Damjan Prelovšek je bil štiri leta slovenski veleposlanik v Pragi. Foto: RTV SLO
Damjan Prelovšek je bil štiri leta slovenski veleposlanik v Pragi. Foto: RTV SLO
Granitna skodela na Rajskem vrtu praškega gradu
Na Praškem gradu, katerega vrt je s svojim delom zaznamoval tudi Plečnik, je pripravil pregledno razstavo o življenju in delu tega slovenskega arhitekta. Foto: Damjan Prelovšek

Nekdanji slovenski veleposlanik v Pragi je s tem prejel najvišje priznanje, ki ga je Češka podelila kateremu izmed Slovencev od osamosvojitve. V obrazložitvi so Prelovška med drugim opisali kot največjega živečega raziskovalca Plečnikovega dela.
Velika monografija in pregledna razstava
Umetnostni zgodovinar je bil študent enega izmed začetnikov varovanja stavbne dediščine pri nas Franceta Steleta, danes pa velja za enega največjih poznavalcev dela arhitekta Jožeta Plečnika. O glavnem slovenskem arhitekturnem imenu 20. stoletja je Prelovšek napisal več knjig, med drugim obsežno monografijo in številne znanstvene članke. Njegova dela so prevedena v več tujih jezikov, tudi v češčino. Kot so še zapisali v obrazložitvi, v slovenščini vsa Prelovškova dela niso dostopna, saj je njegovo delo v Sloveniji, za razliko od Češke, pogosto premalo cenjeno.
Prelovšek, ki je deloval na Umetnostnozgodovinskem inštitutu ZRC SAZU in bil njegov vodja, je član Evropske akademije znanosti in umetnosti. Poleg Plečnikovega dela je v svojih študijah obravnaval tudi baročno arhitekturo in snovanje 19. stoletja. Za svoje delo je bil dvakrat nagrajen s Plečnikovo medaljo.

Slovesna podelitev četrtega častnega doktorata
Slovesnost, na kateri je praška akademija častni doktorat podelila četrtič, je potekala v križniški cerkvi Svete Ane. Poleg vodstva Akademije za umetnost, arhitekturo in oblikovanje, številnih dekanov in visokih predstavnikov drugih čeških fakultet, se je večera udeležilo še nekaj veleposlanikov, med drugim tudi slovenski veleposlanik Franci But, ter drugih predstavnikov veleposlaništev ter okoli 300 povabljenih gostov iz češkega akademskega in umetniškega področja, so sporočili z ministrstva za kulturo, kjer je Prelovšek generalni direktor Direktorata za kulturno dediščino.

M. K.