Kulturni center naj bi začel v Berlinu delovati 15. aprila. Foto: EPA
Kulturni center naj bi začel v Berlinu delovati 15. aprila. Foto: EPA
Knjižni sejem Frankfurt
Slovenija se poteguje tudi za častno gostjo na mednarodnem frankfurtskem knjižnem sejmu v letu 2020 ali letu 2021. Foto: EPA

Vlada je predlog o ustanovitvi Slovenskega kulturnega centra v Berlinu, ki bi deloval po zgledu dunajske Skice, prvič obravnavala novembra lani, a je bila razprava začasno prekinjena, tokrat pa je sklep sprejela.

Slovenski kulturni center bo deloval dvosmerno, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Imel naj bi vlogo osrednje informativne, posvetovalne in organizacijske točke v predstavitvi slovenskega kulturno-umetniškega ustvarjanja v odnosu do berlinskih in nemških institucij. Poleg tega bo spremljal programe berlinskih in nemških institucij ter zastopal interese slovenskih kulturno-umetniških ustvarjalcev za predstavitev v nemškem prostoru.

Kdo bo vodil Slovenski kulturni center Berlin, za zdaj še ni znano. Na ministrstvu za kulturo so na začetku decembra dejali, da bodo vse podrobnosti o njegovem delovanju, od organizacije in stroškov delovanja do postopka imenovanja njegovega vodje ter nadzora, določene v posebnem dogovoru med ministrstvom za kulturo in ministrstvom za zunanje zadeve. Okvirna ocena stroškov, potrebnih za ustanovitev in delovanje centra, je 215.000 evrov v letu 2016 in 207.000 evrov v letu 2017.

Da bi izboljšali prepoznavnost Slovenije in slovenske kulture v svetu, želi ministrstvo postopno vzpostaviti učinkovito mrežo kulturnih središč, ki bodo enakovredni partner že uveljavljenim tujim nacionalnim kulturnim centrom pri uresničevanju skupnih projektov.

V enem najpomembnejših evropskih kulturnih središč
Poleg tega, da se Slovenija poteguje za častno gostjo na mednarodnem frankfurtskem knjižnem sejmu v letu 2020 ali letu 2021, so se za umestitev centra v nemško govoreči kulturni prostor odločili tudi zaradi dejstva, da je Berlin eno izmed najpomembnejših evropskih središč kulturnega življenja.