Župan Kangler je pojasnil, da bodo na občini naredili vse, da bo obnova celotne Pekarne končana do leta 2012, da bodo tamkajšnji ustvarjalci lahko neovirano sodelovali pri projektu EKP. Foto: Pekarna.org/dusand
Župan Kangler je pojasnil, da bodo na občini naredili vse, da bo obnova celotne Pekarne končana do leta 2012, da bodo tamkajšnji ustvarjalci lahko neovirano sodelovali pri projektu EKP. Foto: Pekarna.org/dusand
Zavod Pekarna
Direktorica MKC-ja Nina Arsenovič je prepričana, da bo dogovorjeni upravljalni model še naprej zagotavljal programsko avtonomijo delovanja Pekarne. Foto: Zavod Pekarna
Pekarna
Obnova Pekarne naj bi predvidoma znašala osem milijonov evrov, trenutno pa so zagotovljena sredstva za prvi dve fazi. Foto: Pekarna

Kot so sporočili na mariborski občini, bodo takoj, ko bo mogoče, začeli tudi druge faze projekta. "Gre za pomemben projekt, ki ga vidimo znotraj projekta Evropska prestolnica kulture 2012," je ob predstavitvi načrtov obnove povedal mariborski župan Franc Kangler.
V prvo fazo obnove, ki se bo začela 5. julija, bo vključena obnova upravne stavbe, kjer bodo med drugim uredili mladinski hotel. Tu naj bi svoje mesto dobil tudi sedež Mladinskega kulturnega centra (MKC), ki bo po dogovorjenem modelu upravljal Kulturni center Pekarna.
Programska avtonomija Pekarne ostaja
Direktorica MKC-ja Nina Arsenovič meni, da gre za model, ki je po njihovem mnenju dober za vse strani, občino in lastniko objekta, MKC in upravljavca ter uporabnike kompleksa, ki jih v tem trenutku predstavlja 40 nevladnih subjektov. "Mi bomo skrbeli za objekt v tehnično-operativnem smislu, tisti, ki bo odgovoren za programsko dogajanje, pa bo programski svet, sestavljen iz sedmih predstavnikov strokovne javnosti in uporabnikov. Programska avtonomija delovanja Pekarne torej ostaja," pojasnjuje.
Bo vse pripravljeno za EPK 2012?
Po besedah Kanglerja bodo na občini naredili vse, da bo obnova celotne Pekarne kljub zamudi začetka obnovitvenih del končana do leta 2012, ko bo Maribor postal Evropska prestolnica kulture. Sam nikakor ne dvomi, da bo prenovljeni kompleks zaživel tudi vsebinsko, je dodal Kangler.
Mednarodno prepoznani center sodobne urbane kulture
Da se je Pekarna kljub težkim in neurejenim razmeram, v katerih je delovala v zadnjih 16 letih, razvila v pomembno mestno, regionalno in državno središče urbane in mladinske kulture, je poudaril direktor občinskega urada za kulturo in mladino Aleš Novak, ki je dodal, da sodi njena prenova med najpomembnejše projekte na področju kulture v Mariboru. Po njegovih besedah bo po končani prenovi to območje postalo mednarodno prepoznani center sodobne urbane kulture, ki bo še dodatno obogatil kulturno dogajanje v mestu.
Trenutno zadosti sredstev za prvi dve fazi
Celotna investicija naj bi stala približno osem milijonov evrov, trenutno pa so zagotovljena sredstva za prvi dve fazi, torej prenovo upravne stavbe in Hladilnice. V ta namen so si zagotovili evropska sredstva, po besedah župana pa pričakujejo v prihodnjih dneh še pozitiven sklep službe za lokalno samoupravo in regionalno politiko za tretjo fazo projekta, to je prenovo Lubadarja.