Zbirka monumentalne kamnite plastike v Portorožu šteje več kot 130 skulptur. Glavnina je postavljena na zelenem polotoku Seča, druge so umeščene v mestna jedra in druge urejene parkovne površine na Obali. Foto: BoBo
Zbirka monumentalne kamnite plastike v Portorožu šteje več kot 130 skulptur. Glavnina je postavljena na zelenem polotoku Seča, druge so umeščene v mestna jedra in druge urejene parkovne površine na Obali. Foto: BoBo
José Ramón Villa Soberón je med drugim avtor kipa Johna Lennona, zaradi katerega v parkec v predmestju Havane roma prenekateri turist. Ob njem se da na klopci namreč slikati, v bližini pa se mudi tudi 'čuvaj', ki mu za to priložnost lahko nadane tista slavna okrogla očala (dokler so bila nenadzorovana, so jih prevečkrat ukradli). Kipar je 'kriv' tudi za slavni kip Ernesta Hemingwaya, ki sedi za šankom bara El Floridita.

Forma viva ima za seboj 50 let ohranjanja tradicije klasičnega kiparskega pristopa, preverjanja tradicionalnih materialov in prizadevanja po njihovi reafirmaciji v sodobni likovni umetnosti. V petih desetletjih je na portoroškem simpoziju nastalo več kot 150 skulptur, po besedah direktorja Obalnih galerij Piran Tonija Biloslava pa bodo letos vse nastale skulpture iz istrskega apnenca tudi ostale na Forma vivi.

Forma viva oziroma "živa oblika" plastičnega snovanja velikih formatov na odprtem ostaja po Biloslavovih besedah izziv tudi za sodobne ustvarjalce. Prvi simpozij je bil leta 1961 na Seči pri Portorožu, kjer so obdelovali kamen, v Kostanjevici na Krki pa les.

Pobudnika kiparskega simpozija, slovenska kiparja Janez Lenassi in Jakob Savinšek, sta zamisel kolektivnega ustvarjanja prinesla iz sosednje Avstrije. V nasprotju s tradicionalno bienalno izmenjavo se simpozija v Portorožu in Kostanjevici letos odvijata hkrati. V Kostanjevici so trije umetniki že končali z delom, v Portorožu pa se klesanje v kamnu začenja te dni.

Kdo so sodelujoči kiparji?
Pompili,
ki se je po končani fakulteti dalj časa posvečal obdelavi marmorja in zahtevnemu postopku ulivanja v bron, je v italijanskem in mednarodnem prostoru prepoznaven zlasti po monumentalnih skulpturah za zasebne in javne prostore. Sodeloval je že na dveh slovenskih kiparskih simpozijih, njegova skulptura pa stoji pred vhodom v Piran.

Soberonov opus obsega tako skulpturo kot slikarstvo, grafiko, risbe in ustvarjanje na področju designa. Je dobitnik številnih nagrad, znan pa je predvsem po svojih javnih skulpturah v okolici Havane. V seriji njegovih spomeniških izvedb izstopajo vsaj tri svetovno znane osebnosti: Ernest Hemingway, Ernesto Che Guevara in John Lennon. Kipar je že sodeloval na simpoziju v Portorožu, njegova skulptura pa je našla mesto v koprski marini.

Tretji umetnik, ki letos ustvarja v Portorožu, je Donald Porcaro, ki je zelo dejaven tudi v akademski sferi. Njegova kiparska dela, izdelana iz različnih materialov, kot so beton, kovina, barve, se nahajajo v prestižnih ameriških javnih zbirkah. Za svoje delovanje je umetnik prejel več pomembnih priznanj.

Petdesetletnica Forme vive Portorož bo posvečena avstrijskemu kiparju Karlu Prantlu, očetu vseh simpozijev. Ob koncu srečanja se obeta tudi izid publikacije, drugega dela monografije, Forma viva 1982-2011, kot dopolnitev leta 1983 izdane knjige z naslovom Forma viva 1961-1981 avtorjev Staneta Bernika in Špelce Čopič.