Znameniti Triptih, ki ga je Francis Bacon naslikal sredi sedemdesetih let kot poklon svojemu pokojnemu ljubimcu in muzi Georgeu Dyerju. Foto: EPA
Znameniti Triptih, ki ga je Francis Bacon naslikal sredi sedemdesetih let kot poklon svojemu pokojnemu ljubimcu in muzi Georgeu Dyerju. Foto: EPA
Francis Bacon
Poleg triptihov in portretov je med zbiratelji največ zanimanja za Baconove upodobitve papežev. Nas sliki Študija za Inocenca X. Foto: EPA
Francis Bacon
Francis Bacon, kot ga je v zgodnjih sedemdesetih letih ovekovečil Peter Stark. Foto: EPA

Natančneje gre za osem rabljenih in temu primerno z barvami poškropljenih čopičev, ki jih je na Irskem rojeni britanski slikar Francis Bacon leta 1978 podaril prijatelju, umetniku Clivu Barkerju. Tisti, ki bo pripravljen odšteti najvišjo vsoto - dražbena hiša Christie's pričakuje 25.000 funtov (okoli 28.700 evrov) -, bo s čopiči prejel tudi pločevinko za fižol, v kateri je čopiče hranil, v sklop slikarjevega darila pa sodi tudi podpisana knjiga.
Ob čopičih tudi dinozavrova lobanja
Boj za Baconove čopiče bodo premožni ljubitelji umetnosti 'bili' septembra v Londonu na dražbi neobičajnih predmetov. Med več kot 150 prodajnimi eksponati bosta na primer tudi model leteče naprave, ki so jo leta 1985 uporabili v filmu Mladi Sherlock Holmes (zanjo pričakujejo 80.000 funtov), in lobanja rastlinojedega triceratopsa, ki bi lahko prinesla kar 250.000 funtov. Vsak izmed ponujenih predmetov se ponaša bodisi z izjemno podobo bodisi z zanimivo zgodbo, veliko pa jih bo prvič ponujenih na dražbi, pojasnjuje vodja dražbe Charlotte Young.
In če na spomladanski dražbi hiše Sotheby's v New Yorku za Baconov portret P. L. Francisa na razočaranje dražiteljev, ki so pričakovali, da ga bodo prodali za nekje od 30 do 40 milijonov dolarjev, praktično ni bilo zanimanja, je treba reči, da sicer dela tega ključnega britanskega slikarja 20. stoletja, še vedno sodijo med mamljivejše slike največjih svetovnih dražb.
Poleg že omenjenega triptiha Isabel Rawsthorne kot Baconove prijateljice, muze in ljubice, so prejšnji mesec za 10.442.500 funtov (nekaj manj kot 12 milijonov evrov) prodali tudi Glavo III, prvo delo, ki ga je slikar prodal.
Milijoni za Baconove triptihe in papeže
V času življenja tega v Dublinu rojenega slikarja, ki je umrl leta 1992, star 82 let, je bila med zbiratelji najbolj cenjena njegova Van Goghova serija iz poznih 50. let. Danes je na dražbah največ povpraševanja po triptihih večjih dimenzij in upodobitvah papežev, tudi portreti se dobro prodajajo. Leta 1989 je dražbena hiša Sotheby's enega njegovih triptihov prodala za šest milijonov dolarjev, ki so Bacona tudi uvrstili med najdražje prodajane živeče umetnike.
Abramovič postavi rekord
Leta 2008 je ikonični Triptih iz leta 1976 ista dražbena hiša prodala za 55,465 milijonov evrov, kar je rekordna cena za Bacona, obenem pa tudi najvišja za katero koli povojno delo. S sliko je svojo zbirko dopolnil nihče drug kot ruski mogotec Roman Abramovič.