Georg Baselitz pred eno od svojih umetnin, platnom Oberon. Foto: EPA
Georg Baselitz pred eno od svojih umetnin, platnom Oberon. Foto: EPA
Georg Baselitz
Georg Baselitz je znan tudi po svojih lesenih skulpturah. Foto: EPA

Preiskovalci so v roke dobili petnajst del od skupno 19, kolikor jih je med junijem 2015 in lanskim marcem nakradla roparska skupina. Njen 39-letni voditelj je bil kurir, specializiran za transport umetnin, ki naj bi slike kradel iz skladiščnega prostora ladjedelniške družbe. Druga dva osumljenca, 51-letni voznik tovornjaka in njegov 26-letni sin, bosta obtožena sodelovanja pri zločinu.

Policija sicer - na željo lastnika - za zdaj ni razkrila nobenih podrobnosti v zvezi z deli, gre pa za največjo najdbo ukradenih dragocenosti v Nemčiji v zadnjih letih. Prav tako ni znano, kakšne so bile okoliščine, da so tatovi slike lahko kradli v daljšem časovnem okviru.

Anne Leiding, predstavnica münchenskega tožilstva, ki je na čelu projekta vračanja slik, je potrdila le, da so slike zdaj shranjene na varni lokaciji, ni pa razkrila, kje to je.

Sumljivo ugodna cena
Tatinska zarota je prišla na dan, ko sta skušala oče in sin nekatera dela ponuditi na prodaj po ceni, ki je bila nižja od tržne. Vest o tem je prišla na uho nekemu zavarovalniškemu agentu, ki je obvestil policijo. Ta je 51-letnemu osumljencu na sled prišla v Španiji; aretiran je bil po vrnitvi v Nemčijo. Nobenega od treh pridržanih moških sicer še niso zaslišali.

Štiri slike, ki so še vedno pogrešane, so skupaj vredne okrog 130 tisoč evrov.

Georg Baselitz, leta 1938 rojeni slikar, ki je še vedno plodovit umetnik, se je na umetniško pot podal v dobi socialističnega realizma v Vzhodni Nemčiji; na zahodni strani berlinskega zidu je pozneje "odkril" abstraktno umetnost. Mednarodno slavo si je izboril kot kopjenosec renesanse neoekspresionističnega sloga, ki ga je nacistični režim pred tem diskreditiral kot degenerirano umetnost. Danes je eden najbolj cenjenih - in najbolje prodajanih živečih nemških umetnikov. Najvišja cena, ki jo je njegovo delo doseglo na dražbi, je bila devet milijonov dolarjev.