Odkriti kip sfinge meri okoli 28 centimetrov v širino in 38 centimetrov v višino ter je izdelan iz peščenjaka. Foto: EPA
Odkriti kip sfinge meri okoli 28 centimetrov v širino in 38 centimetrov v višino ter je izdelan iz peščenjaka. Foto: EPA
Sfinga
Do sfinge so se dokopali po izčrpanju vode iz faraonskega templja Kom Ombo v južnem Egiptu. Foto: EPA

Tako po nedavni novici o odprtju ene najlepših grobnic v Sahari, ki se nahaja v Sakari, obširni starodavni nekropoli staroegipčanske prestolnice Memfis, v tem tednu sledi novica o odkritju kipa sfinge.

Do te, iz peščenjaka izdelane skulpture so se dokopali po izčrpanju vode iz faraonskega templja Kom Ombo v bližini pomembnega trgovskega in turističnega središča Asuan v južnem Egiptu.

Iz časa vladavine Ptolemajske dinastije
Kip tega mitološkega bitja meri okoli 28 centimetrov v širino in 38 centimetrov v višino ter najverjetneje izvira iz časa vladavine Ptolemajske dinastije.

Gre za makedonsko-grško vladarsko rodbino, ki se včasih navaja tudi kot Lagidi, in je vladala v helenističnem obdobju starega Egipta, in sicer od leta 305 do rimske okupacije v letu 30 pred našim štetjem.

Očetova reliefa v sinovem templju
V templju Kom Ombo so nedavno odkrili tudi dva, iz peščenjaka izdelana reliefa Ptolemaja V. Epifana, faraona med letoma 204 in 181 pred našim štetjem, so še sporočili z egiptovskega ministrstva za starine. Dotični tempelj je zrasel v času vladavine njegovega sina Ptolemaja VI. Filometorja, torej med letoma 180 in 145 pred našim štetjem.

Abdul Moneim Saed, vodja oddelka za starine v Asuanu, je naznanil, da bodo strokovnjaki izvedli nadaljnje raziskave na kipu sfinge, da bi izvedeli več o njegovem namenu. Sicer pa je sfinga v starodavnem Egiptu predstavljala vladarsko moč, ki združuje telesno moč leva s tuzemsko močjo vladarja.