Projekt gradnje garažne hiše pod ljubljansko tržnico, ki je star skoraj desetletje, je ponovno oživel. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) je na začetku decembra Mestni občini Ljubljana (MOL) posredoval kulturnovarstvene pogoje za predvideno gradnjo garažne hiše. Gradbeno dovoljenje na MOL-u predvidoma pričakujejo do poletja. Foto: BoBo
Projekt gradnje garažne hiše pod ljubljansko tržnico, ki je star skoraj desetletje, je ponovno oživel. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) je na začetku decembra Mestni občini Ljubljana (MOL) posredoval kulturnovarstvene pogoje za predvideno gradnjo garažne hiše. Gradbeno dovoljenje na MOL-u predvidoma pričakujejo do poletja. Foto: BoBo
false
Kot je razvidno iz kulturnovarstvenih pogojev, naj bi parkirna hiša stala skoraj v celoti znotraj območja, ki je kot arheološko najdišče Vodnikov trg varovano z odlokom o razglasitvi arheološkega najdišča na Vodnikovem trgu, Ciril-Metodovem in Krekovem trgu za kulturni spomenik lokalnega pomena. Foto: BoBo
false
Investitor namerava zgraditi parkirno hišo s štirimi podzemnimi garažami, uvoz je predviden s Krekovega trga po dvosmerni rampi znotraj novega prizidka k Mahrovi hiši. Trenutno je v garažni hiši predvidenih okoli 520 parkirnih mest, dokončno število in gabariti pa bodo znani po dokončanju novelacije projektne dokumentacije. Foto: BoBo
false
Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je maja 2013 odločil, da je treba pred posegi v zemeljske plasti na celotnem območju izvesti arheološke raziskave. Pozneje je bila pripravljena valorizacija, da je treba ostaline samostana varovati tudi kot zgodovinski dokument. Odstranijo se lahko le tisti deli, ki so najslabše ohranjeni. Foto: BoBo

Projekt se je začel z javnim natečajem za pridobitev rešitev za ureditev širšega območja Ljubljanskih tržnic, ki se je končal leta 2008, in v strokovni ter širši javnosti naletel na burne odzive. Nekdanji minister za kulturo Vasko Simoniti je tistega leta sprejel odlok o začasni razglasitvi Plečnikovih tržnic za spomenik državnega pomena, vendar je njegova naslednica, ministrica Majda Širca, februarja 2009 podpisala odlok o prenehanju njegove veljavnosti. Na ministrstvu so to potezo utemeljili z obrazložitvijo, da je že obstoječa zaščita zadostna do sprejema celostne zaščite za vsa Plečnikova dela na območju Ljubljane.
Vlada je nato junija 2009 dela Jožeta Plečnika v Ljubljani razglasila za kulturne spomenike državnega pomena. Z odlokom je zaščitenih več kot 50 enot Plečnikove dediščine v Ljubljani, tudi tržnice.

Gradnji garažne hiše je glasno nasprotovala še civilna iniciativa Tržnice ne damo, ki je leta 2012 nasprotovala tudi arheološkim izkopavanjem na Vodnikovem trgu, s katerimi so želeli ugotoviti in ovrednotiti stanje ohranjenosti arheoloških ostalin na tem območju.
Prva faza na poti do gradbenega dovoljenja
Zdaj pa je projekt gradnje garažne hiše ponovno oživel. Kot so pojasnili na MOL-u, je trenutno v izdelavi prva faza novelacije projektne dokumentacije, prav tako poteka pridobivanje projektnih pogojev. Pridobitvi projektnih pogojev in potrditvi idejnega projekta bo sledila izdelava projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja. Kot poudarjajo, je časovnica izvedbe projekta odvisna od pridobitve gradbenega dovoljenja in poteka javnega razpisa za izbiro izvajalca del.
V obstoječem investicijskem programu so stroški gradnje s komunalno opremo in potrebnimi prestavitvami komunalne opreme, izdelave projektne in investicijske dokumentacije, stroški nadzora, inženiringa, predhodnih hidroloških in geomehanskih raziskav ocenjeni na 24,58 milijona evrov, stroški zemljišč in obstoječih nepremičnin na podlagi cenitve pa na 12,62 milijona evrov. Vendar pa na podlagi novelirane projektne dokumentacije v fazi PGD predvidevajo tudi novelacijo investicijskega programa.
Štiri podzemne garaže znotraj območja arheološkega najdišča Vodnikov trg
Trenutno je v garažni hiši predvidenih okoli 520 parkirnih mest, dokončno število in gabariti pa bodo znani po dokončanju novelacije projektne dokumentacije.
Kot je razvidno iz kulturnovarstvenih pogojev, je območje skoraj v celoti znotraj območja, ki je kot arheološko najdišče Vodnikov trg varovano z odlokom o razglasitvi arheološkega najdišča na Vodnikovem trgu, Ciril-Metodovem in Krekovem trgu za kulturni spomenik lokalnega pomena.
Investitor namerava zgraditi parkirno hišo s štirimi podzemnimi garažami, uvoz je predviden s Krekovega trga po dvosmerni rampi znotraj novega prizidka k Mahrovi hiši. Na območju parkirne hiše so arheološke ostaline utrdbenega sistema Stare Ljubljane in sakralni predel - samostanska cerkev in križni hodnik frančiškanskega samostana ter licej.
Kulturnovarstveni pogoji nalagajo kup omejitev
Iz kulturnovarstvenih pogojev je razvidno, da je investitor že leta 2013 zaprosil za kulturnovarstvene pogoje za vsebinsko podobne posege. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) je maja 2013 odločil, da je treba pred posegi v zemeljske plasti na celotnem območju izvesti arheološke raziskave. Pozneje je bila pripravljena valorizacija, da je treba ostaline samostana varovati tudi kot zgodovinski dokument. Odstranijo se lahko le tisti deli, ki so najslabše ohranjeni. Poseg je mogoč le pod pogojem, da se hkrati prezentira utrdbeni sistem ob vzhodnih mestnih vratih.
Garažna hiša se lahko gradi tako, da se pri tem ne poškoduje križni hodnik nekdanjega samostana oziroma licej, torej le v delu njegovega dvorišča ter na območju severnega trakta, ki se lahko odstrani, če se potrdi slaba ohranjenost.
Na severni strani gradnja ne sme segati čez linijo vplivnega območja spomenika Ljubljana-Plečnikove tržnice. V vplivnem območju so dopustne le nujne podzemne komunalne, energetske in telekomunikacijske ureditve ter pešpoti.
Izkop gradbene jame v predvidenem obsegu ne sme povzročiti poškodb na objektih, ki stojijo na obodu Vodnikovega trga – semenišča, župnišča, Plečnikovih tržnic, Mahrove hiše, stolnice ter drugih objektov v neposredni bližini.
Kot določajo kulturnovarstveni pogoji, je pred posegi v zemeljske plasti treba pod dvoriščem Mahrove hiše ter na celotnem območju Vodnikovega, Ciril-Metodovega in Krekovega trga izvesti arheološke raziskave. Za raziskavo oziroma odstranitev arheološke ostaline je treba pridobiti kulturnovarstveno soglasje ministrstva za kulturo. Če bodo rezultati arheoloških raziskav zahtevali spremembo pogojev, bo ZVKDS izdal dopolnilne kulturnovarstvene pogoje.
Temeljna programska usmeritev za izrabo tržnih površin Vodnikovega trga je ohranitev zdajšnje dejavnosti živilskega trga na prostem.