Andrej Capuder je iz PEN-a protestno izstopil dan po izključitvi Janše. Foto: RTV SLO
Andrej Capuder je iz PEN-a protestno izstopil dan po izključitvi Janše. Foto: RTV SLO
Tone Kuntner
Zaradi izključitve nekdanjega premierja Janeza Janše iz Slovenskega centra PEN se je za izstop iz centra odločilo več članov, med drugim tudi ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres, ki je izključitev Janše označil za politizacijo. Poleg njega so izstopili tudi Andrej Capuder, Tone Kuntner in Alenka Puhar. Foto: RTV SLO

V izstopni izjavi, ki jo je na svoji spletni strani v sredo zvečer objavil časopis Demokracija, je Capuder pojasnil, da je bila odločitev PEN-a izglasovana "v najožjem krogu, v soglasju z zdajšnjo politično klimo, kjer sta na kocki čast in svoboda slovenskega naroda". Dodal je, da izstopa iz "druščine, ki je tako očitno poteptala svojo ustanovno listino", in pozval vse tiste, ki se z njim strinjajo, naj storijo enako.

Janšo Capuder označuje kot nekdanjega prvoborca za slovensko samostojnost v letih 1990 in 1991 in predsednika vlade, ki je Slovenijo v letu 2008 popeljala na čelo Evropske zveze.

Izstopi se vrstijo
Iz Slovenskega centra PEN so protestno izstopili tudi ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres, pesnik Tone Kuntner in novinarka, prevajalka in esejistka Alenka Puhar. Pisatelj Drago Jančar je na upravni odbor Slovenskega centra PEN naslovil pismo, v katerem sprašuje, ali so ob izključitvi Janše pretehtali dejstvo, da sta Kuntner in Puharjeva izstopila že zaradi odločitve častnega razsodišča.

PEN: Pobuda za razpravo prišla od 21 članov
Upravni odbor je o izključitvi Janše iz Slovenskega centra PEN odločal na seji 25. marca. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so odločitev sprejeli po temeljiti obravnavi poročila častnega razsodišča, ki je o Janši razpravljalo na pobudo 21 članov.

Po mnenju upravnega odbora ravnanje nekdanjega premierja in predsednika SDS-a v zadnjem obdobju ni bilo v skladu z načelom, da PEN in vsi njegovi člani vedno branijo svobodo tiska in nasprotujejo sleherni obliki cenzure. Kot razloge za izključitev so navedli še stališča nekdanjega premierja in predsednika SDS-a v glasilu SDS-a in drugih medijih, ki so tej stranki blizu, njegove izjave in zapise v zvezi s slovenskimi mediji ter njegove izjave o udeležencih uličnih protestov v zadnjih mesecih.