Eden od motivov Boscheve umetnine je postavljen v vodo. Foto: EPA
Eden od motivov Boscheve umetnine je postavljen v vodo. Foto: EPA
Triptih z vrtom naslad
Boschev temačni in prikazni poln svet ne ponuja nobene možnosti odrešitve. Na sliki je osrednji del triptiha, zemeljsko življenje.

V umetnikovem rojstnem mestu, katerega uradno ime je 's-Hertogenbosch, so namreč na ogled skulpture, ki so jih po vzoru Boschevega dela ob 500. obletnici njegovega rojstva naredili v sodelovanju s tematskim parkom Efteling. Boscheva mojstrovina je sicer na ogled v muzeju Prado v Madridu.

Triptih z vrtom naslad je umetnik naslikal okoli leta 1510. Na tradicionalni, še srednjeveški zasnovi triptiha pripoveduje slikar človekovo zgodbo v treh stopnjah. Na levem krilu je v svetli pokrajini upodobljeno stvarjenje moža in žene, osrednji del prikazuje množico golih figur, ki se lahkomiselno predajajo takšnim in drugačnim užitkom, na desnem krilu pa se vse skupaj konča s kaznijo.


Umetnik je bil rojen v Den Boschu, kjer je živel in je
tudi pokopan. Slikar je tam ustvaril vse svoje mojstrovine, od katerih jih je do danes ohranjenih okoli 45, najti pa jih je mogoče v 18 zbirkah v desetih državah. Zanimivo je, da se prav nobeno delo ne nahaja v njegovem domačem kraju.

9. avgusta bo minilo 500 let od njegove smrti.

Njegovo življenje je tudi 500 let pozneje odeto v tančico skrivnosti. Ko se je - kot Hieronymus van Aken - rodil leta 1450, je bil kraj Den Bosch cvetoča in premožna prestolnica, znana po finih tkaninah in umetnosti. Van Akni so bili spoštovana slikarska družina, ki je živela na starem mestnem trgu. "Vendar na revni strani trga," je poudaril vodič. Poroka s premožno Aleid van de Meervenne leta 1480 je Jeroenu, kakor ga še vedno imenujejo tam, odprla vrata v višje kroge in omogočila selitev na "bogato stran" trga. Dober glas o umetniku, ki se je po novem podpisoval kot Bosch, je segel prek meja vse do španskega dvora.