Drugo
(4)
Fontana di Trevi
V Rimu so opazili, da se kruši kamen ob maskah zgornjega friza arhitekturne kulise slavne Fontane di Trevi. Foto: Reuters
Fontana di Trevi
Znamenita baročna Fontana di Trevi je bila ravno lani 'žrtev' vandalizma, ko je neki moški vanjo metal kamne. Foto: Reuters
Fontana di Trevi
To se zgodi, če veliko utristov zaupa v rimsko tradicijo, ki pravi, da kdro vrže v fontano kovanec, se bo gotovo nekoč vrnil k njej. Foto: BoBo
Fontana di Trevi
Odpadle fragmente so našli med tedenskim čiščenjem vodnjaka. Foto: Reuters

Dodaj v

S Fontane di Trevi padajo kamniti "lističi" zmagoslavnih vencev

Nova opozorila o poraznem stanju rimskih spomenikov
13. junij 2012 ob 14:46
Rim - MMC RTV SLO, Reuters

V letu, ko mineva 250 let, odkar so Rimljani občudovali prvi vodomet Fontane di Trevi, je od največjega vodnjaka v mestu odpadlo nekaj fragmentov plastike, ki je očitno potrebna restavracije.

S friza je pretekli konec tedna odpadlo nekaj kamnitih lovorovih lističev in drugega okrasja, v čemer nekateri vidijo zadnje opozorilo, da je vodnjak, treba obnoviti, spet drugi niso toliko zaskrbljeni. Med zadnjimi je kulturni nadzornik Umberto Broccoli, ki pravi, da je krušenje spomenika verjetno posledica prepojenosti z vodo, ki ga je povzročil za večno mesto neobičajen februarski sneg.

Policija je že obdala fontano z zaščitno ograjo, škodo pa so ocenili restavratorji, ki so odstranili še kakšnih pet drugih skrhanih fragmentov.

Nekoč glavni vodnjak v mestu
Fontana di Trevi stoji tam, kjer so se v antiki križale tri ceste, prav sem je akvadukt meščanom dovažal vodo iz kakšnih 13 kilometrov oddaljenega izvira. Štiri stoletja je bilo tu glavno mestno napajališče, vse dokler akvadukta niso uničili Vizigoti, antično tradicijo pa so nato z monumentalnimi fontanami oživili v renesansi.

Fontano, ki je visoka 26 metrov in široka 20 metrov, so postavljali v času papeževanja Klementa XII., Benedikta XIV. in Klementa XIII., ampak pravzaprav je bil njihov predhodnik Urban VIII. tisti, ki ni bil zadovoljen s skromnostjo predhodne fontane in je tedaj najbolj cenjenemu arhitektu Gianu Lorenzu Berniniju naročil načrt za prenovo. Papež je umrl, projekt so opustili, in čeprav Berninijev načrt nikoli ni bil uresničen, današnja fontana vseeno kaže upoštevanje njegovih rešitev. V Albertini še vedno hranijo načrt Pietra da Cortona, tudi več skic iz 18. stoletja ter načrtov Nicola Michettija, Ferdinanda Fuga in Edmeja Bouchardona. Fontano so končali leta 1762, veličastna figura pa predstavlja Tritona, ki vodi Okeana na njegovi kočiji v obliki školjke.

Dvajset let od zadnje restavracije
Poškodbe na slavni fontani so opazili med tedenskim čiščenjem bazena, kamor turisti namečejo kupe kovancev. Mestni svetovalec za kulturo Dino Gasperini je že pozval k finančni pomoči, da bi čim prej preprečili nadaljnje propadanje. Zadnja večja restavratorska dela na vodnjaku, ki je predstavljal tudi kuliso filmov, kot sta Sladko življenje in Rimske počitnice, so potekala pred dvajsetimi leti.

Krušenje napoveduje uničenje spomenika
Če se Broccoliju krušenje ne zdi skrb vzbujajoče, pa italijanski zeleni opozarjajo, da so rimski kulturni spomeniki v poraznem stanju. Zato so zagnali kampanjo, kjer prebivalce pozivajo, naj prek elektronske pošte opozorijo na poškodbe, ki jih opazijo. "Mislimo, da je to, kar se dogaja na Fontani di Trevi, enemu najbolj prepoznavnih spomenikov na svetu, njegova smrt," je dejal vodja zelenih Angelo Bonelli. Po njegovih besedah je še bolj skrb vzbujajoče, če krhanje spomenika postavimo ob nedavne poškodbe Koloseja, ki ga zdaj končno prenavljajo.

Tudi turisti so trdni, da bi morala Italija zaščititi svojo kulturno dediščino. "Dediščina ne bi smela biti samo strošek, ampak tudi vir. Na primer, tisti lokal bi moral nekaj plačati, saj ima privilegiran položaj v bližini Fontane di Trevi, ene največjih čudes sveta," je odločna italijanska turistka Daniele Masta.

M. K.
Fontana di Trevi
Fontana di Trevi
Prijavi napako
Komentarji
naš človek
# 13.06.2012 ob 19:42
3000*365= okrog milijon evrov na leto. Kar fajn sponzorstvo.
cheyenne
# 13.06.2012 ob 15:41
baje da na dan prileti v fontano okoli 3000 evrov, ki grejo pol v dobrodelne namene. pa imeli so tudi že primere, ko so hoteli nekateri iznajdljivi mojstri z raznimi magneti na palicah in podobnimi pripomočki kakšnega od teh evrov pospraviti tudi v svoj žep!
Arndovia
# 13.06.2012 ob 15:16
Na 5. sliki pa je kar zajeten del denarja :P Bi kak brezdomec ziher zivel od tega :P
hehet
# 13.06.2012 ob 21:46
veliko napak.
Kazalo