Načrt za gradnjo NUK-a II še vedno buri duhove, še bolj pa burijo duhove predvideni datumi dokončanja in odprtja knjižnice. Foto: MMC RTV SLO
Načrt za gradnjo NUK-a II še vedno buri duhove, še bolj pa burijo duhove predvideni datumi dokončanja in odprtja knjižnice. Foto: MMC RTV SLO

Sodišče je tako v porevizijskem poročilu zapisalo, da je ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo sicer izvedlo nekaj zadovoljivih ukrepov, ki bodo pripomogli k uresničitvi gradnje novega sedeža Narodne in univerzitetne knjižnice, da pa ukrep, ki se navezuje na dopolnjen terminski načrt gradnje NUK-a II, ostaja nezadovoljiv. Tako zdaj še vedno ni mogoče trditi, da bo projekt gradnje NUK-a II uresničen v predvidenem obsegu ter v predvidenih časovnih in finančnih okvirih.

Ministrstvo krši obveznost dobrega poslovanja
Prvi namestnik predsednika računskega sodišča Tomaž Vesel je tako sporočil: "Ocenjujemo, da so ukrepi, ki jih je sprejelo ministrstvo, zadovoljivi, razen ukrepa, ki se nanaša na dopolnjen terminski načrt prve faze projekta gradnje nove Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani, ki pa je nezadovoljiv."

Obenem Vesel tudi meni, da je ministrstvo kršilo obveznost dobrega poslovanja. Ni namreč izpolnilo obveze, da bo skladno z vsebino investicijskega programa projekta, ki naj bi bil izdelan predvidoma do konca julija 2008, uredilo terminski načrt gradnje NUK-a II oziroma NUK-a Jožeta Plečnika. Ravno pravočasno in ustrezno izdelani terminski načrt bi po mnenju Vesela odločilno pripomogel k uresničitvi projekta NUK II v predvidenih rokih in v predvidenem obsegu.

Dokumentacija je pripravljena
Na seji so se zbrali tudi člani gradbenega odbora za izgradnjo NUK-a II, na katerem je ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar povedala, da je projektna dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja pripravljena, arheološka izkopavanja pa naj bi bila končana septembra. Jeseni naj bi se tako pričela tudi gradbena dela.