Slyvia Plath z malima Freido in Nicholasom nekaj mesecev pred samomorom. Foto:
Slyvia Plath z malima Freido in Nicholasom nekaj mesecev pred samomorom. Foto:
Ted Hughes in Sylvia Plath sta se spoznala na neki zabavi na Univerzi v Cambridgeu, kjer je Plathova študirala kot Fulbrightova štipendistka. Poročila sta se 16. junija 1956.
V biografskem filmu Sylvia (2003) sta Plathovo in Hughesa upodobila Gwyneth Paltrow in Daniel Craig.

47-letni Nickolas se je obesil na svojem domu na Aljaski, je za britanski časopis Times potrdila njegova sestra, pesnica Freida Hughes. V izjavi je povedala: "Z globoko žalostjo moram oznaniti smrt svojega brata Nicholasa Hughesa, ki si je 16. marca vzel življenje ... Že nekaj časa se je spopadal z depresijo." Hughes, ki ni bil poročen, je bil do pred kratkim profesor ribarjenja in oceanologije na Univerzi Aljaske v Fairbanksu.

Sylvia si je življenje vzela pri tridesetih
Sylvia Plath, ameriška pesnica in pisateljica, ki je zaslovela s svojim avtobiografskim romanom Stekleni zvon - izšel je le mesec pred njeno smrtjo, in to pod psevdonimom Victoria Lucas - in zbirko poezije Ariel, ima od samomora 11. februarja 1963, ko je bila stara komaj 30 let, kultni status.

Življenje si je vzela v svojem londonskem stanovanju (tam je nekoč menda živel pesnik W. B. Yeats), medtem ko sta njena otroka, takrat enoletni Nicholas in dveletna Freida, spala. Otrokoma je pripravila hrano - kruh in mleko - in njuno sobo dobro zavarovala preh vhodom plina, nato pa vtaknila glavo v plinsko pečico.

Roman Stekleni zvon je pod pravim imenom Sylvie Plath prvič izšel leta 1966, v ZDA pa so ga izdali šele leta 1972, saj sta tako želela Hughes in njena mati.

Mnogi za Sylviino smrt krivili Hughesa
Kritiki so za to, da je Plathova, ki se je že v mladosti spopadala z depresijo - težave z motnjo v duševnem zdravju, zaradi katere se je tudi zdravila in že v najstniških letih prvič poskusila storiti samomor, je podrobno opisala prav v romanu Stekleni zvon - prišla čez rob obupa, krivili soproga Teda Hughesa in njuno razmerje še desetletja pozneje buri duhove.

Leta 2003 so o njunem težavnem zakonu posneli film Sylvia z Gwyneth Paltrow in Danielom Craigom v glavnih vlogah. Tudi Hughesova ljubimka Assia Wevill - zaradi nje je Hughes leta 1962 zapustil Plathovo - je leta 1969 storila samomor na enak način kot Plathova in ob tem umorila še njuno štiriletno hčer.

Po smrti Sylvie Plath je skrbništvo nad avtorskimi pravicami pripadlo vdovcu Hughesu, saj ob njeni smrti še nista bila uradno ločena. To je razjezilo mnoge njene privržence in še danes izhajajo mnoge kritike in biografije, v katerih gre po navadi za bitko med bralci na strani Plathove in med tistimi, ki držijo z Hughesom.

Ted Hughes je bil eden najbolj cenjenih britanskih pesnikov, ki so mu leta 1984 podelili tudi naziv poet laureate - "uradni kraljevi pesnik" -, a samomor Plathove je nanj vrgel senco, ki je visela nad njim vse do leta 1998, ko je umrl zaradi srčnega napada, star 68 let. V svoji zadnji zbirki poezije Birthday Letters (1998) je osvetlil svoje zapleteno razmerje s Sylvio in se v očeh mnogih vsaj malce opral krivde, ki so mu jo pripisovali za njeno prezgodnjo tragično smrt.

Alenka Klun
alenka.klun@rtvslo.si