Na arheološkem najdbišču ob reki Tollense v severni Nemčiji so našli ostanke več kot sto ljudi, ki so verjetno umrli v veliki plemenski bitki. Foto: www.uni-greifswald.de
Na arheološkem najdbišču ob reki Tollense v severni Nemčiji so našli ostanke več kot sto ljudi, ki so verjetno umrli v veliki plemenski bitki. Foto: www.uni-greifswald.de
Tollense
Nekatere izmed najdenih lobanj so bile poškodovane zaradi udarcev z raznimi orožji. Foto: www.uni-greifswald.de
Tollense
Na najdišču so poleg izkopavanj potapljači preiskali tudi rečno dno reke Tollense. Foto: www.uni-greifswald.de

Raziskovalci pravijo, da poškodbe nakazujejo na boj iz oči v oči verjetno med sovražnima plemenoma. Poleg zdrobljenih lobanj so našli tudi leseno orožje in konjske kosti, vse iz obdobja okoli 1.200 let pred našim štetjem.

V kost zarita puščica
Raziskovanje predela v dolini Tollense so začeli leta 2008, vključevalo pa je arheološka izkopavanja in potapljaške preglede rečnega dna. Na ostankih osem od stotih človeških trupel, ki so večinoma pripadali mladim moškim, so našli poškodbe, ki bi jih lahko povzročili udarci ali puščice. Nekatere izmed poškodb so bile smrtne.

V enem izmed ostankov človeških rok so našli glavo puščice, ki je bila zarita kar 22 milimetrov v kost, poškodbo ene izmed stegnenic pa je po mnenju raziskovalcev verjetno povzročil padec s konja. Arheologi so našli tudi dve leseni gorjači. Prva iz jesenovine ima obliko bejzbolskega kija, druga pa ima obliko lesenega kladiva.

Najstarejše najdeno prizorišče bitke?
Dr. Harald Lubke
iz Centra za baltsko in skandinavsko arheologijo v Nemčiji pravi, da dokazi pričajo o morda najstarejšemu najdenemu prizorišču velike bitke. "Iz obdobja mlajše kamene dobe sicer imamo podobne najdbe, kot so tiste iz Talheima v Nemčiji, kjer obstajajo dokazi o nasilju, a ničesar podobnega, kot je najdbišče v dolini Tollenseja, kjer smo na rečnem dnu našli veliko ljudi," je Lubke povedal za BBC in dodal: "Tukaj je videti veliko nasilnih poškodb s topimi predmeti brez znamenj celjenja, prav tako imamo dokaze o orožjih z ostrimi rezili. Veliko stvari kaže na to, da se je vse to zgodilo neposredno pred smrtjo žrtev, poleg tega pa tudi trupla niso pokopana na običajen način." Arheologi na najdbišču namreč niso naleteli na lončenino in okrasje, ki bi nakazovali formalne pokope ali pogrebne obrede.

Napadalci so morda prišli iz Šlezije
Veliko najdenih kosti je reka odnesla s tokom, nekatere pa so ostale v prvotni legi. Dr. Lubke meni, da se je prava bitka verjetno odvijala višje ob reki in da najdeni ostanki predstavljajo samo del posledic, ki jih je za seboj pustil pokol: "Zelo pomembno je, da ugotovimo, kje so bila trupla vržena v vodo, kar bo dokončno pojasnilo ali je šlo za bitko ali kaj drugega, mogoče žrtvovanje. Trenutno pa smo mnenja, da je bitka najboljša razlaga dogajanja na najdišču."

Našli so tudi dokaze o prehranjevanju s prosom, kar ni tipično za območje severne Nemčije tistega obdobja, kar bi po mnenju raziskovalcev lahko pomenilo, da je šlo za invazijo. Našli so bronaste zaponke, ki kažejo na povezavo s šlezijsko regijo, ki leži 400 kilometrov jugovzhodno.