Časopisna hiša New York Times je pobrala kar štiri prestižne Pulitzerjeve nagrade. Foto: EPA
Časopisna hiša New York Times je pobrala kar štiri prestižne Pulitzerjeve nagrade. Foto: EPA
Pulitzerjeva medalja
Pulitzerjeve nagrado vsako leto podeli univerza Columbia. Foto: EPA

Odbor univerze Columbia je že 97. leto zapored podelil Pulitzerjeve nagrade za novinarsko delo. Kot je zapisala agencija Reuters, lahko najbolj prestižne ameriške novinarske nagrade prinesejo prepotrebno pozornost časopisom in spletnim stranem, ki se borijo za pozornost bralcev v medijski industriji, ki jo vedno bolj zaznamujejo pritiski z vseh strani in prepogoste proračunske omejitve.

New York Times si je mednarodno nagrado zaslužil z razkritjem korupcije v vrhu kitajskih oblasti, preiskovalno nagrado so dobili za razkritje korupcije korporacije Wal-Mart v Mehiki, ki ji je sledila sprememba številnih spornih praks v omenjeni verigi. Nagrado za razlagalno novinarstvo je časopis dobil za razkritje poslovnih praks tehnoloških podjetij, kot je Apple, nagrado za reportažo pa so si prislužili za poročanje o nesreči smučarjev v državi Washington.

Številne kategorije, slavili različni časopisi
Pulitzerjevo nagrado za javno službo je pobral floridski Sun Sentinel, ki je razkril prehitre vožnje lokalnih policistov iz Fort Lauderdala, ko ti niso bili v službi. Policisti so ogrožali javno varnost, po razkritju časopisa pa so jih nekaj odpustili ali drugače kaznovali. Pulitzerjevo nagrado za sveže novice je zaradi poročanja o pokolu v kinodvorani v Aurori prejel časopis Denver Post.

Nagrado za lokalno poročanje je dobila ekipa časopisa Star Tribune iz Minneapolisa, ki se je ukvarjala s smrtnimi primeri otrok v vrtcih. Pulitzerja za nacionalno poročanje je dobil neodvisni okolijski medij iz Brooklyna InsideClimate News, ki je pisal o zastrupljeni reki Kalamazoo v državi Michigan.

Pulitzerja za komentar je prejel Bret Stephens, ki za Wall Street Journal piše o ameriški zunanji politiki, v kategoriji uredniški komentar je slavil časopis Tampa Bay Times, najboljšo karikaturo je objavil časopis The Star Tribune iz Minneapolisa, pulitzerja za kritiko pa je dobil Phillip Kennicott iz Washington Posta. Nagrado za fotografsko novico iz Sirije je dobila tiskovna agencija AP, za svoje delo v Siriji pa je samostojni fotograf Javier Manzano dobil nagrado za reportažno fotografijo.

Podelili tudi Pulitzerje v umetniških kategorijah
V umetniških kategorijah so slavili Adam Johnson za roman "The Orphan Master's Son", nagrado za dramsko igro je dobil Ayad Akhtar, nagrajeno zgodovinsko knjigo je napisal Fredrik Logevall, in sicer Embers of War: The Fall of an Empire and the Making of America's Vietnam, pulitzerja za biografijo je prejel Tom Reiss za The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo, za poezijo Sharon Olds za Stag's Leap, za leposlovje Gilbert King za Devil in the Grove: Thurgood Marshall, the Groveland Boys, and the Dawn of a New America, Pulitzerjevo nagrado za glasbo pa si je prislužila violinistka Caroline Shaw.