V okolici Novega mesta so arheologi našli že veliko prazgodovinskih grobov. Foto:
V okolici Novega mesta so arheologi našli že veliko prazgodovinskih grobov. Foto:
Bronasti certoški fibuli in železna sekira v grobu, 5.-4. stoletje pr. n. št.
Bronasti certoški fibuli in železna sekira v grobu, 5.-4. stoletje pr. n. št., so prav tako našli na Kapiteljski njivi pri Novem mestu. Foto: Dolenjski muzej

Eno najpomembnejših arheoloških odkritij v Sloveniji v zadnjih letih je strokovna terenska ekipa Dolenjskega muzeja iz Novega mesta postavila v pozno 7. stoletje pred našim štetjem. Po besedah vodje izkopavanj in arheologa Dolenjskega muzeja Boruta Križa so med raziskovanjem gomile XIX našli grob, za katerega menijo, da je v njem pokopana svečenica iz časa okoli leta 600 pred našim štetjem.

Klasične najdbe ...
V grobu se pojavlja nekaj klasičnih najdb obdobja starejše železne dobe. Pokojnici so k nogam položili keramično posodo z okrašenim pokrovom in lončenim vretencem za sukanje preje. Zapestji je imela okrašeni z votlima bronastima zapestnicama, v prsnem delu groba so našli šest bronastih sponk, t. i. fibul, v laseh pa je nosila bronaste lasne obsenčne obročke. Okrog vratu je imela ogrlico, nanizano iz koščenih in jantarnih jagod.

... dopolnjuje redko najdeni sceptor
Kar najdbo ločuje od preostalih, je bronast scepter, morda celo kultni predmet, za katerega domnevajo, da označuje njen visok položaj v družbi. Križ je razložil, da naj bi bil po dosedanjih dognanjih scepter neke vrste žezlo, nekakšna ropotulja, žvenkljača. Na njem so obešene kovinske ploščice - ena tudi v obliki konja -, ki so ob tresljajih zvončkljale. Scepter naj bi uporabljali pri obredih. Če je bil dodatno okrašen z okraski organskega porekla, ni znano, saj se niso ohranili. Prav tako se v agresivni dolenjski ilovici niso ohranile kosti in na ženski spol pokojnice sklepajo le zaradi značilnega nakita in lončenega vretenca. Na novomeškem območju so sicer do zdaj našli samo dva primerka sceptra, nekaj pa na širšem območju Dolenjske.

Na Kapiteljskih njivah kopljejo že skoraj 30 let
Novo mesto slovi po bogatih arheoloških najdbah, kjer so arheologi odkrili veliko bogatih prazgodovinskih grobov. Izkopavanja na Kapiteljski njivi, ki je eden izmed pojmov evropske prazgodovinske arheologije, potekajo že devetindvajset sezon. Našli so že 30 prazgodovinskih rodovnih gomil, značilnih za obdobje starejše železne dobe, nekje od 8. do 4. stoletja pred našim štetjem.