Foto:
Foto:
El Greco je rad upodabljal biblične motive.

Sredstva za sliko Kristusovega krsta so oblasti zbrale s podporo prebivalcev Krete. Ti so namreč želeli, da bi vsaj eno od del El Greca svoje novo življenje zaživelo v umetnikovem rojstnem kraju. El Greco zaradi dolgoletnega bivanja v Španiji velja za predstavnika španske šole slikanja, vendar pa je rosna leta preživel na Kreti.

Celoten otok je zajela "Greco mrzlica"
Več tednov so tako otroci, duhovniki, poslovneži in povsem običajni prebivalci zbirali sredstva, ki bi zadostovala za zmago nad ostalimi morebitnimi tekmeci na dražbi. Na koncu jim je uspelo. Morda so k temu pripomogle tudi maše, ki so jih kreški duhovniki sklicali prav za molitve k uspehu na dražbi.

Slika je bila od 19. stoletja v lasti španske družine, katere člani niso vedeli, kakšen dragulj hranijo. Izvor slike so naključno razkrili šele letos, ko je družina skušala sliko prodati na dražbi.

Najdemo jo že tudi v katalogih
Zaradi nevednosti družine, ki lastništva slike seveda ni prijavila, miniatura ni bila vodena v katalogih El Grecovih del. Kljub temu pa so strokovnjaki prepoznali njeno avtentičnost in tako danes slovi kot eno od redkih ohranjenih del, ki jih je slikar ustvaril v svojem italijanskem obdobju.

Vplivu okolja ni ušel
El Greco se je rodil leta 1541 in že v rani mladosti kazal talent za likovno ustvarjanje. Zaradi pravoslavnega kulturnega okolja, v katerem je odraščal, so njegova zgodnja dela posnemala slog bizantinskih ikon. Tudi kasneje je ustvarjal pod jasnim vplivom okolja, v katerem je v določenem trenutku živel.

Tako lahko v njegovem opusu prepoznamo italijansko obdobje, v katerem je ustvaril tudi Kristusov krst, najbolj pa je zaslovel z deli, ki so nastala med njegovim bivanjem v Španiji.