstvene pogoje, so začeli postopek pridobivanja ponudb referenčnih izvajalcev za arheološke raziskave in za konservatorsko restavratorski načrt. Naročili so še revizijo projektov in izvedenih del ter geodetski posnetek tlakov. Prepričani so, da so s tem izpolnili vse pogoje, zdaj pa je po njihovem mnenju na vrsti ministrstvo za kulturo, ki naj izda odločbo za nadaljevanje del.