Plečnikovo nagrado prejmeta Maruša Zorec in Martina Tepina za zasnovo zunanjega oltarja na Brezjah. Foto: Miran Kambič
Plečnikovo nagrado prejmeta Maruša Zorec in Martina Tepina za zasnovo zunanjega oltarja na Brezjah. Foto: Miran Kambič
Zunanji oltar na Brezjah
O nagrajenem delu je žirija med drugim zapisala, da jo odlikujejo izjemna arhitekturna kultura, pretehtan izbor materialov in izvedbena dovršenost. Foto: Miran Kambič
Hotel Clocchiatti Next
Aleš Prinčič prejme Plečnikovo medaljo za Hotel Clocchiatti Next v središču Vidma, pri katerem je žirija izpostavila celostnost arhitekturnega pristopa, ki je vidna tako v urbanistični in arhitekturni zasnovi kot tudi v detajlih vrtnih ureditev ali oblikovanju notranje opreme in svetil. Foto: www.trajekt.org
France in Marta Ivanšek
Martina Malešič je študij umetnostne zgodovine zaključila z diplomskim delom Arhitekta France in Marta Ivanšek, za katerega ji je Sklad arhitekta Jožeta Plečnika podelil študentsko priznanje. Foto: Narodni muzej Slovenije
Plečnikove nagrade 2009

Žirijo sta prepričala njun trg in zunanji oltar pred romarsko cerkvijo na Brezjah. Žirija je v njunem delu prepoznala nadaljevanje najboljše tradicije Plečnikovega izročila, njegovega razumevanja arhitekture, a v popolnoma sodobni interpretaciji. "Arhitektki sta za izhodišče vzeli Plečnikov projekt trga iz poznih 30. let, zlasti obodni zid s pripadajočimi arhitekturnimi poudarki, nišami in stopnišči. Izjemna arhitekturna kultura, pretehtan izbor materialov in izvedbena dovršenost, uvrščajo projekt med vrhunska dela sodobne slovenske arhitekture," je v utemeljitvi še zapisala žirija.

Ostala priznanja
Podelili so tudi tri Plečnikove medalje in študentsko priznanje. Plečnikove medalje so prejeli Aleš Prinčič za Hotel Clocchiatti "Next" v Vidmu, Matija Bevk in Vasa J. Perović za tri hiše - hišo D v Ljubljani, hišo HB v Pirničah in hišo K v Domžalah ter Jure Kotnik za knjigo Container Architecture. Študentsko Plečnikovo priznanje je za diplomsko delo z naslovom Arhitekta France in Marta Ivanšek prejela Martina Malešič.

Sožitje stoletne vile in sodobnega vrtnega objekta
O Hotelu Clocchiatti "Next", ki se nahaja v središču Vidma, so žiranti zapisali, da je rezultat dialoga med stoletno vilo starega hotela in sodobnim vrtnim objektom. Premišljena umestitev novega volumna po skrajnem obodu zemljišča uokviri zeleno oazo v mestu, ki postane osrednji prostor med starim in novim delom hotela, obenem odprti prostor postane osrednji del hotelskega kompleksa. Arhitekt je z enakovredno občutljivostjo oblikoval tako obod volumna kot praznino in s tem ustvaril nerazdružljiv preplet notranjosti in zunanjosti, je zapisala žirija.

Tri teme moderne arhitekture
Biro Bevk Perović Arhitekti je nagrajen za tri različne enodružinske hiše, v katerih so uresničene tri znamenite teme moderne arhitekture - hišo kot mikrokozmos, ločen od zunanjega sveta, steklen miesovski paviljon v naravi in hišo, ki nudi zavetje in odprtost v zunanji svet obenem. "V vseh treh primerih je tema mojstrsko transformirana v skladu z najvišjimi bivalnimi standardi našega časa in interpretirana s sodobnim arhitekturnim izrazoslovjem." Vse tri hiše odlikujejo po mnenju žirije do popolnosti izčiščene zasnove, funkcionalno neoporečni tlorisi, premišljen izbor materialov in izvedbena odličnost, kar zagotavlja izjemno bivalno kulturo in postavlja nova merila v stanovanjski arhitekturi na Slovenskem.

Kakšna je prihodnost kontejnerske arhitekture?
Knjiga Jureta Kotnika Container Architecture je prva monografija, ki celostno obravnava problematiko kontejnerske arhitekture. Pojem kontejnerske arhitekture avtor uvodoma umesti v polje sodobne arhitekture, sledi analitična predstavitev njenega zgodovinskega in tehničnega razvoja. Osvetli pa tudi njene potenciale za prihodnost. Knjiga, v katerem je zbral 45 domiselnih kontejnerskih arhitektur v treh kategorijah, je dostopna v angleškem, nemškem, španskem, italijanskem in francoskem jeziku.

Poklon arhitektoma
Diplomsko nalogo Arhitekta France in Marta Ivanšek, ki jo je Martina Malešič zagovarjala na oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete, je žirija označila za najlepšo zahvalo obema arhitektoma za njun izjemno dragocen prispevek slovenski arhitekturi. V diplomskem delu je Malešičeva celovito in podrobno predstavila življenje in delo obeh arhitektov, to pa dopolnila z umestitvijo njune življenjske zgodbe slovenski arhitekturni zgodovini.

Zvišanje kvalitetne ravni slovenske arhitekture
Žirija, ki so jo sestavljali Aleš Vodopivec (predsednik), Tina Gregorič, Viktor Pust, Stojan Skalicky in Bogo Zupančič, je v 19 delih, ki jih je pregledala, prepoznala prevlado visoke kakovosti, kar kaže na pomembno zvišanje kvalitetne ravni slovenske arhitekture.
Opaža tudi razpoznavno geografsko razpršenost in programsko raznolikost predlaganih del, očiten pa je tudi porast kvalitetnih predlogov za dosežke na različnih področjih arhitekturne publicistike ter za prispevke k bogatitvi arhitekturne kulture. Nagrade podeljuje Sklad arhitekta Jožeta Plečnika.

M. K.

Plečnikove nagrade 2009