Podeljene so Jurčičeve nagrade za medijske dosežke, tudi letos sta med nagrajenci dva televizijca. Foto: RTV SLO
Podeljene so Jurčičeve nagrade za medijske dosežke, tudi letos sta med nagrajenci dva televizijca. Foto: RTV SLO
Josip Jurčič
Jurčičev sklad so zaradi vse pomembnejše vloge medijev v slovenski družbi ustanovili leta 1993.
Rtv Slovenija
Jurčičeve nagrade

Nagrajenci so novinar Horst Ogris, prevajalec, publicist in urednik Jaroslav Skrušny ter novinar, dokumentarist in urednik Edvard Žitnik. Slovesnosti v ljubljanski Mestni hiši se je udeležil tudi minister za kulturo Vasko Simoniti.

Letos častno priznanje Ogrisu, Skrušnyju in Žitniku
Horst Ogris je med urednikovanjem pri dnevniku Kleine Zeitung v Celovcu kot prvi uvedel redno poročanje o kulturnem delu koroških Slovencev, kasneje pa je s svojimi inovativnimi intervjuji s slovenskimi literarnimi, likovnimi, gledališkimi in glasbenimi ustvarjalci skrbel za to, da so bili koroški Slovenci sproti obveščeni o najpomembnejših dogodkih v slovenski kulturi, je zapisano v utemeljitvi.

"Jurčičeva nagrada je veliko priznanje. Upam, da sem si ga pridobil z delom," je svoje ob prejemu nagrade povedal Ogris, Jurčiča pa označil kot osrednjo osebnost za Slovence v zamejstvu.

Jaroslava Skrušnyja so v utemeljitvi označili za enega tistih slovenskih intelektualcev, ki so osebno vplivali na tektonske premike v smeri slovenske samostojnosti. Prav tako je v 90. letih v prelomnih časih oblikovanja nove kulturne in medijske pokrajine kot odgovorni urednik kulturnih in umetniških programov odločilno prispeval k temu, da je Televizija Slovenija dejansko postajala vedno bolj kulturna in javna ustanova.

"V novinarskem poklicu presežno kvaliteto in verodostojnost lahko ustvari le kombinacija znanja, talenta in predanosti. Značilno za današnjega nagrajenca Edvarda Žitnika je, da ga na vsej njegovi poti radijskega in televizijskega novinarja, dopisnika iz tujine, dokumentarista in urednika ves čas spremljajo in odlikujejo prav te kvalitete," pri skladu navajajo razloge za podelitev nagrade Žitniku. Edvard Žitnik razume nagrado kot priznanje svojemu dosedanjemu delu na Televiziji Sloveniji, ob tem pa tudi kot spodbudo sebi in televiziji, da nadaljuje svoje poslanstvo v teh težkih časih. "In verjemite, časi so težki," je še dodal nagrajenec.

Med nagrajenci znana medijska imena
Dosedanji Jurčičevi nagrajenci so Viktor Blažič, Danilo Slivnik, Lidija Hren, Stanislav Kovač, Alenka Zor Simoniti, Lado Ambrožič, Alenka Puhar (nagrajena dvakrat), Janez Markeš, Bernard Nežmah, Rosvita Pesek, Aleksander Čolnik, Peter Jančič, tretji program Radia Slovenija, Jože Horvat, Uroš Slak, Darka Zvonar Predan, Dejan Steinbuch, Miro Petek, Jože Možina (nagrajen dvakrat), Ivan Puc, Radio dva/Agora, Helena Koder, Silvester Šurla, Ženja Leiler in Matej Makarovič.

Sklad Josipa Jurčiča sta decembra 1993 ustanovila skupščina Nove revije in upravni odbor Društva slovenskih pisateljev zaradi vse pomembnejše vloge medijev v slovenski družbi.

Jurčičeve nagrade