Španska policija je lanske pomladi objavila posnetke ukradenih slik Francisa Bacona. Foto: EPA
Španska policija je lanske pomladi objavila posnetke ukradenih slik Francisa Bacona. Foto: EPA
Francis Bacon
Francis Bacon se je rodil leta 1909 v Dublinu in umrl leta 1992 v Madridu. Zadnja štiri leta življenja naj bi v španski prestolnici preživel prav s Joséjem Capelom Blancom, za katerega se predpostavlja, da je lastnik ukradenih slik. Foto: AP

Vendar španska policija razen teh osnovnih informacij ni sporočila nobenih podrobnosti, tako torej tudi še ni jasno, za katere tri od petih pred skoraj natanko dvema letoma ukradenih slik naj bi šlo, poroča BBC.

Spomnimo, da se je ta odmevni rop zgodil junija 2015, ko je lastnik hiše v premožnem madridskem predelu za nekaj ur zapustil svoje domovanje. Tatovi so v njegovi odsotnosti izklopili alarm in iz hiše odnesli slike Francisa Bacona (1909-1992), ki jih je lastnik podedoval po smrti tega irskega slikarja, s katerim sta si bila nekoč blizu. Španski mediji so o ropu poročali šele lani - ob tem pa so navedli tudi, da naj bi bil oropani lastnik pravzaprav madridski bankir José Capelo Blanco (1956), ki naj bi bil umetnikov partner v zadnjih štirih letih njegovega življenja.

Skupna vrednost ropa okoli 60 milijonov evrov
Po takratnem poročanju Reutersa dolgoprstneži naj za seboj ne bi pustili nobene sledi. Precej nejasno je bilo tudi, kdo bi sploh ukradel umetnine, ki jih je skoraj nemogoče prodati na prostem trgu. Španska policija pa je menila, da so storilci pred izvedenim ropom natančno spremljali lastnikov vsakdan in tako vedeli, kdaj bo nastopil najprimernejši trenutek za vlom.

Poleg slik so ukradli še zbirko kovancev, nakit in nekaj drugih dragocenosti, tako da so celotno vrednost odnesenega bogastva ocenili na približno 60 milijonov evrov. Mediji so poročali še, da Baconove slike, pri čemer naj bi šlo za platna manjšega formata, niso bile zavarovane.

Izdajalska izposojena fotografska oprema
Nato je španska policija lanskega maja sporočila, da je aretirala sedem ljudi, osumljenih tega odmevnega ropa. Tri mesece pred aretacijo je v stik s španskimi oblastmi stopila zasebna britanska preiskovalna agencija, ki se ukvarja z vračanjem ukradenih umetnin. Špancem so poslali elektronsko pošto s fotografijami slik in poizvedbo, ali so pri njih dokumentirane kot ukradene.

Analiza fotografij, zaseženih enemu izmed osumljencev, je pokazala, da so bile posnete s fotoaparatom, ki je v lasti podjetja, ki daje fotografsko opremo v najem. Seveda nato ni bilo težko ugotoviti, kdo je imel Canonov fotoaparat izposojen v času, ko so fotografije nastale. Možak je bil aretiran, med drugimi osumljenci pa sta bila še madridski trgovec z umetninami in njegov sin, ki naj bi se zanimala za nakup slik.

... in še več aretacij na začetku leta
Po nadaljnjem poročanju Reutersa je španska policija sporočila, da je na začetku letošnjega leta v okviru operacije v španski prestolnici izvedla racije na sedmih domovih. Pri tem so zasegli pištolo, strelivo, navodila za odpiranje sefov, laserske naprave, orodja za rezanje kovine ter lažne ključe in uniforme. Aretirali so še tri ljudi, ki so bili osumljeni neposredne vpletenosti v rop. Šlo je za člane skupine, ki je vlamljala v domove po vsej državi. Ob teh pa so aretirali še pet drugih članov tolpe, ki jih povezujejo z vlomi v 15 drugih domov po različnih krajih v Španiji, so še zapisali v januarski izjavi za javnost.

Z lanskimi in letošnjimi aretacijami ter s to nedavno najdbo treh od petih ukradenih platen se tako vse bolj razvozlava uganka podviga, ki ga označujejo za največji rop sodobne umetnosti v španski zgodovini.