Sakralno umetnost 20. stoletja je Plečnik obogatil z arhitekturnim delom in vrsto liturgičnih predmetov. Foto: Damjan Prelovšek
Sakralno umetnost 20. stoletja je Plečnik obogatil z arhitekturnim delom in vrsto liturgičnih predmetov. Foto: Damjan Prelovšek
Jože Plečnik
Ob 50-letnici Plečnikove smrti so v Narodni galeriji na začetku leta pripravili posebno razstavo. Foto: RTV SLO
Jože Plečnik
Plečnik je tudi arhitekt cerkve sv. Frančiška Asiškega v Šiški. Foto: RTV SLO

Pobudo bo nadškof Alojzij Uran predal strokovnjaku, ki bo z natančno preučitvijo ugotovil, ali zbrano gradivo ustreza pogojem za začetek postopka beatifikacije. Direktor direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo Damijan Prelovšek je kot enega ključnih argumentov za začetek postopka navedel dejstvo, da je Jože Plečnik eden najpomembnejših cerkvenih umetnikov 20. stoletja, ki so imeli odločilen pomen pri oblikovanju moderne sakralne arhitekture in liturgičnih predmetov.

Kaktere pogoje je treba izpolnjevati?
Tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference Andrej Saje je pojasnil, da sta pogoja za začetek postopka za beatifikacijo dva; sluh svetosti in neoporečnost kandidatovega življenja po zapovedih in nauku Katoliške cerkve. Sluh svetosti pomeni, da se v molitvah vernik po določeni osebi spontano obrača k Bogu.

Ko sta izpolnjena ta dva pogoja, sledi zbiranje pričevanj ljudi, ki so kandidata osebno poznali, in drugega dokaznega gradiva. Po končanem postopku na škofijski ravni pa je treba gradivo poslati na Kongregacijo za svetnike v Rim.

V pričakovanju dolgotrajnega postopka

Svoje mnenje o pobudi lahko izrazite na forumu.
Kot je Saje še pojasnil, je pogoj za t. i. prvo stopnjo svetništva, blaženost, dokazan čudež na kandidatovo priprošnjo. Praviloma so postopki za razglasitev za blaženega oziroma svetnika izjemno dolgotrajni in trajajo več desetletij. Obstajajo pa tudi izjeme, kot je na primer mati Tereza iz Kalkute, ki so jo za blaženo razglasili le nekaj let po smrti. Trenutno je v Cerkvi na Slovenskem v teku več postopkov za razglasitev za blažene, večina pa je v obravnavi na Kongregaciji za svetnike.

Od Ljubljane do Prage
Arhitekt Jože Plečnik (1872-1957) je s svojim delom zaznamoval tri evropske prestolnice, poleg Ljubljane še Dunaj in Prago. Nekatero sakralno arhitekturo je postavil povsem na novo, posvečal pa se je tudi obnovam starejših cerkva. Njegov sakralni opus med drugim obsega cerkev sv. Frančiška Asiškega v Šiški, cerkev Gospodovega vnebovhoda v Bogojini in cerkev sv. Mihaela na Barju. Z izjemnim smislom za interpretiranje starejše tradicije v moderne oblike pa je oblikoval tudi vrsto liturgičnih predmetov.