Drugo
Situla
Osrednjo Plečnikovo nagrado so za stanovanjsko-poslovni kompleks Situla v Ljubljani prejeli Matija Bevk, Vasa Perović in Andrej Ukmar. Foto: Društvo arhitektov Ljubljana
       Predpisani gabariti in stroge urbanistične omejitve so avtorjem kompleksa na degradiranem območju med Vilharjevo cesto in severno stranjo železniških tirov glavne mestne potniške postaje predstavljali dodaten izziv pri oblikovanju.       
 Iz utemeljitve nagrade arhitektom Situle
V Sloveniji je samo en center za vodenje in kontrolo zračnega prometa, ki je bil 20 let v Ljubljani, od marca 2013 pa je na Brniku.
V Sloveniji je samo en center za vodenje in kontrolo zračnega prometa, ki je bil 20 let v Ljubljani, od marca 2013 pa je na Brniku. Foto: Miran Kambič
Na Ptuju je v novi vsebinski luči kot kongresno-kulturno središče septembra lani zaživel dominikanski samostan, eden najpomembnejših kulturnozgodovinskih spomenikov tega najstarejšega slovenskega mesta.
Na Ptuju je v novi vsebinski luči kot kongresno-kulturno središče septembra lani zaživel dominikanski samostan, eden najpomembnejših kulturnozgodovinskih spomenikov tega najstarejšega slovenskega mesta. Foto: Društvo arhitektov Ljubljana
VIDEO
Plečnikova nagrada za arh...

Dodaj v

Plečnikova nagrada za arhitekte ljubljanske Situle

Osrednje arhitekturne nagrade
14. april 2014 ob 14:55,
zadnji poseg: 14. april 2014 ob 16:32
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Plečnikovo nagrado letos prejmejo arhitekti Matija Bevk, Vasa Perović in Andrej Ukmar za poslovno stanovanjski kompleks Situla v Ljubljani.

Plečnikovo medaljo za aktualno realizacijo so prejeli avtorji Centra za nadzor zračnega prometa Slovenije Brnik in prenove dominikanskega samostana na Ptuju.

Odgovornost do družbe
Kot je na podelitvi v Moderni galeriji poudaril minister za kulturo Uroš Grilc, je delo arhitekta odgovorno, saj njegova odgovornost ne obstaja le v razmerju do stranke, temveč do celotne družbe. S svojimi rešitvami namreč posega v javni prostor, z njimi pa vpliva na kakovost bivanja vseh nas. Poklic arhitekta zato velja za enega strožje reguliranih.

Končno celovita arhitekturna politika
Kljub temu, kot je dejal minister, javnega interesa na področju arhitekture do zdaj na najvišji ravni politike nismo znali najbolje ubesediti. Arhitektura je bila v dozdajšnji slovenski kulturi le slabo zastopana in poglavje o njej je v Nacionalni program za kulturo (NPK) 2008-2011 pot našlo skozi zadnja vrata s spremembo resolucije eno leto pred prenehanjem njene veljavnosti. Z NKP-jem 2014-2017 pa so ta molk prekinili in ji namenili samostojno poglavje ter s tem napovedali celovito arhitekturno politiko na vladni ravni, je dejal minister.

Poslovno-stanovanjski kompleks Situla predstavlja po prepričanju žirije vrhunsko stvaritev na področju arhitekture. Predpisani gabariti in stroge urbanistične omejitve so avtorjem kompleksa na degradiranem območju med Vilharjevo cesto in severno stranjo železniških tirov glavne mestne potniške postaje predstavljali dodaten izziv pri oblikovanju. Arhitekti so z vrhunskim arhitekturnim izdelkom postavili standard in merilo za nadaljnji razvoj tega pomembnega območja.

Funkcionalnost ne izključuje lepote
Center za nadzor zračnega prometa Slovenije na Brniku
, ki je delo arhitektov Jurija Sadarja in Boštjana Vuge, je po prepričanju žirije svojevrsten presežek. Tovrstne arhitekture so namreč v svoji funkciji podvržene visokim standardom nadzora in varovanja, zato je arhitekturna lupina v teh primerih v veliki večini v podrejenem odnosu funkciji. Brniški center za nadzor zračnega prometa s plastično oblikovano zunanjostjo temeljito presega ustaljeno anonimno tipologijo letaliških tehničnih objektov, je v utemeljitvi Plečnikove medalje zapisala žirija.

Spoštljiv pristop k samostanski arhitekturi
Za prenovo dominikanskega samostana na Ptuju sta Plečnikovo medaljo prejela Dean Lah in Milan Tomac. Kot je zapisano v utemeljitvi, sta avtorja na spoštljiv način posegla v mnogoplasten zgodovinski prostor samostanke arhitekture. Prenova je odličen primer zadržane in premišljene arhitekturne intervencije v občutljive historične kontekste, saj je preprosta in učinkovita.

Plečnikovo medaljo za življenjsko delo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture in uveljavljanju arhitekture v družbi sta prejela Andrej Hrausky in Majda Cajnko za 25-letno vodenje galerije Dessa. Plečnikova medalja za prispevek s področja strokovne publicistike je pripadla Nataši Koselj za monografijo o arhitektu Danilu Fürstu.

Poustvarjeni Plečnikovi strešniki
Plečnikovo priznanje za izvajalski dosežek je prejelo podjetje Bramac strešni sistemi za izdelavo replike Plečnikovega strešnika za prenovo treh cerkva: cerkve sv. Florjana v Srpenici, Plečnikove cerkve za Bežigradom in cerkve v Črni vasi na Barju. Priznanje za izvajalski dosežek je prejelo tudi podjetje Stol & Stol v Kamniku za izvedbo unikatnih stolov za hotel Plaza v Ljubljani.

Arhitektura prihodnosti
Študentsko priznanje je šlo v roke Martina Pelcla za diplomsko delo Arhitektura dialoga, ki predstavlja svojstveno raziskavo o vse večji odsotnosti komunikacije v arhitekturi in predloge, kako ta dialog spodbuditi.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Barrotes
# 14.04.2014 ob 15:40
Ta ogaben kup črnega železja, bo gotovo pristal v kakšni tuji reviji kot nekaj najbolj nagravžnega, kar se je na svetu zgradilo. Grem stavit.

Iz kje pa so tile nagrajenci črpali navdih? Iz krematorijev med 2.svetovno vojno?
larbitron
# 14.04.2014 ob 15:48
Dve črni kocki, ki delujeta kot krematorij.
Ne vidim kaj bi bilo tukaj kaj posebnega ali lepega.
zozozo
# 14.04.2014 ob 16:27
A nihče iz te komisije ni pogledal Situle npr. z gradu? Ena najgrših stavb v Ljubljani, skoraj tako grda kot Skakalnica.
Črna Vest
# 14.04.2014 ob 15:40
meni pa končen izdelek izgleda kot en socialistični blok, samo kot da jim je zmanjkalo betona in so neke salonitke gor nabili. V projektni dokumentaciji je vse skupaj lepše izgledalo.
nomenestomen
# 14.04.2014 ob 16:16
železniška postaja, urgenca, veliko prometa in oni slovence farbajo z ELITNO LOKACIJO
srv
# 14.04.2014 ob 16:33
V živo od blizu še ne izgleda tako slabo, ampak ko boste na Ljubljanskem gradu boste ugotovili, da je res kiks. Izgleda kot zbombardirana in neobnovljena stolpnica. Škoda, ker če bi bila kakšna druga barva, morda ne bi izgledalo tako grozno.
hizli tren
# 14.04.2014 ob 15:56
čakte da začne to rjavet. glede na kakovost izdelavo v slovenistanu bo to kmalu
tim sein
# 14.04.2014 ob 15:46
Aha.. nekdo zlorablja Plečnika. A se pri nas sploh ne kaj zlorabi? Vsaj eno področje.
oliva
# 14.04.2014 ob 18:20
"komentarji uglednih arhitektov se kar vrstijo..."

... in mnenje o filmih si lahko ustvarijo samo ugledni režiserji (ali pogojno še filmski kritiki).

Sploh pa: kako pa veš, da ni med komentatorji nobenega arhitekta?
Hecna mi je ta percepcija, da folk misli, da komentira samo 'tam en folk' - ugledni pa ne berejo in ne komentiraj in aja - itak so totalno preveč bizi in ful jim je pod brati in komentirati prispevke. :o)
Barrotes
# 14.04.2014 ob 16:28
Še tole.

Na tej sliki je še LEPA, glede na to, kako zgleda v resnici.
V resnici je ta bajturina ČRNA, tistih oken se v resnici skorajda ne vidi, ker so vsi balkoni zastrti s tistim črnim plehom - predvidevam, da zaradi stekel, ki so ob tako ozkih balkonih takoj umazana, sploh glede na to, kakšna svinjarija se kadi ob vznožju tega objekta. Železnica, makadamsko parkirišče, ceste..... Grozljivka.
mikic007
# 14.04.2014 ob 16:22
Domnevam, da se v Sloveniji v preteklem letu ni zgradilo nic drugega, ampak v tem primeru bi lahko nagrado odpovedali, kot je to v navadi. Je pa res, da je v stilu ajzenponarske okolice, ceprav po mojem mnenju je vseeno bolje polepsati okolico s cim svetlejsim in za oko prijetnejsim od tega mordorja. Teoreticno bi to bila elitna lokacija za studentski dom, blizu metelkove, zel. postaje za skocit domov ipd., ni pa to lokacija za nekoga s cayennom, ki namesto tega raje kupi bajto ob avtocesti z manj hrupa ...
xes
# 14.04.2014 ob 16:13
... meni osebno je situla izjemno grda, dopuščam pa možnost, da so dobili nagrado na račun arhiktekturnih rešitev in ne lepote ... sam tam ne bi hotel nikoli živeti. Že sama lokacija je za neko kvaliteto življenja čisto skregana.
nikator
# 14.04.2014 ob 15:59
dokaz tega kako ta situla nikakor ne gre v promet je tut to da je poln internet reklam kako se prodajajo stanovanja v njej (tut tale članek in nagrada komisije je en content marketing), sicer bo pa gorenjska banka zrihtala kredite z unimi osladnimi reklamami 75 kvadratov 1×dvojčka disneyland, bodo od mladih staršev dobili keš... baje ja, kukr ni enim ()npr jankoviču) nikol zadosti peskovnikov in se še kar zida ob tem da toliko stanovanj plesni torej nismo niti blizu dna nepremičninskega trga
oliva
# 14.04.2014 ob 17:30
Svašta. :\

Men je tudi mimo; od videza (tudi barve) do lokacije in vsega.

Težko se izognem misli, da je tako oz. podobno kot drugod (veze i poznanstva in to, kar je napisal @nikator)
nikator
# 14.04.2014 ob 15:21
to so ti arhitekti verjetno tako ali drugače zlizani s komisijo, gre za slovenijo... lokacija je pa res katastrofalna, v sendiviču zelo prometnih cest vurnikove in topniške ter največje železniške postaje v sloveniji... kdo (racionalne)dons k cene še kar padajo in ni nobene kupne moči še zida ob tem da plesnijo celovški dvori, mnoge realsocialistične hišicw s po parimi upokojenci noter in še marsikaj
Bolimek
# 14.04.2014 ob 23:57
A so sploh prodali kakšno stanovanje ker vedno kadar grem mimo nje in to ni ravno malokrat zgleda zapuščena.
Prodali so 6 od skupno 226 stanovanj. Solidno.
Buterfly_007
# 14.04.2014 ob 17:32
A so sploh prodali kakšno stanovanje ker vedno kadar grem mimo nje in to ni ravno malokrat zgleda zapuščena.
Butale.press
# 14.04.2014 ob 17:08
Situla lahko dobi še PONZIJEVO nagrado...
Alex8
# 14.04.2014 ob 17:00
Meni zgleda kot pogorišče....
KORUPCISTAN
# 14.04.2014 ob 16:52
tale situla izgleda tako klavarno .... še v socializmu niso znal tako mem usekat ... in potem dobijo še nagrado? ha ha ha LOL
M_&_M
# 14.04.2014 ob 18:35
Plečnik bi bil ponosn ... NOTTTTTTTTTTTTTTT
JohnMichxx
# 14.04.2014 ob 18:09
Ja če dobi ureditev Slovenske ceste urbanistično nagrado pol veste kje smo.....
klacom
# 14.04.2014 ob 16:57
Dejte se no hecat
kozorog1973
# 14.04.2014 ob 16:27
prav taka stavba je blizu Pariza in to že kar nekaj časa, torej predragi plagiatorji...
Matjaz82
# 15.04.2014 ob 11:58
Na degradiranem območju se zgradi...degradirana zgradba. Meni se Situla zdi kot v posapokaliptičnem filmu, kot, da ji manjkajo okna in stoji samo še na pol. Spada mi v kategorijo prenove opere. Brez domišljije postaviš kocko in to je to.

Ne rečem, da to ni zakomplicirano narediti (ja ja statika...), ni pa lepo. Suhadolnik se ob tem verjetno zgraža.
macupicu
# 14.04.2014 ob 19:57
Situla - so mogli najti še bolj klavrno fasado, kot zapuščen industrijski objekt...
frozen pingvin 2
# 14.04.2014 ob 18:54
oliva
četudi komentira kak arhitekt....jay bi vzel polovici licenco.

kurt-china
LOL. tvoj komentar je nekaj podobnega kot pametovanje lokalnih pijančkov v vaškem barčku.
prinnc
# 14.04.2014 ob 15:20
€ = športnik leta, miss, vino leta, seme leta, pršut leta, mesto leta, reka leta

€ € = plečnikova nagrada, kredit pod ugodnimi obrestnimi merami, skok mimo čakalnih vrst

€ € € = zastaranje pri organih pregona, služba v upravi, napredovanje,

€ € € € + vizija kako zmanjšati svetovno populacijo + egoizem zakrit s prisrčnim nasmehom in toplim stiskom roke = nobelova nagrada za mir, sedež v unicefu, karitasu, ozn,
zeleleni
# 15.04.2014 ob 07:43
dve zrjaveli škatli
Alchemist
# 14.04.2014 ob 15:13
Situla ni nič posebnega, en kup elitnih stanovanj na najslabši možni lokaciji, zgrajenih v najslabšem možnem obdobju in z višinskim poudarkom, po katerem ni bilo nobene potrebe. Kljub temu da Sadar+Vuga velikokrat nista optimalna, mislim da bi si tokrat zaslužila nagrado.
kurt-china
# 14.04.2014 ob 17:46
ce bi ti arhitekti bili kaj vredni bi delali v birojih ki so kaj vredni... tako pa so verjetno povelkli nevemkolikodenarja za "studije" in potem zgradili dva kvadra... eto prestizna dizajnerska nagrada za drzavo v kateri se arhitekti nimajo jajc da bi s cem "presegli" nekaj kar je do sedaj ze skoraj da standard... to je pogum v dizajnu in preprosto lepoto...

oni so se sli old skul in sli v "preprosto".... "ejga cuj, dejmo mi tu nardit 2 kvadra in bo raja itak zaradi lokacije same rekla kako je to u ibr kul"

kdor pa tam kupi stanovanje... "bleeeeeeee"
Bivši uporabnik
# 14.04.2014 ob 18:05
komentarji uglednih arhitektov se kar vrstijo...
Kazalo