Danes je znanih le še nekaj tovrstnih kamer, vse pa sodijo v javne zbirk. Foto:
Danes je znanih le še nekaj tovrstnih kamer, vse pa sodijo v javne zbirk. Foto:
Vsaka kamera Giroux Daguerreotype je imela poleg znaka izdelovalca Daguerrov podpis.

Dagerotipska kamera iz leta 1839, ki jo je po načrtu izumitelja dagerotipije Louisa J. M. Daguerra izdelal njegov svak Alphones Giroux, bo ponujena na dražbi v dunajski galeriji WestLicht 29. maja. Kamera je bila več generacij v zasebni lasti neke družine iz severne Nemčije in je zelo dobro ohranjena. Vsi deli, od leč, plošče z Daguerrovim podpisom, notranje obloge iz črnega žameta in steklene plošče, so izvirni. Sedanji lastnik jo je v 70. letih prejšnjega stoletja dobil od svojega očeta za uspešno opravljeno diplomo optika.

Obetajo si rekordno ceno
Danes je znanih le še nekaj tovrstnih kamer, vse pa sodijo v javne zbirke, kar pomeni, da je 'dunajska' kamera prva, ki bo ponujena na dražbi. V galeriji pričakujejo, da bo presegla rekord, ki ga je leta 2007 na njihovi dražbi dosegla kamera iz leta 1839, ki sta jo izdelala brata Susse in ki je bila prodana za 576.000 evrov. Izklicna cena bo tokrat 200.000 evrov, dražbena hiša pa računa, da bo zanjo iztržila od 500.000 do 700.000 evrov.

Samo leto dni v prodaji?
Daguerre je leta 1839 podpisal pogodbi z Alphonsom Girouxom in bratoma Susse. Obe podjetji sta s tem pridobile ekskluzivne pravice za izdelavo fotografske kamere Daguerreotype. Leče za obe podjetji je izdeloval Charles Chevalier, eden najbolj cenjenih optikov tistega časa. Kamere, ki jih je izdelal Daguerrov svak, so izdelane razkošneje kot kamere bratov Susse. Vsaka ima pozlačeno ploščico, na kateri je poleg znaka izdelovalca Daguerrov podpis. Cena takšne kamere je bila tedaj zelo visoka, in sicer 400 frankov, kar je bilo toliko, kot je v enem letu zaslužil povprečen delavec.

Danes ni znano, koliko kamer je Giroux izdelal, ker pa so se kmalu pojavile tudi cenejše in ker je tehnologija zelo hitro napredovala, se predvideva, da jih ni bilo veliko. Nekateri tudi menijo, da so kamere Giroux Daguerreotype izdelovali le v letu 1839.